20 / 12 / 2024

Kadastro davalarında usul!

Kadastro davalarında usul!

Kadastro davalarında usul nasıl diye merak ediyorsanız, yanıtı ve detaylar için haberimizi inceleyebilirsiniz...



Kadastro davalarında usul!

Kadastro davalarında sürecin nasıl işlediği, Kadastro Kanunu kapsamında yer alıyor. Kanunun "Kadastro davalarında usul" başlıklı 28. maddesine göre, ilk olarak kadastro hakimi, belirlenen askı süresi içinde açılacak davalar için ve mahkemeye tevdi olunacak taşınmaz mallara ait kadastro tutanakları ve mahallî hukuk mahkemelerinden devredilen işler hakkında dava dosyası hazırlıyor.


Kadastro davalarında usule ilişkin hükümler şu şekilde sıralanıyor;


Kadastro davalarında usul 

MADDE 28. — Kadastro hâkimi, askı süresi içinde açılacak davalar ve kadastro müdürü tarafından mahkemeye tevdi olunacak taşınmaz mallara ait kadastro tutanakları ve mahallî hukuk mahkemelerinden devredilen işler hakkında dava dosyası açar. İlgililerin başvurusunu beklemeksizin kadastro tutanakları ile uyuşmazlığın çözümlenmesine etkili olabilecek kayıt ve diğer bilgileri ilgili dairelerden getirtir. Hâkim, duruşma gününü taraflara Tebligat Kanunu hükümlerine göre resen tebliğ eder. 


Davacı gerçek ve tüzelkişiler, dava sebep ve delillerini dilekçelerinde bildirmek zorundadır. Dilekçede bu husus bildirilmemiş ise, hâkim gönderilecek davetiye ile dava sebep ve delillerini bildirmesini davacıya tebliğ eder. Davacı, ilk duruşma oturumuna kadar dava sebep ve delillerini dilekçe ile veya ilk oturuma gelmek suretiyle bildirmez ise, hâkim, davanın açılmamış sayılmasına ve tespit gibi tescile karar verir. Bu hüküm davetiyede açıkça belirtilir. 

30 uncu maddenin ikinci fıkrası hükmü saklıdır.

 

Davacı, tespit sırasında yaptığı itiraz sebep ve delilleri ile bağlı değildir. Davanın açılmamış sayılması halinde davacının hak düşürücü süre içerisinde mahallî hukuk mahkemelerinde yeniden dava açma hakkı saklıdır. 




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön