Kaçak yapı cezası 2013!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İmar Kanunu'nda kaçak yapı cezalarını da kapsayacak yeni bir düzenlemeye gidiyor. Peki kaçak yapıları yıktırmayanlara hangi cezalar verilecek? İşte kaçak yapı cezası 2013...
Kaçak yapı cezası 2013!
Kaçak yapı suçu ve cezası ile ilgili hükümler, Türk Ceza Kanunu ve İmar Kanunu kapsamında yer alıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının İmar Kanunu'nda yapacağı düzenlemeler arasında kaçak ve ruhsatsız yapılar da yer alıyor.
Buna göre, kaçak veya ruhsata aykırı yapıları yıktırmayanlara emlak vergisine esas bina değeri ile belirlenen rayiç değer ortalamasının yüzde 5'i ile 10'u arasında cezai işlem uygulayacak.
Kaçak yapılar:
Kaçak yapılar ise ya yıkılacak ya da yapının bölümleri veya mekanlarının ruhsat eklerine uygun kullanımı sağlanacak. 30 gün içinde bunları yapmayan yapı sahiplerine sürenin dolduğu tarihten başlamak üzere mevzuata aykırılığı sürdürdüğü her yıl için valilikçe idari para cezası verilecek. Ceza, binanın mevzuata aykırı yapılan veya kullanılan kısımlarının alanı üzerinden hesaplanacak ve peşin tahsil edilecek. Mevzuata aykırılığın giderilmemesi halinde bu cezalar her yıl için belirlenen yeniden değerleme oranına göre artırılacak.
Ruhsatsız yapılar:
Ruhsatsız veya ruhsata aykırı inşa edilen yapıların sahibine, mevzuata aykırılığının tespitinden itibaren 30 gün süre verilecek. Bu sürede yapı sahibi ya ruhsat alacak ya da yapı ve bölümleri ruhsata uygun hale getirecek.
Kaçak yapı cezası 2013
Cezaların emlak vergisine esas bina değeri ile lisanslı taşınmaz değerleme uzmanları ya da kuruluşlarının belirlediği bedel tespiti esasları dikkate alınarak rayiç değer ortalamasının yüzde 5 ile 10 arasında olması bekleniyor.
Kullanma izni alınmamış yapılarda ise bu oran, emlak vergisine esas bina veya arsa değeri ile Bakanlıkça her yıl için belirlenen yapı yaklaşık maliyetine esas birim fiyat üzerinden tespit edilen yapı değerinin toplanmasıyla bulunacak.
Türk Ceza Kanunu
İmar kirliliğine neden olma
MADDE 184. -
(1) Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Yapı ruhsatiyesi olmadan başlatılan inşaatlar dolayısıyla kurulan şantiyelere elektrik, su veya telefon bağlantısı yapılmasına müsaade eden kişi, yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.
(3) Yapı kullanma izni alınmamış binalarda herhangi bir sınai faaliyetin icrasına müsaade eden kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(4) Üçüncü fıkra hariç, bu madde hükümleri ancak belediye sınırları içinde veya özel imar rejimine tâbi yerlerde uygulanır.
(5) Kişinin, ruhsatsız ya da ruhsata aykırı olarak yaptığı veya yaptırdığı binayı imar plânına ve ruhsatına uygun hale getirmesi halinde, bir ve ikinci fıkra hükümleri gereğince kamu davası açılmaz, açılmış olan kamu davası düşer, mahkum olunan ceza bütün sonuçlarıyla ortadan kalkar.