30 / 04 / 2024

Kabe'nin revakları yıkılacak, Osmanlı izleri silinecek!

Kabe'nin revakları yıkılacak, Osmanlı izleri silinecek!

Kâbedeki tavaf alanını genişletmek için Osmanlı revaklarının yıkımını da içine alan projeler hazırlayan Suudiler bu kez kararlı. Hac dönemi biter bitmez revaklar yıkılıyor



Suudi Arabistan her yıl dünyanın dört bir yanından milyonlarca müslümanın hacı olmak için geldiği Kâbede, Kral Abdullahın onayıyla tarihin en büyük genişleme projesini hayata geçiriyor. Tamamı 80 milyar Riyale (yaklaşık 37.6 milyar TL) mâl olacağı belirtilen projeyle, Kâbenin kapasitesi artırılacak.

3 yılda tamamlanacak
Kâbenin mevcut tavaf alanını genişletmek amacıyla Osmanlının mirası, revakların yıkımını da içine alan proje için Hac dönemi biter bitmez düğmeye basılacak.  Suudi makamların resmi açıklamalarına göre yeni tavaf alanı aynı anda 130 bin hacıyı ağırlayacak.
Umm Al-Qura Üniversitesi tarafından hazırlanan, tavafın kapasitesini yüzde 75 artıracak proje, Suudi Arabistan Eğitim Bakanı Halid El-Ankari tarafından El Safa Sarayında Kral Abdullaha sunuldu. 3 yılda tamamlanacak proje kapsamında, teras dahil Haremin (Kâbenin) her katında, Osmanlı revaklarına doğru 20 metre tavaf alanı eklenip, zemin kattaki kolonlar yıkılacak.
Kâbe şu anda 356 bin metrekarede, aynı anda 770 bin kişi alabiliyor. Proje sonrası bu alan 456 bin metre kareye çıkarak 1.2 milyon kişiyi aynı anda alabilecek. Projede, 11 bin işçi, mühendis ve teknisyen görev alacak.

Turgut Özal revakları kurtarmıştı

SUUDİ Arabistan yönetimi 2000de Kâbenin çevresindeki Osmanlı Kışlasını, 2002 yılında da Osmanlıdan kalma Ecyad Kalesini yıkmıştı. Kâbenin etrafını çeviren revaklar ise Osmanlıdan kalan son yapılar. Revakların daha önce de yıkılması gündeme gelmiş, ancak dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal devreye girerek yıkımı engellemişti. Kâbe yüksekliğini aşmayan kubbeli yapı (revaklar) planları, Kanuni Sultan Süleymanın emriyle Mimar Sinana hazırlatıldı. Planlar 1590da Mimar Mehmed Ağa tarafından uygulandı. Revaklardaki sütunlar yenilendi, yenileri eklendi. Tahta kemerler taş ve tuğlaya çevrilerek üzerlerine Türk üslubunda 500 küçük kubbe yapıldı.

Mescid-i Harem klimalı olacak

UMM Al-Qura Üniversitesi Rektörü Bahri El Assas, yeni planda acil durumlarda hacıların tahliyesi için düzenleme de yapılacağını söyledi. Tavaf ve say arasında, kadınlar için 2 bin kişilik yer açılacak. Kâbenin 1inci katı, yaşlı ve özürlü hacıların tavaf alanı olarak kullanılacak. Her kat, saatte 6 bin hacı ağırlayacak. Kâbenin ana giriş kapısı Kral Abdullah adını alacak ve 2 minareli olacak. Böylelikle Kâbedeki minare sayısı 11e çıkacak. Mescid-i Haremin her yeri klimalı olacak.

Fatma AKSU/Hürriyet


Geri Dön