11 / 01 / 2025

Kadir Topbaş imarsız 1 milyon 120 bin binaya çözüm getirecek!

Kadir Topbaş imarsız 1 milyon 120 bin binaya çözüm getirecek!

İstanbul'daki 1 milyon 600 bin yapılmış binanın yüzde 60-70'inin imar aykırılıkları İBB Başkanı Kadir Topbaş'ın neşteri ile çözüm arıyor. Gelen açılıma Topbaşın yorumu ise, "Depremden korunmak oldu



İstanbul'daki 1 milyon 600 bin yapılmış binanın yüzde 60-70'inin imar aykırılıkları İBB Başkanı Kadir Topbaş'ın neşteri ile çözüm arıyor. Gelen açılıma Topbaşın yorumu ise, "Depremden korunmak oldu

Yapı stokunda büyük sorunlar yaşayan ve olası bir depremde meydana gelecek can kaybının binlerle ifade edildiği İstanbulda 1 milyon 600 bin yapılmış binanın yüzde 60-70'i imara aykırılıklar taşıyor. Duruma müdahale etmek isteyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yapılacak çalışmaların "Seçim öncesi örtülü af mı" olarak değerlendirilmesine karşı çıkarak "Depremden korunmak mı daha doğru olur, yoksa bu kanun tasarısının arkasından daha başka maksatlar mı aramak daha doğru" diye karşılık verdi.

Teklif TBMMye de götürülecek
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'da halkın deprem riski taşıyan binaları kullanmaya devam ettiğini, bu yapılar kullanımda olduğu için de müdahale edilemediğini belirterek, "Deprem güçlendirmesi adına müracaat yapanlar belediyelerden ruhsat alamadığı için bir çözüm gelmesi gerekiyor. Bununla ilgili, bir af sayılmayacak, geçici bir kullanım belgesi verilmesi için çalışmalar yapıyoruz. Bunu, Hükümete ve TBMM'ye teklif edeceğiz" dedi.

Sarıyer Çayırbaşı Tüneli'nde AK Parti İstanbul İl Başkanlığı'nca düzenlenen "2009 Yerel Seçimlerinin 2. Yılı Değerlendirme Toplantısı"nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başkan Topbaş, 2011 yılı ve bundan sonraki yıllarda İstanbul'un depreme karşı hazır hale gelmesi ve hayatın devam ettiği alanlarla ilgili deprem güçlendirmesine öncelik verdiklerini anlattı. İstanbul'daki 1 milyon 120 bin civarında binanın imara aykırı olduğuna dikkat çeken Başkan Topbaş, Bu binaların bir kısmı kendi parselinde de olsa ruhsatlı da başlasa, imara aykırı eklemeler nedeniyle ruhsat alamıyor. Halkımız deprem riski taşıyan binaları kullanmaya devam ediyor. Bu yapılar kullanımda olduğu için müdahale edemiyorsunuz. Deprem güçlendirmesi adına müracaat yapanlar, belediyelerden ruhsat alamadığı için bir çözüm gelmesi gerekiyor. Bununla ilgili, bir af sayılmayacak, ama diğer taraftan geçici bir kullanım belgesi verilmesi için çalışmalar yapıyoruz diye konuştu.
Yaptıkları çalışmanın Hükümete ve TBMM'ye teklif edileceğini belirten Topbaş, getirecekleri ara çözümden ruhsatsız iş yerlerinin de yararlanacağını kaydetti.

"İleride hak doğmayacak"

Yapılacak düzenlemenin yasalaşmasının seçimden sonrayı da bulabileceğine dikkat çeken Topbaş, "Bu belediye seçimi değil. Yasa da şu anda değil, seçimden sonra çıkar. Buna bir tarih koyamazsınız. Ne kadar yapı varsa hepsini kapsamak durumundasınız" dedi. İleride bir hak doğmayacağını belirten Topbaş, "Plandaki mevcut duruma göre imar verilecek. Bu mevcut yapıyı, kullanabildiği kadar kullanabilecek. Güçlendirme yapabilecek, ancak binasını yeniden o şekliyle yapamayacak. O binada iskan alsaydı ne kadar harç verecekti diye bakılacak. Onun belirli bir oranı alınacak, harç olarak ileride binasını yıkıp yaptığı zaman daha önce verdiği mahsuptan düşülecek" diye konuştu.

Örtülü af değil
Çalışmanın örtülü af diye değerlendirmemesini isteyen Topbaş, Şu anda bu binalar kullanılıyor. Olası bir depremdeki kayıpları en aza indirmek veya ortadan kaldırmak adına bu riske de katlanılır diye düşünüyorum. Bu tamamen kendi fikrim. Doğru olduğuna inanıyorum, çünkü vatandaşlarımız mevcut binasına güçlendirme izni alamıyor. Bu binaları ortadan kaldırmanız mümkün değil, böyle yüz binlercesi var" dedi.

 


Geri Dön