30 / 04 / 2024

Kaddafi kesenin ağzını açtı, müteahhitler yeniden Libya'da

Kaddafi kesenin ağzını açtı, müteahhitler yeniden Libya'da

200 kişilik işadamı heyeti Dış Ticaret'ten sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'le birlikte Libya'ya çıkarma yaptı.  
 



Heyetin yaptığı temaslarda Libya'yla ticaret hacmini önemli ölçüde artıracak serbest ticaret anlaşması imzalanması hususu masaya yatırıldı. Tüzmen, söz konusu anlaşmanın devrimin 40. yılının kutlanacağı önümüzdeki eylül ayında imzalanabileceğini kaydetti. Libya'nın önümüzdeki 6 yılda 180 milyar dolar alt ve üstyapı yatırımı yapacağını belirten Tüzmen, "Ticaret anlaşması Türk işadamlarının Libya'daki yatırımdan alacağı payı önemli ölçüde artıracak." dedi. Malların ve hizmetlerin serbest dolaşımını içeren anlaşmanın imzalanmasıyla birlikte gümrük vergileri düşürülürken bazı ürünlerdeki koruma uygulaması son bulacak.

İşadamları ile birlikte Libya'da temaslarda bulunan Bakan Tüzmen, Sanayi, Ticaret ve Yatırım Bakanı Muhammed Ali al Huvej ile bir araya geldi. Görüşmede Huvej, altı yıl boyunca her yıl 20 milyar doları devletin alt ve üstyapı yatırımları, 10 milyar doları ise özel yatırımların teşviki kapsamında 30 milyar dolarlık yatırım yapılacağını aktardı. Huvej, toplamda 180 milyar doları bulacak olan yatırımlar için gerekli kaynağın hazır olduğunu bildirdi. Libyalı bakan iki ülke arasındaki ilişkilerin serbest ticaret anlaşması ile başlamasını önerdi. Anlaşmanın Başbakan veya Cumhurbaşkanı'nın huzurunda imzalanması gerektiğine dikkat çeken Huvej, Türkiye ile Libya'nın Afrika ülkelerine yönelik yatırımlarda ortak hareket edebileceğini de kaydetti. Türkiye'nin son yıllarda yakaladığı siyasî ve ekonomik istikrarla Arap dünyasındaki etkinliğinin arttığına dikkat çeken Huvej, Libya'nın bu durumdan memnun olduğunu aktardı. Bakan Huvej, Türk firmaları için serbest sanayi bölgesi kurulması teklifinde bulundu. Oluşturulacak Bingazi Türk Sanayi Bölgesi'nin kurulması için finans desteği sağlayabileceklerini kaydetti. Huvej, bu bölgenin Afrika pazarına girişte kapı olarak kullanılabileceğini kaydetti.

Öte yandan  Ankara  Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı Başkent Doğalgaz Dağıtım ihalesini kazanan Elektromed Rus Gazprom'un ardından ortaklık için Libya'da nabız yokladı.

Türk firmalar petrol buldu

Ulusal Petrol Şirketi Başkanı Şükrü Gahnem ile yapılan görüşme sonrası açıklama yapan Bakan Kürşad Tüzmen de, Türk firmalarının bu ülkede araştırdığı kuyulardan birinde petrol bulunduğunu, diğer araştırmaların ise sürdüğünü aktardı. Libyalı başkan ise Türk işadamlarınn enerji sektörünün yanı sıra inşaat alanında da yatırım yapabileceğini kaydetti. İki ülke arasındaki kültürel ilişkilerin varlığına dikkat çeken Gahnem, karşılıklı olarak öğrenci mübadelesi yapılması önerisinde bulundu. 
 Zaman


Geri Dön