30 / 04 / 2024

Kadir Tobaş: Gezi Parkı’nda yapılan yol genişletme çalışması!

Kadir Tobaş: Gezi Parkı’nda yapılan yol genişletme çalışması!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş, Gezi Parkı'nda yalnızca yol genişletme çalışması yapıldığını altını çizdi. Topbaş, "Yanlış algılanan ve birilerinin istismar ettiği olaydan üzüntü duyuyoruz" dedi...



İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Taksim Gezi Parkı'nda yürütülen yol genişletme çalışması nedeniyle yaşanan protesto ve olaylar üzerine bir açıklama yaptı.


Gezi Parkı’ndaki çalışmanın Topçu Kışlası veya AVM değil, Taksim Meydanı’ndaki trafiğin yeraltına alınması projesi kapsamında yapılan yol genişletme çalışması olduğunu özellikle vurgulayan Başkan Kadir “Bu ortamı istismar eden, siyasi rant bekleyenler var. Bölgedeki trafiği yer altına alarak yayalaştırma projesi yapılıyor. Belediye Meclisi’nde oybirliğiyle alınmıştır. Kurul onayıyla çalışmaları başlattık. Şu anda büyük bir bölümü tamamlandı. Bu ortamı istismar eden, siyasi rant bekleyenler var. Masumane gelen vatandaşlarımız istismar edildi. Hoş olmayan birtakım yansımaları ortaya çıktı” diye konuştu.


İyi niyetli vatandaşlar kullanılıyor


“Topçu Kışlası ve AVM ile ilgili bir çalışma değil. Yol genişletme çalışması var. Duvarın ötelenmesiyle ilgili bazı ağaçların taşınması var. Yanlış algılanan, yanlış anlatılan, birilerinin istismar ettiği bir ortamdan üzüntü duyuyoruz” diyen Kadir Topbaş, açıklamasını şöyle sürdürdü;


“Taksim'de yürüttüğümüz trafiğin yeraltına alınması çalışması Belediye Meclisimizde muhalefetin de desteğiyle alınan kararla ve Koruma Kurulu kararı doğrultusunda başlatıldı. Yakın bir tarihte de bitirmeyi amaçlıyoruz. Ancak, Taksim’de maalesef çok üzücü olaylar görüyoruz. Birçok vatandaşımızın iyi niyetinden şüphem yok. Maalesef bu ortamı istismar etmeye çalışanlar da var. Onları birbirinden ayırmak gerekir. Siyaset kullanılırsa gerginlikler ortaya çıkıyor. İstanbulluların buna fırsat vermemesini istiyorum. Bu kentte yanlış yapmamak birinci hedefimiz. Birileri bunu yanlış şekilde kullanmakta, yanlış yere çekmektedir. Oy birliğiyle alınan bir kararın ardından CHP milletvekillerinin gelip, bunu siyasi ranta çevirmek istemelerini doğru bulmuyorum.”


“Bizim eksiğimiz şu demek ki, daha iyi anlatmak gerekiyordu” diyen Kadir Topbaş, “Bu bir yol çalışması, Toplu Kışlası inşaatının başlatılması değildir. Çalışma yapılan yerin Topçu Kışlası’yla alakası yok. Alakası olmayan bir yerle ilgili bu hassasiyetle on binler 50 binler toplayabiliriz anlayışı geçmişte kaldı, üzüntü duyuyoruz. Çevreci bir hassasiyetle oraya gelen iyi niyetli vatandaşlarımız siyasi menfaatler nedeniyle maalesef kullanıyor. Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu ve Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Deniz İncedayı ile görüştük. Onlar da konunun siyasi malzeme olmasından rahatsızlar” şeklinde konuştu.


Taşınanlar büyük ağaç değil…




Taşınan ağaçların büyük ağaç olmadığının altını çizen Başkan Topbaş; “Bunlar çalıdan biraz daha büyük ağaçlardır. Yanlış değerlendirmeyi birileri yaptı, samimi vatandaşlarımız da bundan etkilendi. Biz hassasiyet gösteriyoruz, maalesef birileri ranta dönüştürmeye çalışıyor. Siyasi rant için olaylar tetikliyor. 25 Mayıs gecesi bir firmamız bu bölgede bir çalışma başlattı. Bu gerekliydi. Fakat yansımalar böyle olmadı. Bazı çevreler maalesef bölgeye gelmek suretiyle istismar ettiler. Bundan üzüntü duyduğumu ifade etmek istiyorum. Siyasilerin bunu kullanması bizi üzdü” diye konuştu.


Topçu Kışlası’nda görüşler alınır…


Topçu Kışlası ile ilgili Koruma Kurulu’ndan geçen bir karar olduğunu ve kurulun bunu tekrar değerlendirmesi gerektiğini ifade eden Topbaş, “Görüşler alınacak. Demokrasinin gereği de budur. İnsanlar düşüncelerini açıklamalı. Burada düşünülen topçu kışlası AVM ölçeğinde bir yapı değil. O daha sonra konuşulur. İstismar ediliyor. Çevreci insanlarımızın da istismar edildiğini görüyoruz. Yaptığımız sadece bir duvar ötelemesi. Başka hiçbir şey yok. Çalışmalar, provokatörler tarafından eyleme dönüştürmek suretiyle İstanbul'un hak etmediği yönlere doğru sürüklenmekte. Bundan çok rahatsızız” ifadelerini kullandı.


Vali Mutlu yaşananlar hakkında bilgi verdi


Toplantıda konuşan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da Taksim’de yayalaştırma çalışmalarının devam ettiğini belirterek, “Her türlü fikrin değeri fevkalade yüksektir. Taksim Meydanı ve Gezi Parkı çalışmalarıyla ilgili asayişe ilişkin gelişmeler yaşanmıştır. 12 kişi tedavi altındadır. Hepsine geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum. Ağır yaralanan bir kadın Fas uyrukludur. Bir gazeteci de kafa travması geçirdi, sağlık durumu iyidir” diye konuştu.


“Doğa katliamı söz konusu değildir” diyen Mutlu, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Gezi Parkı’nda, Taksim’de herhangi bir olumsuzluk görülmemekle birlikte, kısıtlayıcı uygulamayı sürdüreceğiz. Meydanda herhangi bir müdahale yok. Ağaç sevgisi üzerinden prim yapmak isteyen, istismar etmek isteyen grupların çabaları devam etmektedir. Bilgi kirliliğine özen gösterilmesi gerekiyor. Biz o grupları tanıyoruz, hedeflerini de biliyoruz. Bu grupların amacının doğa sevgisi, ağaç sevgisi olmadığını da biliyorum. Sürekli ajitasyonla, bilgi kirliliği yaratılmak isteniyor. Emniyetimiz toplum huzuru için çalışıyor. Gece müdahaleleri özellikle yapmamak istiyoruz. Emniyet mensuplarının, milletinin bireyleriyle karşı karşıya gelmesi, en ufak bir olayın vukuu bulmaması herkesin yüreğinde vardır. Şu anda 63 kişi gözaltına alınmıştır. Yaralanan vatandaşlara acil şifalar dileriz.”


İBB


Geri Dön