06 / 05 / 2024

Dünyanın en pahalı emlak piyasasına sahip! Konut fiyatları 10 ayın ardından ilk kez yükseldi! 

Dünyanın en pahalı emlak piyasasına sahip! Konut fiyatları 10 ayın ardından ilk kez yükseldi! 

Dünyanın en pahalı emlak piyasalarından biri olan Hong Kong'da  konut fiyatları Mart ayında yüzde 1,1 oranında artış göstererek 10 aylık bir düşüşün ardından ilk kez yükseldi. 



Hongkong'ta Mart ayındaki artış, Şubat ayındaki revize edilmiş yüzde 1,7'lik düşüşün ardından geldi. Mart ayındaki artışa rağmen, 2024 yılının ilk çeyreğinde konut fiyatlarında yüzde 1,8'lik bir düşüş yaşandı.  Bu düşüş, artan mortgage oranları profesyonellerin göçü ve genel olarak durgun piyasa görünümü gibi faktörlerin etkisiyle 2021 zirvesinden yüzde 20'lik bir düşüşe tanık olan daha büyük bir eğilimin parçası olarak kaydedildi. 

Dünyanın en pahalı emlak piyasasına sahip! Konut fiyatları 10 ayın ardından ilk kez yükseldi! 

KONUT FİYATLARI 10 AYIN ARDINDAN YÜKSELDİ

İnvestin'de yer alan habere göre; Hong Kong'da özel konut fiyatları Mart ayında yüzde 1,1 oranında artış göstererek 10 aylık bir düşüş döneminin ardından ilk kez yükselişe geçti. Dünyanın en pahalı emlak piyasalarından birinde yaşanan bu geri dönüş, kent hükümetinin sektörü canlandırmak amacıyla Şubat ayı sonunda emlak piyasasındaki bazı kısıtlamaları kaldırmasıyla gerçekleşti.

KONUT FİYATLARI NEDEN YÜKSELDİ?

Denizaşırı alıcılar ve ikinci konut satın alanlar için ek damga vergilerinin kaldırılması ve satın alındıktan sonraki iki yıl içinde mülklerin satılmasına yönelik cezaların kaldırılması, emlak işlemlerinde ani bir artışa yol açtı.

Bununla birlikte, emlak geliştiricilerinin yeni satışları yüzde 30'a varan indirimlerle sunması ve alıcıları ikincil konut piyasasından uzaklaştırması nedeniyle piyasanın yükselmesi beklenmiyor.

KONUT KREDİSİ FAİZLERİ YÜKSEK 

NYSE, CWK'de işlem gören gayrimenkul hizmetleri firması Cushman & Wakefield'a göre Hong Kong'daki konut fiyatları bir taban seviyeye ulaşmış durumda ancak mevcut yüksek faiz oranı ortamı ve ekonomik belirsizlikler nedeniyle kayda değer bir toparlanma pek olası görünmüyor.

Şirket ayrıca, ABD Merkez Bankası'nın 2024 yılının ikinci yarısında faiz oranlarını düşürmeye karar vermesi halinde konut fiyatlarında yüzde 5-7 oranında bir toparlanma görülebileceğini ve yerel para biriminin ABD dolarına sabitlenmesi nedeniyle Hong Kong bankalarının da benzer bir tepki verebileceğini öne sürüyor. Ayrıca, Cushman & Wakefield 2024 yılının tamamında emlak işlemlerinde yüzde 40'a varan bir artış öngörmektedir.

Bu arada, emlakçı Ricacorp'un verileri, ilk çeyrekte ikinci el ev işlemlerinin yüzde 30'unun zararla sonuçlandığını gösteriyor. Mülklerin zararına satılması eğiliminin yılın ikinci çeyreğinde de devam etmesi bekleniyor.

Hong Kong'da konut fiyatları yine düştü! Eylül 2016'dan bu yana en düşük seviye!

Geri Dön