06 / 05 / 2024

Gürsel Tekin: Konut krizi sadece bir ekonomik sorun değil, aynı zamanda halkın temel haklarına yapılmış bir saldırı!

Gürsel Tekin: Konut krizi sadece bir ekonomik sorun değil, aynı zamanda halkın temel haklarına yapılmış bir saldırı!

CHP'li Gürsel Tekin yaptığı açıklamada yaşanan konut krizinin yalnızca ranta dayalı politikaların sonucu değil, aynı zamanda insanların ev sahibi olma hayallerini çalan bir adaletsizlik öyküsü olduğunu söyledi.



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Ocak-Mart 2024 dönemi konut satış verileri ile ilgili önemli açıklamalar yapan CHP'li Gürsel Tekin, “Türkiye'nin karşı karşıya olduğu konut krizi, sadece bir ekonomik sorun değil, aynı zamanda halkın temel haklarına yapılmış bir saldırının somut bir örneğidir." dedi.

Gürsel Tekin açıklamasında Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan son konut satış istatistiklerine göre Türkiye genelindeki konut satışlarında Mart 2024'te bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 0,1’lik bir azalma yaşandığını kaydetti. Tekin açıklamasında aynı zamanda, ocak-mart dönemindeki toplam konut satışlarının da yüzde 1,3 oranında azalış gösterdiğine dikkat çekerek "Fakat en dikkat çekici veri, ipotekli konut satışlarındaki yüzde 49’luk rekor düşüş oldu. İpotekli satışlardaki yüzde 49'luk rekor düşüş, sadece ranta dayalı politikaların sonucu değil, aynı zamanda insanların konut sahibi olma hayallerini çalan bir adaletsizlik öyküsüdür." dedi.

Gürsel Tekin: Konut krizi sadece bir ekonomik sorun değil, aynı zamanda halkın temel haklarına yapılmış bir saldırı!

Açıklamasında "Bu sorunu sadece bir konut krizi olarak görmek, belki de en büyük hata olabilir." diyen Gürsel Tekin, "Çünkü vatandaşların kalıcı ve güvenli bir barınmaya erişememeleri, temel ihtiyaçlarını karşılayamamaları anlamı taşır. Söz konusu bu durum, toplumsal istikrarı ve bireylerin güvenliğini tehlikeye atabilecek ciddi riskler de doğurabilir.

Yüksek faiz politikaları, katı kredi koşulları ve kontrolsüz enflasyon, yalnızca beton lobilerini daha da zenginleştirmekle kalmamış, ayrıca milyonlarca vatandaşı da evsiz bırakmıştır. İktidar acil bir şekilde enflasyonu kontrol altına almalı, istikrar ve güven ortamı tesis etmeli, insanların yaşam standartlarını yükseltecek politikalara öncelik vermelidir. Aksi halde son zamanlarda sık sık gündeme gelen konut sektörü dahil tüm sektörlerde daha derin sorunlar kaçınılmaz olur. Ülkemizin içerisinde yer aldığı bu felaket, yalnızca bir barınma sorunu değil, aynı zamanda toplumsal güvenliği ve bireylerin temel haklarını da tehdit eden ciddi bir meseledir. Hükümetin bu konuda acil ve kapsamlı önlemler alması, yurttaşların güvenli ve kalıcı bir barınma hakkını güvence altına alması hayati önem taşıyor”

TÜİK tarafından açıklanan satış rakamlarına göre konut satış sayısının en az olduğu iller sırasıyla 23 konut ile Ardahan, 42 konut ile Bayburt ve 55 konut ile Hakkâri olmuştu. 

Mayıs 2024  TOKİ  projelerine başvurmak isteyenler hemen bakın! e-Devlet'ten adım adım TOKİ başvurularında son dakika!

BİM'den çeyiz hazırlayanlara fırsat ürünler! Düdüklü Tencere Seti 799 TL, Tefal Rondo 499 TL! BİM 3 Mayıs aktüel ürünler

Konut fiyatları dolar bazında gıdım gıdım aşağı gidiyor!


Geri Dön