24 / 11 / 2024

Kadooğlu Grubu'nun arsalarını bankalar ipotek kabul etmiyor!

Kadooğlu Grubu'nun arsalarını bankalar ipotek kabul etmiyor!

Tarkan Kadooğlu'nun önerdiği modele göre, devlet yarı yarıya ortak olacak, 7 yıl sonra da kârdan pay almadan ayrılacak...




Kadooğlu Grubu'nun genç patronu Tarkan Kadooğlu, doğuya yatırımın önünün açılması için özel sektör-kamu işbirliğini içeren bir model öneriyor. Buna göre devlet yarı yarıya ortak olacak, 7 yıl sonra da kârdan pay almadan ayrılacak...

Kadooğlu, 36 yaşında Cizreli bir işadamı. Bu yıl TÜSİAD yönetimi ne "yedek üye" olarak girdi. Kadooğlu'nun 2005 yılından bu yana yönetim kurulu başkanlığını üstlendiği Kadooğlu Grubu ise akaryakıt dağıtımı ve depolanması, inşaat, gıda, sağlık, enerji gibi sektörlerde faaliyet gösteriyor.

Grubun temeli 1977'de, Tarkan Kadooğlu'nun babası Cemal Kadooğlu tarafından atılmış. Silopi ve Şırnak'ta kömür nakliyesiyle başlayan ticaret, zamanla Kadooğlu'nun büyüyüp bölgenin önemli gruplarından biri haline gelmesini sağlamış. Ancak asıl kabuk değişimi Tarkan Kadooğlu'nun başa geçmesiyle başlamış. Genç işadamı, önce şirket merkezini istanbul'a taşımış. Sonrasında bazı eski işlerden çıkmış; enerji, sağlık gibi yeni gelişen alanlarda pozisyon almış.

Halen Kadooğlu Grubu bünyesinde 5 şirket bulunuyor. Bu şirketlerde 400 kişi çalışıyor. Geçen yıl 450 milyon TL ciro elde eden grup, bu yıl 600 milyon TL'yi hedefliyor. Aynı zamanda TÜRKONFED (Türk Girişim ve tş Dünyası Konfederasyonu) Başkan Yardımcısı da olan Tarkan Kadooğlu ile hem iş dünyası örgütlerindeki görevini hemde işlerini konuştuk...

Sizce Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki işadamlarının sıkıntıları neler?

Bölgenin en büyük sorunu altyapı eksikliği ve kalifiye eleman sıkıntısı. Yine örneğin, bölgeden bir işadamı bankalardan kredi talep ettiğinde arsaları ipotek olarak kabul edilmiyor...

Peki sizin çözüm öneriniz nedir?

Doğu ve Güneydoğu'da kamu-özel sektör işbirliğine dayalı bir model oluşturulmalı. Devlet ve özel sektör yüzde 50-50 ortak olsun. Devlet, bir anlamda işadamına garantör olsun. Ardından, en erken 7 yıl sonra devlet kar etmeden, maliyet rakamları üzerinden ortaklıktan ayrılabilir. Bunun örnekleri Avrupa'da var. Pilot bölgeler seçip deneyelim. Bunu hükümetimizin ilgili mercilerine iletiyoruz. Sonuna kadar da takipçisi olacağız.

Demokratik açılımın geldiği noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Biz öncelikle kaliteli bir demokrasi istiyoruz. Aslında bu açılım için geç bile kalındı. Gerçi istenilen tam olmadı. Ama yine de bazı adımlar atıldı.

Akaryakıt dağıtım işiyle öne çıkıyorsunuz. Kadoil'in sektördeki yeri nedir?

2009'da ilk 15'in içindeydik. Şimdiki hedefimiz ilk 10'a girmek. Türkiye genelinde 321 bayilik bir dağıtım ağımız var. Yıl sonuna kadar 500 istasyona ulaşmak istiyoruz.

Yani 179 yeni akaryakıt istasyonu daha açacaksınız...

Evet. Yeni yasaya güveniyoruz. Bu yıl büyükşehirlere girmeye başladık, tstanbul'da 2, Ankara'da 3 istasyon açtık, tki tane de İzmir'de açıyoruz. Erbil'de aralık ayında istasyon açtık. Şimdi de Zaho'da açıyoruz. Kuzey Irak'ın en büyük istasyonu olacak.

Akaryakıt depolamasındaki yatırımlarınız ne boyutta?

Mersin'de 141 bin metreküplük depolama tesislerimiz var. Orayı uluslararası bir firma olan Nobel'e kiraya verdik. Ama Türkiye ve bölge ülkeler için petrol ticaretini birlikte yapıyoruz. Mersin bölgesinde ilk deniz platformunu kuran firmayız. Ayrıca "Oil Master" markalı madeni yağlarımız var. Gebze'deki fabrikamızda yılda 60 bin ton üretim yapıyoruz. Irak, israil, Suriye ve Lübnan'a yıllık 10 milyon dolarlık ihracat hedefliyoruz.

Bitkisel yağ markanız Bizce'nin satış hacmi ne kadar?

Gaziantep'teki fabrikamızda ürettiğimiz Bizce bitkisel (ayçiçeği, kanola, pamuk, mısır) yağları 20 ülkeye ihraç ediyoruz. Fabrikamızın yıllık kapasitesi 100 bin ton. Bölge için büyük bir kapasite. Yıllık ihracatımız 20-30 milyon dolar arasında değişiyor. Ağırlıklı olarak Irak'a satıyoruz. Tavuk, şeker, un, çocuk bezi, salça ve bakliyat gibi ürünleri de alıp Irak'a ihraç ediyoruz. Bunun toplam değeri de 25 milyon doları buluyor.

Bir de sağlık sektörüne gireceğiniz yönünde duyumlar almıştık...

Cizre'de 48 yataklı bir hastane yaptık; Alman Hastanesi işletecek. 10 milyon dolarlık yatırım yaptık. Bir o kadar da Alman Hastanesi yapacak. Şırnak bölgesinin tek özel hastanesi olacak.

Başka sektörlerde de yatırımınız olacak mı?

Enerji işine bu yıl girdik. Kadooğlu Enerji, üç yıl içinde 150 megavat kurulu kapasiteye ulaşmayı hedefliyor. Bunun 100 megavatını hidroelektrik, 25 megavatını rüzgar, 25 megavatım da güneş enerjisi olarak düşünüyoruz. Bu da 250 milyon dolarlık yatırım demek. Kars Sarıkamış'ta 18 megavatlık bir HES lisansı aldık. Yakında inşaatına başlayacağız.

"TÜSİAD, dışarıdan göründüğü gibi değilmiş

11 Tarkan Kadooğlu, TÜSİAD'a 2006 yılında dönemin başkanı Ömer Sabancı'nın davetiyle üye olmuş. Ümit Boyner döneminde de "yedek üye" olarak yönetim kuruluna girmiş. Kadooğlu, TÜSİAD üyesi olunca dernekle ilgili görüşlerinin değiştiğini söylüyor: "TÜSİAD eskiden üç beş işadamının güdümünde bir dernek olarak bilinirdi. Uzaktan böyle görünüyor olabilir ama, bence Türkiye'nin bütün sorunlarına hakim. TÜSİAD'da olmaktan da ' son derece memnunum. TÜSİAD, TÜRKONFED aracılığıyla bölgesel kalkınma konusuna da kafa yoruyor."

Üniversiteyi uzaktan okuyor

Tarkan Kadooğlu, 1974 Cizre doğumlu. Cizre'nin tanınmış ailelerinden Kadooğlu'na mensup. Kadooğlu, "Kadir'in oğlu" anlamına geliyor. Genç işadamı Cizre'de tamamladığı lise eğitiminden sonra kendi deyimiyle "hayat mektebi"ne devam etmiş. Şimdi ise Amerika'daki Nevvport International University'nin işletme bölümünde uzaktan eğitim görüyor. Tarkan Kadooğlu, 6 çocuklu ailenin en büyüğü. Askerden dönüşünde işlerin başına geçmiş. Şimdi en büyük yardımcıları ise kardeşi Celal Kadooğlu ve kuzenleri. Beşiktaş taraftarı olan Kadooğlu, ata binmeyi seviyor. Gaziantep'teki çiftliklerinde en sevdiği atı Koşan'la birlikte rüzgara koşmak onu dinlendiriyor.
Rahime Baş Uçar/Para

 

 

 


 


Geri Dön