01 / 05 / 2024

Kaçağın faturasını 5 yıldızlı otel ödeyecek

Kaçağın faturasını 5 yıldızlı otel ödeyecek

Vatandaş, yılda 1 milyar doları bulan kaçak elektrik faturasını ödemekten kurtuluyor. EPDK'nın aldığı karara göre, kaçak elektriğin faturasını artık sadece vatandaş değil 5 yıldızlı otel ve fabrikalar da ödeyecek



Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) yılda vatandaşa yaklaşık 1 milyar doları bulan kaçak elektrik faturası finansmanına eşitlik getirdi. Artık kaçak elektriğin finansmanı sadece vatandaşa değil, serbest tüketici kapsamındaki 5 yıldızlı otel ve fabrikalarda ödeyecek. Kaçak elektrik kullanımının yüksek olduğu özellikle doğu bölgelerindeki elektrik dağıtım şirketleri alacaklarını tahsil edemediği için kâr edemiyor hatta iflas tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor. Bu nedenle Türkiye'de bölge bölge değişmekle birlikte elektrik faturalarına yüzde 15'lere varan oranlarda kaçak elektrik kullanım bedeli ekleniyor. Ancak bu bedel bugüne kadar sadece vatandaşa yükleniyor, serbest tüketici konumunda olan 5 yıldızlı otel, fabrikalara benzeri büyük işletmelere uygulanmıyordu.

HERKES KAÇAĞI ÖDEYECEK
EPDK, 31 Aralık'ta aldığı kararla serbest tüketicilerin de Türkiye'nin kayıp kaçak faturasına katılmasına yönelik karara imza attı. Kararın devreye girmesi ile artık tüm kayıp kaçak faturasına herkes eşit oranda yüklenecek. EPDK yetkilileri, kaçak elektrik faturasının Türkiye'nin gerçeği olduğunu belirterek, "Bu finansmanın sadece vatandaş tarafından finansmanı düşünülemezdi. Artık 5 yıldızlı otel de fabrika dahil 30 milyon abonenin tamamı kaçak elektriği vatandaş gibi finanse edecek" diye konuştu.

Üreticiler tepkili
EPDK'nın kararı, üreticilerin ve toptan elektik satıcılarının tepkilerine neden oldu. Sirketler, 31 Aralık'ta alınan kararın 1 Ocak'ta uygulanmasını haksızlık olarak yorumlayarak "Büyük oranda 11 ve 12'inci aylarda sözleşmelerimizi yaptık. Ama, 1 Ocak'ta kaçak maliyeti nedeniyle yüzde 10-15 civarı ek maliyet doğdu. Bunu nasıl anlatacağız, müşterilerimize" dedi.

1 milyar dolar
Türkiye'de kaçak elektrik nedeni ile vatandaşın cebinden 2010'da çıkan para 1 milyar doları aştı. EPDK ve TEDAŞ hesaplarına göre bu yıl başta İstanbul,  İzmir  ve  Ankara  olmak üzere kaçak elektrik kullanım oranı düşük iller, başta Diyarbakır, Mardin ve Van olmak üzere kaçağın yüzde 70 üzeri olan illere toplam 1 milyar dolar transfer etti.
Sabah/Mehmet Nayır

 


Geri Dön