28 / 04 / 2024

Kabus geliyor: Enerji krizi tavukçuluğu vurdu!

Kabus geliyor: Enerji krizi tavukçuluğu vurdu!

Avrupa’da yaşanan enerji krizi Fransa'da da etkisini gösterirken ülkede tavuk ithalatını yükseltti. Üreticiler yüksek doğalgaz fiyatları nedeniyle civcivleri ısıtmakta zorluk çekerken savaş nedeniyle yükselen enerji ve tahıl fiyatları yerli tavukçuluk sektöründe maliyetleri yüzde 30 artırdı.



Fransa'da ana akım medya organlarından biri olan TF1 Info'nun haberine göre, Fransızların çokça yediği tavuk etine yönelik talebi, yerli üreticiler kuş gribi ve yüksek maliyet nedeniyle karşılamakta zorluk çekiyor.

Ukrayna ve Rusya’nın savaşı nedeniyle enerji ve tahıl fiyatlarının artması yerli tavukçulukta maliyetleri yüzde 30 artırınca bu durum fiyatlara en az yüzde 14 zam olarak yansıdı.

Üreticiler ayrıca doğalgaz fiyatlarının artması nedeniyle çiftliklerdeki civcivleri ısıtmakta zorluk çekiyor.

Tedarikçiler ise daha uygun fiyata mal olması nedeniyle tavuk etinin yaklaşık yarısını yurt dışından ithal etmeye başladı.

Öte yandan Avrupa Birliği'nin gümrük kotasını 1 yıllığına kaldırması sebebiyle Ukrayna tavuğunun Fransız pazarlarını dolduracağı öngörülüyor.

Fransa'da 2021'de iç pazarda ithal tavuğun oranı yüzde 25 iken bu yıl rakamın yüzde 50’ye çıktığı kaydediliyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön