29 / 04 / 2024

Kadir Topbaş Kentsel Sorunlara Bütüncül Yaklaşım toplantısında konuştu!

Kadir Topbaş Kentsel Sorunlara Bütüncül Yaklaşım toplantısında konuştu!

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler (UCLG) Dünya Başkanı Kadir Topbaş, New York’ta BM İnsan Yerleşimleri Programı'nın organize ettiği “Kentlerin Geleceği: Kentsel Sorunlara Bütüncül Yaklaşım” adlı toplantıda da konuştu.




İBB Başkanı Kadir Topbaş, BM Genel Sekreteri Ban-Ki Moon’un davetlisi olarak gittiği New York’taki çalışma ziyaretini tamamladı.


Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler (UCLG) Dünya Başkanlığı görevini de sürdüren Başkan Topbaş, BM Genel Sekreteri Ban-Ki Moon’un Dünya çapındaki 26 kişilik danışma kurulu niteliğindeki 2015 Sonrası Kalkınma Hedefleri Üst Düzey Panel Üyesi olarak Genel Kurula hitap etti.


Kadir Topbaş BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasında yerel yönetimlerin arazi bedellerindeki sermaye kazancından hakkını alamadığına ve şehirdeki ekonomik faaliyetlere ilişkin katma değer elde edemediğine dikkat çekti. “İstanbul Belediyesi geçmişte maaş ödemiyordu ama şimdi çok ciddi yatırımlar yapabilen bir yerel yönetim haline geldi. Reform nitelikli yasal düzenlemelerle bu güç bize verildi” diyen Başkan Topbaş, kalkınma hedeflerine ulaşmak için yerelde etkili bir yönetim ve yenilikçi finansman modellerinin kullanılmasının önemli olduğunu söyledi.


Devletlerin mali yerelleşmeye önem vermesi gerektiğini ifade eden Topbaş, mali olarak güçlendirilen yerel yönetimlerin kendi hizmet ve altyapısını geliştireceğini dile getirdi. Topbaş, yerel yönetimlerin gelişmesi için hassasiyet gösterilmesi gereken unsurlar olduğunu da vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü;


“Birinci olarak hesap verebilen istikrarlı bir yönetimin oluşması gerekmektedir. İkinci olarak kalkınma için ülke planları yapılması ve sosyoekonomik doku haritalarının çıkarılması gerekir. Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ve altyapının önemsenmesi de gerekiyor. Küreselleşen dünyada tüm insanların kaderleri birbirine bağlı. Türkiye bu anlamda az gelişmiş ülkeler ve diğer bölgesel ortaklarıyla birlikte çalışıyor. Bütün dünyadaki yerel yönetimlerde bu etkinliğin artırılması gerekir.”


Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler (UCLG) Dünya Başkanı Kadir Topbaş, New York’ta BM İnsan Yerleşimleri Programı'nın organize ettiği “Kentlerin Geleceği: Kentsel Sorunlara Bütüncül Yaklaşım” adlı toplantıda da konuştu. Hızlı kentleşme konusunda dünya çapında bir farkındalığın oluştuğunu, fakat bunun bir gündem maddesi olarak hak ettiği ilgiyi görmediğini belirten Topbaş, “Kötü yönetilen kentleşmenin risklerine gereken önem verilmemektedir” diye konuştu.


Kentleşmenin dönüştürücü siyasi potansiyeline vurgu yapan Topbaş, emsali görülmemiş küresel sıkıntılarla karşı karşıya olan dünyada değişen göç yönlerinin ve tüketim alışkanlıklarının yeni belirsizlikler ürettiğini kaydetti. Topbaş, “Kentlerde büyük sorunlar var, araştırmalar bu durumu belgelemekte. Örneğin yatırımlar kentsel büyümeye ayak uydurmamış. Kentin gelişiminden çıkarılan dersler dikkate alınmamış. Bütün bunlar temel alt yapı eksikliklerini ve eşitsizlikleri doğurmakta. Bu sebeple yerel yönetimleri güçlendirmeliyiz. Hükümetler ve yerel paydaşlarla birlikte kuvvetli bir ortaklık kurmalıyız. Kentleşmenin ulusal kalkınmaya katkılarını özellikle vurgulamalıyız” ifadelerini kullandı.





İBB


Geri Dön