Genel

Kaç çeşit ev tapusu var? Tapu çeşitleri nelerdir?

Tapu çeşitleri var mı? Kaç çeşit ev tapusu vardır? Bu sorular tapu ile ilgili en sık sorulan sorular arasında yer alıyor. İşte merak edilen detaylar!

Tapu çeşitleri nelerdir? Mavi renkli tapu belgesi nedir, pembe renkli tapu belgesi nedir? bu sorular tapuya gitmeden önce bilinmesi gereken önemli noktaları simgelemektedir.

Gayrimenkullere ait birbirinden farklı tapu türleri vardır. Peki bu tapu türleri nelerdir? İşte türüne ve kullanım amacına bağlı olarak değişen tapu çeşitlerine dair merak edilen detayları…

TAPU NEDİR?

Tapu, Tapu Sicil Müdürlüğü tarafından verilen, arazinin üzerine inşa edilmiş yapının ya da arazinin bir bölümünün sahipliğini gösteren, herhangi usulsüz bir durum kanıtlanana kadar hukuki alanda geçerli sayılan yazılı ve resmi belgedir. Her gayrimenkule ait bir tapu belgesi bulunur. Gayrimenkulle ilgili tüm bilgiler ise bu tapu belgesinde yer alır.

TAPU TÜRLERİ NELERDİR?

Gayrimenkullere ait birbirinden farklı tapu türleri vardır. Bu nedenle mülk edinmek isteyen kişiler, almak istedikleri mülkün tapusu hangisi ise onun hakkında bilgi sahibi olmalıdır.

Peki, mülk sahibi olmak isteyenlerini yakından ilgilendiren tapu nedir? Tapu çeşitleri ve renkleri nelerdir? Kaç çeşit tapu türü bulunduğuna dair ayrıntılar…

Tapu dahil olmak üzere emlak ile ilgili bütün terimlere ve anlamlarına emlak terimleri sözlüğü bölümümüzden ulaşabilirsiniz. Mavi ve pembe renge sahip olan tapu belgeleri, tasarım ve içerik olarak aynıdır ama bu tapuların sahip oldukları nitelik ile amaçları birbirlerinden farklılık göstermektedir.

MAVİ RENKLİ TAPU BELGESİ NEDİR?

Mavi renkli tapu belgesi, mülkün arsa olduğunu, üzerinde de henüz yapı bulunmadığını temsil etmektedir. Buna ek olarak yapının inşaatına yeni başlandığını da simgeleyen bir tapu belgesi olarak bilinir. Mavi renkli tapu belgesine sahip olan arsalar daha resmi olarak kat mülkiyetine geçilmediğini göstermektedir.

PEMBE RENKLİ TAPU BELGESİ NEDİR?

Pembe renkli tapu belgesi de mülke ait inşaatın tamamlanmasının ardından projede onaylı bağımsız bölümlerin bulunduğunu, mülkün kullanım alanlarını ve belirli hisselerinin olduğunu ifade eder. Pembe renkli tapular, kat mülkiyeti alınmış mülklere verilen isimdir.

Tapu kaydına nereden bakılır?

Tapu sahipleri nasıl bulunur?

Tapu satışı nasıl bozulur?