25 / 11 / 2024

Kaçak yapının ruhsata bağlanması!

Kaçak yapının ruhsata bağlanması!

Kaçak yapının ruhsata bağlanması eğer yapı belediye sınırları içindeyse belediyelerce, belediye sınırları dışındaysa valiliklerce yapılıyor. Bu işlem için yapının bulunduğu arsanın mutlaka tapulu olması gerekiyor...





Kaçak yapının ruhsata bağlanması tabiki mümkündür. Ancak her kaçak yapı ruhsatlandırılamıyor. Kaçak yapıların ruhsatlandırılma oranı oldukça düşüktür. Kaçak yapının ruhsata bağlanması eğer yapı belediye sınırları içindeyse belediyelerce, belediye sınırları dışındaysa valiliklerce yapılıyor. 


Öncelikle kaçak yapının ruhsata başlanması için bulunduğu arsanın mutlaka tapulu olması gerekiyor. Tabi bu kaçak yapının bulunduğu yerin yapı sahibine ait olması gerekiyor. Hisseli yerlerde kimin arsanın neresinde payı olduğu bilinemediği için ruhsatlandırma yapılmaz. Bunun için ayırma işleminin hissedarlar tarafından yapılması gerekir.


Kaçak yapının ruhsata bağlanması için bulunduğu yerin tapu bilgilerine göre ilgili belediyeden yada il özel idaresinden imar durum belgesi alınır. Kaçak olarak yapılmış olan yapının mimari projesi bir mimara çizdirilir. Mimar parsele vaziyet planını da çizer. Bir zemin etüdü firmasıyla anlaşılarak zemin etüdü yaptırılır. Yapının taşıyıcı sistem rölevesi çıkarttırılır. Bu raporun çıkmasıyla yapının deprem performans analizi yaptırılır. Bu analizde güçlendirme yapılması istenirse isteğe bağlı olarak yapı sahibi güçlendirmeyi yapar, yada masrafı fazla gelecek olursa binanın yıkımını isteyebilir. 


Tüm projeler hazırlandıktan sonra ilgi yerdeki Yapı Denetim Şirketlerinden biri ile irtibata geçilir. Projeler yapı denetimce onaylanır. Bu projelerle birlikte belediyeye başvurulur yada il özel idaresine başvurulur ruhsatlandırma işlemine geçilir. İlgili idareye başvurulduktan sonra eğer yapıda daha önceden kaçak yapı işlemi yapılmışsa tutanak tutulmuşsa para cezası çıkmışsa ödemeler yapılır, sonra ruhsatlandırmaya geçilir. Ancak yapı için daha önce hiçbir işlem yapılmamışsa ruhsatlandırmadan önce yapı hakkında kaçak inşaat işleminin yapılması şarttır. 


Dikkat edilecek hususlardan birisi eğer bir yapıya kaçak yapı tutanağı tutulmuşsa 1 ay içerisinde ruhsata bağlanma zorunluluğunun olmasıdır. Yani kaçak olduğu tespit edilen bir yapının yukarıda saydığımız işlemleri 1 ay içerisinde yapması yada yapının yıkılması gerekiyor. Bu yapılmadığı takdirde para cezasının yanında yapıyı yapanlara ve yapılmasına göz yumanlara hapis cezası da yasada mevcuttur.



Kaçak inşaat cezasına itiraz!
Kaçak inşaat cezası nedir?
Kaçak yapı ecrimisil!
Kaçak yapı yıkım kararı!




Geri Dön