Kadastro nedir?
Ülke sınırları dahilindeki taşınmazların imar planlaması ve işlemlerinin belirli bir düzen içerisinde yürütülmesini sağlayan kadastro hakkında merak ettikleriniz bu haberde. İşte kadastro nedir? için ayrıntılı yanıtlar...
Kadastro, ülke sınırları içerisindeki arsaların devlet tarafından kayıt altına alınmasını ifade ediyor. Kadastroyla arsaların değeri, büyüklüğü ve arsa sahibinin hukuki hakları belirlenmiş oluyor. Sınırları çizilmiş sistem kapsamında arsalar numaralandırılıp, parselleniyor ve bu parseller detaylı haritalarsa gösteriliyor.
Kadastronun amacı nedir?
Kadastro nedir? sorusunun yanıtını verdikten sonra gelelim kadastronun amaçlarına. Kadastronun amaçları şu şekilde sıralanıyor;
*Emlak vergilerinin belirlenmesi,
*Mülkiyet haklarının korunması ve imar planlaması,
*Kişi ve kurumların sahip olduğu taşınmaz malların değerinin belirlenmesi.
Kadastronun önemi
Saymış olduğumuz bu hizmetlerin gerçekleşmesini sağlayan kadastroyla ayrıca söz konusu taşınmazların değeri belirlenerek, ne kadar vergi ödeneceğini ortaya çıkarıyor. Arsaların sınırları ve büyüklükleri belirlendiği için arsa sahiplerinin mülkiyet hakları da koruma altına alınmış oluyor.
Yanı sıra kadastro işlemleri ile imar planlaması ve arazi işlemleri belli bir tertip içinde yürütülmüş oluyor.
Kadastro bölümleri
Kadastro hizmetleri Hukuki kadastro, geometrik kadastro ve mali kadastro olmak üzere üç bölüme ayrılıyor. Bunlardan hukuki kadastro; taşınmaz mallar üzerindeki hakların doğru şekilde belirlenmesi için yapılan işlemleri kapsarken, geometrik kadastro arsa parçalarının belirlenmesi ve toprağın ölçülmesi gibi hesaplamaları içeriyor. Mali kadastro ise toprak değerinin belirlenmesi işlerini içine alıyor.