28 / 04 / 2024

Kaçak bina yıkımı nasıl yapılır?

Kaçak bina yıkımı nasıl yapılır?

Yapı ruhsatı alınmadan ya da ruhsat ve eklerine aykırı yapılan binalara kaçak bina deniyor. Bu durum ilgili belediyeler tarafından tespit edilirse bina yıkımı kararı alınabiliyor. Kaçak bina yıkımı nasıl yapılır?



Kaçak bina yıkımı nasıl yapılır?

Belediye sınırları içinde  kalan yerlerde inşa edilecek yapılar için Belediye  İmar Kanunu, İmar Planı ve Yönetmelik hükümleri ile, yapı sahibi, yapı müteahhidi, şantiye şefi, tüm proje müellifleri ve yapı denetim kuruluşu yetkilisi, denetim sorumlusu mimar veya mühendisin imzaları alınarak usulüne uygun olarak düzenlenen belgeye yapı ruhsatı belgesi deniyor. 


İmar Kanunu'na göre yapı ruhsat alma şartları, yapının inşa edileceği parselin yer aldığı alana ve yapılmak istenen yapıya göre değişkenlik gösteriyor. Bir yapının kaçak durumuna düşmemesi için inşaata başlanmadan önce mutlaka inşaat ruhsatı alınması gerekiyor. İnşaat ruhsatının verilmesi ile arsa üzerinde projede belirtilen şekilde bir yapının kurulmasına devlet tarafından izin verilmiş oluyor. İnşaat ruhsatı daha önce ruhsatı alınan bir yapıda değişiklik yapılmak istenmesi durumlarında tekrar alınıyor.


Yapı ruhsatı olmayan binalar da yapıya başlandığı veya ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapıldığı ilgili idarece tespit edilirse, belediye veya valiliklerce o andaki inşaat durumu tespit edilip yapı mühürlenerek inşaat hemen durduruluyor.  Durdurma, yapı tatil zaptının yapı yerine asılmasıyla yapı sahibine tebliğ edilmiş sayılıyor.


Ruhsata bağlanma imkanı bulunmayan yapıda verilen sürede aykırılığın giderilmemesi veya ruhsatlı binada ruhsat ve eklerine aykırılığın verilen sürede giderilmemesi halinde, ruhsat iptal ediliyor. Ruhsata aykırı veya ruhsatsız yapılan binanın yıkımına karar veriliyor. Kaçak binaların ihbar edilmesi gerekiyor. Kaçak binaları yapının dahil olduğu ilçe belediyesinin ilgili birimlerine telefon ile bildirilebiliyor.


İdare, kaçak bina inşaatını öğrendiğinde, inşaatın o andaki durumunu tespit ediyor. Tespit, ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapıldığının belirlenmesine yönelik olduğu için  ruhsatsız olarak hangi inşaat faaliyetlerinde bulunulduğunun, ruhsat varsa ruhsat ve eklerine aykırı olan inşaat faaliyetlerin ayrı ayrı belirtilmesi gerekiyor.



Kaçak bina ihbarı nasıl yapılır?



Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön