23 / 11 / 2024
fuzul

Kaçak elektrik kullanmanın cezası!

Kaçak elektrik kullanmanın cezası!

Kaçak elektrik kullanımı; Elektriğin her ne sebeple olursa olsun sayaçtan geçirmeksizin veya sayacı (ölçü sistemini) bozarak kullanılması olarak tanımlanıyor. Peki, kaçak elektrik kullanmanın cezası nedir?




Kaçak elektrik kullanmanın cezası!

Kaçak elektrik kullanımı; Elektriğin her ne sebeple olursa olsun sayaçtan geçirmeksizin veya sayacı (ölçü sistemini) bozarak kullanılması olarak tanımlanıyor.


Kaçak elektrik kullanmanın cezası, BEDAŞ'ın resmi internet sayfasında açıklanıyor:


- Şirketin elektrik şebekesi ve abone branşman hatlarıyla bunların uzantısı, ana kolon ve bu hatlar üzerindeki; ölçme sistemi, sayaç, röle, ölçme devreleri, akım ve gerilim trafoları, kofra, devre kesici ve kare buatta eksik tüketim sağlayacak her türlü değişiklik yapmak, yerlerini değiştirmek, 


- Şirketin yazılı izni olmaksızın tesislere bağlantı yapmak ve yaptırmak,


- Abone olduktan sonra ölçü sisteminin ayarını bozmak veya değişiklik yapmak, köprülemeyi kaldırmak (kanca düşürmek), diskin dönmesine engel olmak, sayacı ters bağlayıp endeks silmek, endeksin okunduğu sayaç kapağındaki (ölçüye esas) mühürleri sökmek,


- Şirketce kesilen elektriği resmi olmayan yöntemle (gereğini yerine getirmeden) açmak ya da açtırarak kullanmak,

 

- Bunların dışında tüketimin doğru tespit edilmesine engel olacak her türlü işi yapmak, bu gibi durumlar Kaçak Tespit Tutanağına işlenir ve yönetmenlik gereği hesaplanan bedel ilgiliden tahsil edilir. 


Ayrıca Şirket tarafınca, kaçak elektrik kullandığı tespit edilen gerçek ve tüzel kişilerin elektrik enerjisini keserek Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunur.


Kaçak elektrik kullanmanın cezası 2014

Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği 13. 14. ve 15. maddelerine istinaden işlem yapılmaktadır. Kaçak kullanım tespit edilmişse cezalı tarife üzerinden faturalama yapılmaktadır.


Kaçak elektrik enerjisi kullandığı tespit edilen tüketicinin hesaplanan kaçak tüketimi, dahil olduğu abone grubuna kaçak elektrik enerjisi kullandığı tespit edilen tarihte uygulanmakta olan tek terimli aktif enerji bedelinin 1,5 (bir buçuk) katı ile çarpılarak kaçak tahakkuk bedeli hesaplanır ve bu bedel fatura edilir. (Güç ve reaktif enerji bedeli alınmaz)  Yapılan kaçak tahakkuku ve (B)-(1)-(a) maddesi son paragrafı çerçevesinde kaçak tüketime ek olarak yapılan hesaplamalar dönemi içinde kalan, varsa daha önce yapılmış tahakkuk miktarları tenzil edilir.  


Müşterilerin tekrarlanan kaçak elektrik enerjisi kullandığının tespiti durumunda, kaçak elektrik enerjisi kullanımının tespit edildiği tarihte yürürlükte olan tek terimli aktif enerji tarife bedelinin 2 (iki) katı göz önüne alınarak hesaplama yapılır.  Müşteri olmayanların kaçak elektrik enerjisi kullanımlarındaki hesaplamalar, hangi abone grubu  kapsamında değerlendirilebilecek ise o gruba ait tarife üzerinden yapılır.


Elektrik faturasını düşürmenin yolları 2014!



Geri Dön