22 / 11 / 2024
fuzul

Kaçak yapının cezası nedir?

Kaçak yapının cezası nedir?

Ruhsat alınmadan başlanılan veya ruhsat ve eklerine aykırı olan yapılara kaçak yapı deniyor. Peki, kaçak yapının cezası nedir? İşte, kaçak yapı yaptırımları..




Kaçak yapının cezası nedir?


Kaçak yapı; Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinin[1] 4. maddesinde yer alan tanıma göre “İmar mevzuatına aykırı yapı”, muhtarlıktan izin alınmadan yapılan yapılar, ruhsatsız, ruhsat ve eklerine, fen ve sağlık kurallarına aykırı olan, kat nizamı taban alanı, komşu mesafeleri, ön cephe hattı bina derinliği ve benzeri konulardaki mevzuat hükümlerine uygun olmayan yapılar ile komşu parsele, yola, kamu hizmet ve tesisleri için ayrılmış alanlara tecavüz eden veya inşaat yasağı olan yerlere inşa edilen yapılar olarak tanımlanıyor.


İmar Kanununun 32. maddesinde, yıkım kararı verilecek yapılar, bu Kanun hükümlerine göre ruhsat alınmadan yapılabilecek yapılar hariç; ruhsat alınmadan başlanılan veya ruhsat ve eklerine aykırı olan yapılar olarak belirtilmiştir. Bu madde de, imar mevzuatına aykırı olan yapıların yıkılması hükmü yerine “ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı” olan yapıların yıkılacağı hükmü yer alıyor  ve buna ilişkin uygulama düzenleniyor.


İmar Kanununun 21. maddesinde belirtilen ruhsatın alınması zorunlu olmayıp, aynı Kanunun 27. maddesinde düzenlenen muhtarlık iznine tabi iken bu izin alınmadan yapımına (inşasına) başlanılan yapılar, imar mevzuatına aykırı yapı kapsamında yer alıyor. Peki, kaçak yapının cezası nedir?


Kaçak yapı olarak tespit edilen yapılar derhal  mühürleniyor ve inşaat çalışmaları durduruluyor. Durdurma, yapı tatil zaptının yapı yerine asılmasıyla yapı sahibine tebliğ edilmiş sayılıyor.


Belirlenen tarihten itibaren, en çok bir ay içinde yapı sahibi, yapısını ruhsata uygun hale getirerek veya ruhsat alarak, belediyeden veya valilikten mühürün kaldırılmasını isteniyor. 


Ruhsata aykırılığın giderilmesi halinde yapı inceleniyor ve mühür kaldırılıyor inşaat çalışamalarının devam etmesine izin veriliyor. Aksi takdirde,  ruhsat iptal ediliyor, ruhsata aykırı veya ruhsatsız yapılan ev, belediye encümeni veya il idare kurulu kararını müteakip, belediye veya valilikçe yıktırılıyor ve masrafı yapı sahibinden tahsil ediliyor. İdari para cezası da uygulanabiliyor. 


Kaçak yapı durdurma tutanağı!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön