27 / 04 / 2024

Kaçak yapılaşma ile mücadelenin amacı bir kişi bile yitirmemek!

Kaçak yapılaşma ile mücadelenin amacı bir kişi bile yitirmemek!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kaçak yapılaşma ile mücadelenin, inşaat sektörüne, ekonomiye ve istihdama olumlu etkisine ilişkin, "Bunun ekonomik getirisinden ziyade, deprem olduğunda bir kişi bile kaybetmeyelim" dedi



Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kaçak yapılaşma ile mücadelenin, inşaat sektörüne, ekonomiye ve istihdama olumlu etkisine ilişkin, "Bunun ekonomik getirisinden ziyade, deprem olduğunda bir kişi bile kaybetmeyelim. Birinci bakışımız bu. Tabii ki bu çalışmaları Sayın Başbakanımızın çizdiği perspektifte ele aldığımız zaman sektörde çok yoğun bir canlılığın olacağını ve çok ciddi bir istihdamın gerçekleşeceğini söyleyebiliriz" dedi.

Çelik, Van depreminden sonra kaçak yapılaşma konusundaki duyarlılığın daha da arttığına dikkat çekti. Bakan Çelik, "Kaçak yapılaşma konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile çalışma içine gireceklerini, iktidarı kaybetseler de bunu yapacaklarını" belirten Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın, "Artık şehirlerimizde kaçak yapı, gecekondu, bunlara yönelik gerekirse yetkiyi tamamen Bakanlığımıza alacağız ve bu tür binalarını değiştirmeyen, bunları yıkmayanlara sormadan kamulaştırmasını yapacak ve bu binaları biz yıkacağız" açıklamasını yapmasının, bu konuya verdikleri önemi gösterdiğini söyledi.

Çelik, kaçak yapılaşma ile mücadelenin, inşaat sektörüne, ekonomiye ve istihdama olumlu etkisine ilişkin, "Bunun ekonomik getirisinden ziyade, deprem olduğunda bir kişi bile kaybetmeyelim. Birinci bakışımız bu. Tabii ki bu çalışmaları Sayın Başbakanımızın çizdiği perspektifte ele aldığımız zaman sektörde çok yoğun bir canlılığın olacağını ve çok ciddi bir istihdamın gerçekleşeceğini söyleyebiliriz" ifadesini kullandı.

"Biz de yıllardır bu hayatın içerisindeyiz, bir... İkincisi, sektörü de yakinen bilen birisiyim ben" diyen Faruk Çelik, şöyle devam etti: "Bu anlamda hızlı bir şekilde uydu kentler yani toplumun yeni konut talebini karşılayacak imarlı yerleri her yerde açmamız gerekiyor. Hani seçim beyannamesinde Başbakanımız İstanbulda 1 milyonluk bir iskan alanından bahsetti ya, bunu birçok ilde yapmak gerekiyor. Talep edilen yerlerde bu konut talebini karşılayacak yeni inşaat alanlarını açmamız gerekiyor. İkincisi, çarpık yapılaşmayı, dikeyine bir yapılaşmaya dönüştürüp, güçlü-sağlıklı binalar yapıp, bunları çevre açısından da sağlıklı bir yapıya kavuşturmamız gerekiyor. Yani 2,3,4 katlı kaçak olarak yapılmış bu binaların, çıkarılacak yasalarla birlikte hızlı bir şekilde dikeye dönüştürülmesi ve kentin geniş yeşillik alanlara kavuşturulması ve bu çarpık yapılaşmadan kurtarılması çerçevesinde bir çözüm aranacağına inanıyorum. Ağırlıklı olarak ilgililerin yaptığı incelemelerde, 4-5 katlı binalarda yıkımın daha fazla olduğu ifade ediliyor. Çarpık yapılaşmalara baktığımız zaman, çoğu da 4-5 katlı yapılaşmalar ki bilim insanlarının bu yöndeki çalışmalarını da dikkate alacak bir şekilde hızla bunları çözmemiz gerekiyor."

AA


Geri Dön