Türkeş Filik'e kaçak yapılaşmaya izin vermesi nedeniyle hapis cezası!
Kaçak yapılaşmaya izin verdiği gerekçesiyle mahkemelik olan Yumurtalık Belediye Başkanı Türkeş Filik hakkında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Yumurtalık Belediye Başkanı Türkeş Filik, kaçak yapılaşmayı durdurmak yerine yeni kaçak yapılara izin verdiği ve bu yapılarda ticari faaliyetlerde bulunulmasına onay verdiği iddiasıyla hâkim karşısına çıktı. Cumhuriyet Savcısı'nın görevi kötüye kullandığı gerekçesiyle 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istediği Firik, suçlamaları kabul etmedi. Başkan Filik, mahkemede olaya müdahale ettiklerini söylemesine karşın fotoğraflar işgalin sürdüğünü açıkça ortaya koydu. İçişleri Bakanlığı'nın verdiği iznin ardından Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Başkan Filik'in yanı sıra eski Yumurtalık Belediye Başkanı Turgut Erişmen, bürokrat ve belediye personeli 10 kişi hakkında dava açıldı. Görevi kötüye kullandıkları gerekçesiyle haklarında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istenen 12 sanığın yargılanmasına 28 Nisan'da Yumurtalık Asliye Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Şüpheliler suçlamaları kabul etmedi.
ERİŞMEN-FİLİK FAKTÖRÜ
Yumurtalık Belediyesi tarafından 2012 yılında yapılan ihale ile halk plajının bulunduğu sahada, 1/1000 ölçekli uygulama imar planı bulunmamasına rağmen kıyı şeridinde düzenleme çalışmaları yapıldığının belirtildiği iddianamede, kaçak yapılaşmaya izin veren eski başkan Turgut Erişmen ile kaçak yapılaşmayı durdurmak yerine yeni kaçak yapılara göz yuman Başkan Türkeş Filik'in bu yapılarda ticari faaliyetlerde bulunulmasına onay vererek görevi kötüye kullandıkları belirtildi. İlk duruşmada suçlamaları kabul etmeyen Başkan Türkeş Filik, "Göreve geldiğimde sahil şeridi şahıslar tarafından ticari amaçla kullanılıyordu. Bu düzene devam ettim. Biz kendi belediye başkanlığı dönemimizde, yeni verdiğimiz ruhsatları yasaya aykırı olduğunu öğrenir öğrenmez geri topladık. Biz bilerek isteyerek kanuna aykırı davranmadık. Yanlış olduğunu öğrenir öğrenmez gerekeni yaptık. Suçlamalarla benim hiçbir ilgim yok. Beraatımı talep ediyorum" dedi.
İŞGAL SÜRÜYOR
Duruşma ileri bir tarihe ertelenirken Başkan Filik'in mahkemede söylediği "Yanlış olduğunu öğrenir öğrenmez gerekeni yaptık" sözlerinin gerçekle örtüşmediği iddia edildi. Davaya konu olan bölgedeki yapılara dokunulmazken, çok sayıdaki işletmenin de faaliyetlerini kaçak olarak sürdürdüğü görüldü. Başkan Filik ve İmar ve Şehircilik Müdür Vekili Gül Derya Demir'in Kıyı Kanunu'na aykırı halde inşaat ve iskân ruhsatı vermeye devam ettikleri öne sürülen konular arasında. Başkan Türkeş Filik'e bir kez daha yargı yolu gözüktü. İçişleri Bakanı Efkal Ala imzalı yazıyla rekreasyon-sit-kıyı alanında yapılan sahil düzenlemesiyle 5393 sayılı kanuna aykırı hareket ettikleri, kıyı-sahil şeridine yapılan yapılara izin verdikleri, belediye sınırları içinde bulunan birçok binanın imar ve kıyı mevzuatına aykırı olması, eksik evraklarla işyeri açma ve çalıştırma ruhsatları verilmesi gibi 12 ayrı dosyadan daha Başkan Filik ile bürokratlar hakkında soruşturma açılmasına izin verildi.
Sabah