Kadıköy ve Kartal'da 9 bin 500'e yakın riskli yapının yıkımı tamamlandı!
Megakent İstanbul'da kentsel dönüşüm çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Bu kapsamda, Kadıköy ve Kartal'da 9 bin 500'e yakın riskli yapının yıkımı tamamlandığı belirtildi. İşte detaylar...
Kentsel dönüşüm çalışmaları çerçevesinde Kadıköy ve Kartal'da yaklaşık 9 bin 500 riskli binanın yıkıldığı belirtildi. Kadıköy Belediyesinden alınan bilgilere göre, kentsel dönüşüm çerçevesinde 2014 itibarıyla riskli binaların yıkımına start verildi.
NTV'de yer alan habere göre; Kadıköy'de yer alan 4 bin 598 riskli yapıdan 4 bin 214'ünün yıkımı uzlaşmayla yapılırken, 84 yapının yasal süreçleri de sürüyor.
Kartal'da ise son 10 sene içinde riskli olduğu belirlenen 5 bin 717 yapıdan 5 bin 203 adedinin yıkımı yapıldı.
Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesine yönelik çalışmalarına devam eden belediye, öncelikli müdahale alanlarını tespit ediyor.
Sürdürülen çalışmalarla riskliliği kesinleştirilen binaların yasal mevzuat kapsamında tahliye ve yıkım işlerinin takibini yapan belediye, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının kira ve taşınma yardımları konusunda da bina sakinlerinin başvurularını alıyor ve gerekli işlemleri yapıyor.
ADALAR'DA KORUMA KARARI UYGULAMADA
Megakent İstanbul'un sit (koruma) alanı olan Adalar'da ise kentsel dönüşüm uygulaması gerçekleştirilecek alan yer almıyor.
Adalar Belediyesinden alınan bilgilere göre, Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu tarafından 31 Mart 1984 tarihinde "sit alanları bütünü" ilan edilen Adalar'da (Büyükada, Heybeliada, Burgazada, Kınalıada, Sedef adası) afet riskli alanlar, ilgili kanunlar kapsamında mikrobölgeleme çalışmalarında yapılan tespitler sonucunda değerlendiriliyor.
İnşaat çalışmaları için Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı ilgili kurumların onaylarının alınması gerekiyor.
Küçükçekmece, Çatalca ve Gaziosmanpaşa ilçelerinin 2009'da bazı alanlarını içine alarak ilçe statüsü kazanan Arnavutköy'de de binaların çoğu yakın zamanda yapılmış olduğundan kentsel dönüşüm ihtiyacı bulunmuyor.
Diğer taraftan, son 21 senede Türkiye genelinde 3,3 milyon konutun dönüşümü yapılsa da, 6,5 milyon konutun dönüşüme ve güçlendirmeye ihtiyacı olduğuna dikkat çekiliyor.
Uzmanlar konuya ilişkin açıklamalarında, riskli konutlarda oturan vatandaşları uyarıyor. Uzmanlar, bu konutların bir an önce dönüştürülmesi ya da güçlendirilmesi gerektiğini söylüyor.
İstanbul'da kiralık ev fiyatları resmen uçtu: En ucuz 3+1 evler 100 bin TL'den başlıyor!