'Kaçak yapıları meslek odaları denetlesin' önerisi!
''İstanbul’daki yapıların yüzde 60’ı mühendislik hizmeti görmemiş kaçak yapılar'' diyen TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, kaçak yapıların denetimi için meslek odalarının yetkilendirilmesi gerektiğini söyledi.
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) mühendislik hizmeti almayan kaçak yapıların olası bir İstanbul depreminde ağır hasar alacağını belirtiyor.
Amerika'nın Sesi'de yer alan habere göre, Kartal’da çöken sekiz katlı binanın da imar barışı mevzuatının eseri olduğunu söyleyen TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, şu açıklamalarda bulundu:
''Mühendislik hizmeti görmemiş kaçak yapılar''
“İstanbul’daki yapıların yüzde 60’ı mühendislik hizmeti görmemiş kaçak yapılar. Biz bu yapıların yıkılması ya da bir kısmının güçlendirilmesi gerektiğini düşünürken kat kat üstüne yığılmış olan kaçak yapılar için mal sahiplerinin depreme karşı sağlam olduğu beyanı dikkate alınıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da bu beyanla binaları yasal bir hale getiriyor. Oysa biz 1999 depreminde de ifade etmiştik. İstanbul’un bir deprem beklemesine gerek yok. Bugünkü anlayış devam ederse ve yapılar mesleki yeterliliği olan mühendisler tarafından projelendirilip yapılmazsa bu yapıların depreme dayanıklı olma şansları yok.”
''Kaçak yapılara kat çıkıldı''
İmar barışı sürecinde mühendislerin, meslek odalarının devre dışı kaldığını söyleyen Gökçe, “Var olan yapı stokunun bırakın depremi beklemesini kendi kendine ayakta kalamayacağını görmemiz lazım. Normalde üç katlı olan yapıyı beş kata, beş katlı olması gereken yapıyı sekiz kata çıkarırsanız, buna imar barışı derseniz, bunları af kapsamına sokarsanız ve bu süreçte hiçbir mühendis ya da meslek odasının görüşlerine başvurmazsanız bu yapılar neden yıkıldı diye feryat edersiniz.” diye konuştu.
“Meslek odaları devre dışı kaldı''
1999 yılında yaşanan depremdeki can ve mal kayıplarının yarattığı korku nedeniyle meslek odalarına o zamanda verilmiş olan yetkilerin sonradan alındığını söyleyen Gökçe, şu andaki yapıların kimler tarafından nasıl yapıldığının ve kimler tarafından denetlendiğinin bilinmediğini kaydetti.
Gökçe, “Bu yapıları yapanların denetlenmesi lazım. Bunun için de mutlaka meslek odalarının yetkilendirilmesi gerekiyor. Bugün Avrupa’da ya da Amerika’da inşaat mühendisleri odasından yetki almayan hiç kimse denetim mekanizması içinde bulunamaz ve projede yer alamaz. Bizim ülkemizde ise mühendislik diploması almış herkes her türde projeyi yapabilir ve denetim sürecinde bulunabilir. Dolayısıyla bu sistemin değişmesi lazım” açıklamasında bulundu.