Eğitim

Kadın kooperatiflerine yönelik eğitimler istihdamı artıracak

Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi ile kadınların kooperatifleşmesi ve mevcut kooperatiflere aktif katılımlarının sağlanması isteniliyor.

Tarım ve Orman ile Aile ve Sosyal Hizmetler bakanlıklarının işbirliğiyle yürütülen Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi ile kadınların kooperatifleşmesi ve istihdamının artması için bugüne kadar beş bin beş yüz seksen altı kişiye yaklaştı, iki bin yedi yüz altmış dört kişinin katıldığı eğitimler yapıldı.

Projeyle, kadın kooperatifleri ile kadın kooperatifçiliğine ilişkin politika geliştiren ve uygulayan kurumların kapasitesinin geliştirilmesi yoluyla kadın istihdamının artırılması ve kadınların güçlendirilmesi isteniliyor. Ayrıca kadınların, kooperatiflerin yönetimlerinde daha fazla oranda yer alması projenin amaçları arasında yer alıyor.

Projenin yürütüldüğü şehirlerde, ortaklarının çoğu kadınlardan oluşan yüz iki tarımsal kalkınma kooperatifi bulunuyor. Bu kooperatiflerde iki bin iki yüz yirmi kadın, beş yüz elli yedi erkek ortak yer alıyor. Proje, eğitim ve danışmanlık hizmetleri, kurumsal kapasite geliştirme, farkındalık artırma, bilimsel ve teknik çalışmalar, koordinasyon ve işbirliği olmak üzere beş bileşenden oluşmakta.

Öte yandan eğitim ve danışmanlık hizmetleri içerisinde ilgili paydaşların katılımıyla iki yüz on üç anket, eli iki derinlemesine görüşme ve 5 odak grup toplantısı yapıldı, sonuçlardan yola çıkılarak içerikler geliştirildi.

2 BİN 764 KİŞİYE EĞİTİM VERİLDİ

Bu zamana kadar kooperatif ortağı olma potansiyeline sahip kadınlar ile kooperatif ortağı kadınlar ve erkeklere yönelik, Ankara, Erzurum, Kars, Diyarbakır, Artvin, Aksaray, Mardin, Malatya, İzmir, Adana, Gaziantep, Çorum, Kırklareli, Eskişehir, Isparta, Sivas, Kocaeli, Bursa, Konya, Afyonkarahisar, Çanakkale, Sinop'ta iki bin yedi yüz altmış dört kişinin katıldığı eğitimler düzenlendi ve projeyle bugüne kadar beş bin beş yüz seksen altı kişiye kadar ulaşıldı.

Ayrıca, yapılan görüşmeler sonucunda, kadın kooperatiflerinin danışmanlık hizmet taleplerinin, standart üretim, gıda güvenilirliğine uygun sorumlu üretim, tasarım ve ambalajlama, markalaşma ve patent, pazarlama ve tanıtım, sosyal medya, dış ticaret, e-Ticaret, ürün çeşitlendirme, AR-GE, dokümantasyon, kaynak geliştirme, katma değeri yüksek niş ürünler konusunda olduğu kaydedildi. Kurumsal kapasite geliştirme çalışmaları kapsamında ise bugüne kadar uzmanlar ve akademisyenler tarafından üç yüz kırk iki kişiye eğitim verildi.

MEB'den yazılı ve uygulamalı sınavlar için yeni karar

Sınıf geçme puanı, Türkçe için 70 diğer dersler için 50'ye yükseltildi