28 / 04 / 2024

Kadıköy Ayrılık Çeşmesi Mezarlığı restore edilecek mi?

Kadıköy Ayrılık Çeşmesi Mezarlığı restore edilecek mi?

İstanbul'un tarihi dokusunun en önemli göstergelerinden biri olan Kadıköy Ayrılık Çeşmesi Mezarlığı'ndaki tarihî mezar taşlarının da kırık dökük hali tepki çekiyor. Mezarlık İBB Meclisi gündemine taşındı.



İstanbul'un tarihi dokusunun en önemli göstergelerinden biri olan Osmanlı dönemine ait mezarların içler acısı hali yürek burkuyor. Kadıköy Ayrılık Çeşmesi Mezarlığı'ndaki tarihî mezar taşlarının da kırık dökük hali tepki çekiyor. Taşlarının üzerinde kişisel bilgilerle birer biyografi belgesi özelliği taşıyan mezarlık İBB Meclisi gündemine taşındı.


Kadıköy'deki 300 yıllık Ayrılık Çeşmesi Mezarlığı'ndaki talan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi'ne taşındı. CHP İBB Meclis Üyesi Mesut Kösedağı, “Tarihi kavuk baş taşlı mezar taşları yerle bir olmuş, kırılmış, bazı mezarlar kazılmış durumdadır. Bahtsız ve sahipsiz olan mezarlık,  Marmaray  projesinin ortasında kalmasından dolayı yine yok olma durumundadır.” dedi.


Ayrılık Çeşmesi Mezarlığı'ndaki mezar taşlarında sivil ve askeri kişilerin başlık ve rütbe işaretleri de yer alıyor. Osmanlı mezar taşlarının günümüzde bir daha yapılamayacak taş işçiliği ile süsleme mükemmelliğine de sahip olduğu dile getiriliyor.


MEZARLAR YIKILMIŞ, TAŞLAR DEVRİLMİŞ


İBB Meclisi şubat ayı toplantısında söz alan Kösedağı, kentteki tarihi mezarlıkların son durumunu sordu. Kösedağı, yaklaşık 300 yıllık Müslüman Türk mezarlığını kaderine terk edenleri milletin vicdanına havale ettiğini belirtti. Kösedağı, sürekli ecdadıyla övünen yerel yöneticilerin Osmanlı Devleti döneminde sarayın ileri gelenlerinin mezarlarını barındıran Ayrılık Çeşmesi Mezarlığı'nı kaderine terk ettiğini öne sürdü. Kösedağı, şunları söyledi: “Ayrılık Çeşmesi Mezarlığı, Üsküdar'dan başlayarak Kadıköy üzerinden Kızıltoprak'a kadar uzanan Büyük Karacaahmet Mezarlığı'nın bir bakıma son önemli ucudur. Mezarlıkta genellikle saraya mensup kişilerin kabirleri bulunuyor. Bugün pek az bir parçası kalan mezarlıkta mevcut mezar taşları da yarı yarıya gömülmüş, bir kısmı parçalanmış, büyük bir kısmı da otlar ve dikenler arasında kaybolmuş durumdadır.”


RESTORE EDİLECEK Mİ?


Mesut Kösedağı, Ayrılık Çeşmesi Mezarlığı'nın Marmaray projesinin ortasında kalmasından dolayı yok olma sürecine girdiğini kaydetti. Kösedağı, hazırladığı önergede şu sorulara yer verdi: “Ayrılık çeşmesi mezarlığı hangi kurumun sorumluluğundadır? Mezarlığın bir kitabesi neden yoktur? Mezarlığın tarihi hakkında bilgi veren bir tabela koymayı düşünmüyor musunuz? Halkın ziyaretine kapalı olan, büyük bir bölümü yok olmuş Ayrılık Çeşmesi Mezarlığı'nı restore etmeyi düşünmüyor musunuz?”




Zaman


Geri Dön