04 / 11 / 2024

Kadir Topbaş: Artık şehirler yarışıyor!

Kadir Topbaş: Artık şehirler yarışıyor!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 2. Asya Belediye Başkanları Forumu'nun sonunda başkanlık görevini Tahran Belediye Başkanı Bagher Ghalibaf'tan devraldı ve dünyanın en büyük yerel yönetimler olan UCLG yönetecek...




İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 2. Asya Belediye Başkanları Forumu'nun sonunda başkanlık görevini Tahran Belediye Başkanı Bagher Ghalibaf'tan devraldı. Topbaş, böylece, dünyanın en büyük yerel yönetimler olan UCLG'nin yanı sıra, Asya Belediye Başkanlarıl Forumu'nun baskanlığını yönetecek.

İSTANBUL
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, dünyanın en büyük yerel yönetimler teşkilatı olan UCLG'nin yanı sıra iki yıllığına Asya Belediye Başkanları Forumu (AMF) Başkanlığı'nı da yürütecek. Pendik The Gre-en Park Otel'de düzenlenen ve küresel finansal krizin Asya kentleri üzerindeki etkisinin ele alındığı '2. Asya Belediye Başkanları Forumu' sona erdi. Forumun sonunda başkanlık görevini Tahran Belediye Başkanı Muhammed Bagher Ghalibaf'tan devralan Topbaş, şahsına, istanbul'a ve Türkiye'ye gösterilen teveccühten dolayı teşekkür ederek, 'Dünyanın en büyük yerel yönetimler teşkilat olan UCLG'nin yanı sıra AMF'de de başkan olarak görev yapacak olmaktan büyük bir onur ve mutluluk duyuyorum' dedi. Topbaş, 2007'de kurulan AMF'nin, Asya'daki yerel yönetimlerin birlikteliği için çalıştığını ve 2008'de Tahran Belediye Başkanı Ghalibaf'ın evsahipliğinde yapılan buluşmada, Asya kentlerinin sorunlarını çözme konusundaki kararlılığın ortaya konulduğunu söyledi.

AMF'nin, demokratik yerel yönetimin birleşik sesi ve savunucusu olduğunu, kendisinin de Asya'da yerel yönetimlerin bu şekilde bir birliktelik oluşturmasını çok önemsediğini vurgulayan Topbaş, 'çünkü yakın zamanda dünyadaki en yoğun kentleşme oranının gerçekleştiği kıtaların başında Asya geliyor. 2050 yılına gelindiğinde dünya nüfusunun yüzde 70'i şehirlerde yaşayacak. Asya'nın nüfusu 4 milyar 166 milyon 700 binden 5 milyar 231 milyon 500 bine yükselecek. Avrupa nüfusu ise 732 milyon 800 binden 691 milyona gerileyecek. Bugün için sayıları 19 olan en az 10 milyon nüfuslu mega kentlerin sayısı 2050'de 27'ye çıkacak ve bunların çoğu Asya'da olacak' diye konuştu.

Topbaş, dünyada dengelerin değiştiğini ve Asya'nın, dünyanın yeni ekonomik ve siyasi güç merkezi haline geldiğini kaydederek, dünya üzerindeki' hareketliliğin önemli bir kısmının Asya-Pasifik'e kaydığını söyledi. Geçen yıl 1. milyar uçak yolculuğunun önemli bir kısmının bu bölgede gerçekleştiğini dile getiren Topbaş, 'çünkü enerji kaynaklarının ve stratejik kavşakların büyük bir kısmını bu kıta barındırıyor. Bu kıta, bilgi teknolojileri, yazılım, mobil teknolojiler açısından yenilikçi ürünlerin ve sanayi üretiminin odağı haline geliyor' şeklinde konuştu. Bu büyük dönüşümün en çok etkilediği alanların başında kent yaşamı ve kentsel yönetimin geldiğine dikkati çeken Topbaş, artık devletlerin yarışının bittiğini, kentlerin yarıştığı bir dünyaya doğru gidildiğini anlattı.
Topbaş, günümüzde yerel yönetimlerin küresel ısınma, yoksullukla savaş gibi büyük ve önemli etkenlerle mücadele ettiğini ve barış dolu bir dünya yaratılması için çabaladığını ifade ederek, şunları kaydetti:

'Başkanlığım süresince, bu değerler üzerine yapılan mücadele büyük bir kararlılıkla ve daha etkin bir şekilde sürdürülecektir. İnanıyorum ki demokratik temelli bir organizasyon olan AMF'nin çabalan sonucu, Asya kentten bir sorunun parçası ölitfaktarvçikaraR küresel çözümler üreten yerler olacaktır. Daha demokratik, daha eşitlikçi, daha adil ve daha yaşanabilir bir dünya için tüm ortaklarımızın tecrübelerine, uzmanlıklarına ve enerjilerine ihtiyacımız var.

Bu paylaşımı gerçekleştirdiğimiz noktada hedeflerimize daha hızlı bir şekilde varacağımızdan kimsenin şüphesi olmamalıdır. Kente ve yerel demokrasiye gönül vermiş belediye başkanları ve bireyler olarak bu amaçlara ulaşmak adına çok değerli katkılarınız olacağına yürekten inanıyorum. Aynı zamanda bu güç birliği, Asyalı yerel yönetimleri temsil eden AMF'yi uluslararası karar verme sisteminin bir yapı taşı olarak tescilleyecektir.' 'DÜNYA HALLER BİRLİÄžİ KONGRESİ DE İSTANBUL'DA' Forumun katılımcılannı, 10-13 Mayıs 2011'de istanbul'da yapılacak Dünya Haller Birliği Kongresi'ne davet eden Topbaş, 'istanbul Büyükşehir Belediyesinin de üye olduğu Dünya Haller Birliği'nin kongreleri gerçekten çok geniş bir katılıma sahne oluyor. Bu kongre sayesinde yerel yönetimler olarak çağımızın en önemli sorunlarından biri olan gıda temini konusunda da etraflıca görüş alışverişinde bulunabiliriz' dedi.
Akit


Geri Dön