18 / 05 / 2024

Kaçkarlar'da hidroelektrik santrale izin çıkmadı!

Kaçkarlar'da hidroelektrik santrale izin çıkmadı!

Kaçkarlar 'da Fırtına Deresi 'ne kurulmasına izin verilen santral, 1 'inci dereceden SİT alanı ve Milli Park olan bölgeye yapıldı. Yöre halkı da ulusal ve uluslararası aldığı destekle, hukuki yollarla kazanılan başarının da katkısıyla santrali durdurmayı



Kaçkarlar 'a hidroelektrik santral yapılmasına karşı verilen mücadeleyi anlatan “Vatandaş Mustafa ” belgeseli,  Ankara  'da da gösterildi.  

Kaçkarlar 'da Fırtına Deresi 'ne kurulmasına izin verilen santral, 1 'inci dereceden SİT alanı ve Milli Park olan bölgeye yapıldı. Yöre halkı da ulusal ve uluslararası aldığı destekle, hukuki yollarla kazanılan başarının da katkısıyla santrali durdurmayı başardı.  Ve bu mücadelenin simgesi haline gelen Mustafa Orhan(Vatandaş Mustafa) ve Kaçkarlar, belgesele konu oldular. çamlıhemşin-Hemşin Vakfı tarafından düzenlenen ‘Vatandaş Mustafa ' filminin gösterimi, önceki akşam çağdaş Sanatlar Merkezi 'nde gerçekleştirildi. Ayrıca aynı akşam, vakfın açtığı “Sizin Objektifinizden Kaçkarlar Fotoğraf, Basında Kaçkarlar ” isimli sergi de izleyicilerin beğenisine sunuldu.


Görüşlerine başvurduğumuz, belgeselin yapımcılığını üstlenen çAHEV Başkanı Okay Karayalçın, belgeselin Kaçkarlar 'da hidroelektrik santrale karşı verilen mücadelenin bir özeti olduğunu bildirdi. Karayalçın, belgesele adını da veren Mustafa Orhan 'ın yöre halkını örgütlediğini ve mücadelenin simgesi haline geldiğini belirtti. 1997 yılında dönemin başbakanı ve enerji bakanının izniyle, çevre Etki Değerlendirmesi(çED) raporu olmaksızın santral yapımına başlandığını aktaran Karayalçın, ancak 2001 'de santralin durdurulabildiğini söyledi. Karayalçın, 2007 yılında da tekrar santral kurmak için ihale düzenlendiğini, ancak doğacak tepkiler göze alınamadığı için vazgeçildiğini ifade etti. Danıştay 'ın “1, 2 ve 3 'ncü dereceden SİT alanlarına hidroelektrik santral yapılmaz ” kararının herkesi bağladığını dile getiren Karayalçın, santral yapılmasına izin vermeyeceklerini kaydetti. İhaleye katılan müteahhidin, Enerji Bakanlığı 'nın ısrarı üzerine santral için başvurduğunu aktaran Karayalçın, “Enerji Bakanı Kaçkarlar 'dan ne istiyor ” diye sordu. Gece seyircilerin de katılımıyla çekilen horonla son buldu.
 


Geri Dön