06 / 05 / 2024

Kabil'de son dönemde modern yapılar arttı!

Kabil'de son dönemde modern yapılar arttı!

Yıllardır büyük zorluklar altında ve silahların gölgesinde yaşamın sürdüğü Afganistan’ın başkenti Kabil’de bulunan alışveriş merkezleri ile bazı modern binalar, adeta kentin diğer yüzünü&n



Asya’da dağlık bir kara devleti olan ve yıllardır savaş nedeniyle büyük zorluklar altında yaşamın devam ettiği Afganistan’ın başkentinde vatandaşlar, son dönemlerde bazı olumlu gelişmelere de şahit oluyor.
        
Kentteki elektrik kesintileri nedeniyle birkaç yıl öncesine kadar günlük yaşamlarını geceleri mum, fener, gaz lambası ve jeneratörler yardımıyla devam ettiren Kabil halkı, elektrik enerjisi ithal edilmesinin ardından bu sıkıntıyı büyük ölçüde gidermenin mutluluğunu yaşıyor.
        
Elektrik kesintilerinin yaşandığı dönemlerde akşam saatlerinde çarşıda sessizliğin hakim olduğu belirtilen Kabil’de, artık akşamları da belli bir saate kadar hareketlilik devam ediyor.
        
Fakirlik, çarpık yapılaşma ve zor şartların sıkça gözlenebileceği kentte, son yıllarda sayısı giderek artan modern yapılar, lüks oteller, düğün salonları ve alışveriş merkezleri de dikkati çekiyor.
        
Yoğun güvenlik önlemleriyle korunan alışveriş merkezlerinin bazılarında Afgan polisi ve görevliler fotoğraf çekilmesine izin vermiyor. Çok sayıda mağazanın bulunduğu alışveriş merkezlerinde kafeler ve lokantalar ile çocuklar ve gençler için oyun alanları da yer alıyor.
        
Cadde ve sokaklarda sık sık dilencilere rastlanan Kabil’de, villalar ve lüks araçlar da görülüyor.
        
Kabil Üniversitesi de kente ayrı bir renk katıyor. Çok sayıda öğrencinin öğrenim gördüğü üniversite, kentin aksine ağaçlık ve yeşil görüntüsüyle göze çarpıyor.
        
Altyapı konusunda sıkıntılar yaşanan Kabil’de, son dönemlerde bu konuda da çeşitli projeler yapılıyor. Yıllarca iç savaş yaşandığı, altyapı tamamen çöktüğü için insanların sağlıksız şartlarda yaşam savaşı verdiği Kabil’in yeniden yapılanması için çalışmalar sürüyor. Belediyenin de son dönemlerde altyapı, yol ve kaldırım çalışmalarına yönelik olumlu çalışmalarının olduğu belirtiliyor.
        
Kentte geçmiş yıllara oranla biraz daha gelişen internet altyapısının da henüz yeterli seviyeye gelmediği gözlenirken, çoğu yerde internet bulunmadığı ya da bağlantı hızının yavaş olduğu görülüyor.
        
-KALDIRIMDA MÜŞTERİ TIRAŞ EDEN BERBERLER-
        
Çarşı ve pazarlarında ilginç görüntülere rastlanan Kabil’de, çok sayıda seyyar satıcı bulunduğu, etin de yol kenarındaki dükkanlarda sağlıksız ortamlarda satıldığı gözleniyor. Çarşıda ve caddelerde seyyar olarak dövizi Afganistan para birimi Afgani’ye çeviren kişilere de sıkça rastlanıyor.
        
Yol kenarında ve kaldırımlarda açık alanlarda müşterilerini tıraş eden berberler, Kabil’deki ilginç görüntülerin başında yer alıyor. Yana yana sırayla dizilen berberler, karşılarına aldıkları müşterilerini açık alanda tıraş ediyor.
        
Papağan, güvercin, keklik, bıldırcın, şahin, atmaca ve kartal gibi çeşitli kuş türlerinin satışa sunulduğu kuş pazarı da kuş meraklısı Afgan vatandaşlarının akınına uğruyor.
        
Çok sayıda türbenin bulunduğu ve değişik bir mimariyle yapılan camilerin göze çarptığı Kabil’de bir tepeye inşa edilmiş olan tarihi surlar da dikkat çekiyor. Aynı tepede sarp kayalıklara yapılan gecekondu tipindeki evler ilginç bir görüntü oluştururken, yolu ve suyu olmadığı belirtilen bu evlerde insanlar yaşamını zor şartlarda sürdürüyor.
        
-KABİL’DE TRAFİK VE TOZ SORUNU-
        
Kabil’de trafikteki karmaşa ise sürücüler ve yayalara zor anlar yaşatıyor. Çok sayıda aracın maddi hasarlı trafik kazaları nedeniyle kaportalarının eğik olduğu gözlenen Kabil’de, zaman zaman kazaların ardından sürücüler arasında gerginlikler yaşanıyor.
        
Kentte cadde ve sokaklarda yolların bozuk olmasından dolayı her an havaya toz yükselebiliyor. Bazı kişilerin tozdan etkilenmemek için maskelerle dolaştığı dikkati çekiyor.
        
Trafik kurallarına pek uyulmadığı ve araçların düzensiz bir şekilde seyrettiği görülen Kabil’de, çocukların para karşılığında cam silmek için sık sık araçların önüne atladıkları görülüyor.
AA


Geri Dön