02 / 05 / 2024

Kadifekale'de kamulaştırma eylemi yapıldı!

Kadifekale'de kamulaştırma eylemi yapıldı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Kadifekale'deki antik tiyatroyu gün ışığına çıkarmak amacıyla yürüttüğü kamulaştırmanın haksızlıklar içerdiğini belirten bölge sakinleri protesto gösterisi yaptı.



Ev ve işyerlerinin kamulaştırılmasına karar verilen Kadifekale sakinleri Konak Meydanı'nda eylem yaparak, söz konusu çalışmanın "kent ve insan odaklı" olmadığını dile getirdi. Eski Sümerbank önünde toplanan grup, ellerinde pankart ve dövizlerle Büyükşehir Belediyesi önüne kadar yürüdü. Grup adına konuşan Kadifekale Hak Arayanlar Derneği Başkanı Ali Korkut, evlerinin örtülü niyetlerle ellerinden alınmak istendiğini belirterek; "Haksızlıklar giderilinceye kadar buna izin vermeyeceğiz, direneceğiz. Bu oyunu bozmak için dernek olarak mücadelemizi her alanda yılmadan sürdüreceğiz."diye konuştu. 


KOCAOĞLU'NA SORULAR

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan kamulaştırmanın kent ve insan odaklı olmadığını söyleyen Korkut "Kale kapısı rant kapısı değildir. İzmir'in en güzel yerinde yoksul insanların oturmasını hazmedemeyen rant çevreleri kapalı kapılar ardında yıkım kararları almışlardır. Karar alma sürecinde Kadifekale halkı dışlanmıştır. Bundan 8 ay önce Aziz Kocaoğlu yaptığı açıklamada 'kentler rant yaratıyor. Bütün problemde bu rantın paylaşılmasından çıkıyor. Uzlaşı olmazsa başarı olmaz. Belediye kar makamı değildir' demiştir. 

Aziz Bey'e soruyoruz. Kamulaştırma kararları alınırken Kadifekale'deki vatandaşlardan hangisinin fikri sorulmuş, hangisi ile uzlaşılmıştır. Bu durumda Aziz Kocaoğlu halen başarılıyım diyecek midir?"açıklamasmda bulundu. 

Korkut, Kadifikale'de daha önce heyelan bölgesindeki kamulaştırmanın sorunsuz olarak yürütüldüğünü hatırlatarak "Burada toprak kayması ve kaçak yapılar vardı. Halkımız bu nedenle direnmedi. Kale'de bu gün yapılmak istenen kamulaştırmalar heyelan bölgesinde değildir. Kaçak yapı hiç değildir. Tamamı imarlı, planlı, tapulu yerlerdir. Belediye bunları yıkacaksa neden imar izni verdi? Niçin proje ücreti aldı, ruhsat verdi, şimdi niçin yıkıyor? Bu sorulara cevap bekliyoruz "diye konuştu. 

Kadifekale'deki yıkımların maddi yönü kadar sosyal boyutunun da kritik önem taşıdığına dikkat çeken Korkut şöyle devam etti: 


RANTÇILARI DİNLEMEYİN "Neredeyse tüm zamanını mahallenin sokaklarında geçiren ve uzun yıllardır aynı evlerde yaşayan, semt kültürünün var olduğu, herkesin birbirini tanıdığı, çoğunun asgari ücret düzeyinde yaşadığı Kale halkını birbirinden koparmak, merkezden uzak ücra köşelerde yapılacak apartmanlarda yaşamaya zorlamak, kendi yaşam tarzlarına ve kültürlerinden uzak bir hayata mahkum etmek, kabul edilemez. Bu düşüncelerle belediyeden halk olarak taleplerimizi dikkate almasını istiyoruz. Belediyeden evlerimizi yıkmamalarını istiyoruz. Kamulaştırmaya kesinlikle karşıyız. Yerinde dönüşüm istiyoruz. Onun için de uzlaşmaya hazırız. Rant çevrelerini değil bizi muhatap alınız." Bir süre "Kale burada Başkan nerede" şeklinde slogan atan grup basın açıklamasının ardından dağıldı. 


Sabah Egeli


Geri Dön