15 / 05 / 2024

Kadınların emekli olması artık çok kolay! Kadınlarda emeklilik şartları neler? Hangi kadınlar emekli olamaz?

Kadınların emekli olması artık çok kolay! Kadınlarda emeklilik şartları neler? Hangi kadınlar emekli olamaz?

Kadınlarda emeklilik şartları SGK tarafından belirlenir. Peki kadınlarda emeklilik şartları nelerdir? Kadınlar hangi koşullar ile emekli olabilir? İşte detaylar…



KADINLARDA EMEKLİLİK ŞARTLARI NELERDİR?

Kadınlarda emeklilik şartları işe başlama tarihleri ile değişiklik gösteriyor. Yani işe başlanan tarih emeklilik yaşını doğrudan etkilemektedir. Aynı zamanda doğum tarihi de emekliliğe etkileyen önemli bir etken. Fakat erkek ve kadınlarda emeklilik fırsatları kriterlerden bağımsız şekilde erken emekliliği de getirebiliyor. Şuan SGK eli ile belirtilen bilgilere göre kadınlarda emeklilik şartları ise 4a dahilindeki sigortalı sayılan kadın çalışanlar için; işe başlama tarihi, tamamlanması gereken sigortalılık zamanı, prim ödeme süresi aynı zamanda yaş şartı. 1981 yılı öncesi işe başlayan kadınlarda yaş şartı bulunmuyor. 2008 yılına kadar devam eden işe başlama geçmişi bulunan kadınlarda ise tamamlanması gereken yaş şartı 58'e kadar devam ediyor. Şartların yıllara göre ayrıntıları ise aşağıdaki tabloda yer alıyor:

KADINLARDA EMEKLİLİK PRİM GÜN SAYISI VE TABLOSU

4a dahilinde kadın çalışanlar için; 09.1981 işe başlama 5000 gün prim aynı zamanda 40 yaş şartı itibarıyla başlayarak 05.1997 ile 23.05.1998 arası işe başlama tarihine kadar olan süreçte emeklilik yaşı uygulamasında dolması gereken prim gün sayısı 75 gün ve yaş şartı da bir yıl artarak devam eder. Bu sabit değişim ise 09.1999 tarihinde işe başlayan kadın kişilerde değişir ve 05.2008 yılında işe başlayana kadar 7000 gün prim olarak ele alınır. 05.2008 tarihi ile birlikte de 7200 gün prim 58 yaş şartı emeklilik olarak belirlenmiş olur.

 Kadınların emekli olması artık çok kolay! Kadınlarda emeklilik şartları neler? Hangi kadınlar emekli olamaz?

EDİTÖR NOTU: Bu haber 21 Ağustos 2022 tarihinde saat 15.48'de yazılmıştır. An itibarıyla dolar kuru 18,24 Türk Lirası, euro 18,32 Türk Lirası, altının gramı ise 1031 Türk Lirası değerinde.

TOKİ'nin merakla beklenen ucuz konut projesinde tarih belli oldu! Cumhurbaşkanı Erdoğan resmen açıklayacak! İşte o tarih

Emekli promosyon rakamları mı değişiyor? Genel başkan açıkladı!

A101’den çılgın fiyat! Bütçe dostu Xiaomi Redmi 9C’de inanılmaz fiyat! İşte 21 Ağustos 2022 fiyat listesi...

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön