28 / 04 / 2024

JLL Türkiye Ticari Gayrimenkul Pazarı Görünümü 2014!

JLL Türkiye Ticari Gayrimenkul Pazarı Görünümü 2014!

Türkiye’nin 102 pazar arasında " yarı şeffaf " kategorisinde yer alarak 34. olduğu "Küresel Gayrimenkul Şeffaflık Endeksi" nin sekizincisi Haziran 2014’ te JLL tarafından yayınlandı...



JLL Türkiye her yarı yılda Gayrimenkul Pazarına ait Perakende, Ofis, Lojistik ve Otel pazar verilerini sizlerle paylaşmaktadır.


• Hükümet tarafından 2014 yılı için %4.0 olarak açıklanan büyüme tahminine karşın, 1Ç 2014’te büyüme oranı beklenenden daha iyi gelişme göstererek %4.3 olarak gerçekleşmiştir. Bununla beraber, uluslararası beklentiler %2.3 ile %2.4 arasında değişmek üzere tedbirli olmaya devam etmektedir.


• Türkiye’nin 102 pazar arasında "yarı şeffaf" kategorisinde yer alarak 34. olduğu "Küresel Gayrimenkul Şeffaflık Endeksi" nin sekizincisi Haziran 2014’te JLL tarafından yayınlanmıştır.


• Birincil varlıkların önemli ölçüde ilgi çekeceği beklentisine karşın, 2014 yılında Avrupa ve Amerikalı yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisinin sınırlı olması beklenmektedir. Körfez bölgesi yatırımcıları büyük ölçüde konut projelerine olan ilgileriyle pazara geri dönmüşlerdir. Yerel yatırımcılar ise arsa satın alımları ve mal sahibi tarafından kullanılma amaçlı mülk satışları konusunda istekli bir tutum sergilemeye devam etmişlerdir.


• Kısa vadede, perakende pazarına olan yerel ve uluslararası talebin Orta Doğu’daki gerginlikler sebebiyle azalması beklenmektedir. Öte yandan, büyüme rakamları ve Alışveriş Merkezi Endeksi değerlerindeki iyileşme olumlu havayı yansıtmaktadır.


• Verimlilik, esneklik ve yüksek konfor standartları ofis pazarında iş yeri stratejisi açısından öne çıkan başlıca kavramlar olurken, kurumsallaşma eğilimi kat alanı büyüklüklerinde artışı beraberinde getirmiştir.


• Lojistik pazarına olan artan talebin ve yüksek kaliteli stokun kısıtlı olmasıyla birlikte 2014 yılında yatırımcı güvenini yükseltmesi beklenmektedir.


• 2014 yılında otel performansındaki düşüşe rağmen, uzun vadede Türkiye otel pazarı öngörülerinin pozitif olacağı beklenmektedir. 


Geri Dön