26 / 11 / 2024

Kadroya geçen sözleşmelilerin hayatında neler değişecek? İşte kazanılacak 10 temel hak!

Kadroya geçen sözleşmelilerin hayatında neler değişecek? İşte kazanılacak 10 temel hak!

Kamudaki 520 bin sözleşmeli personelden 424 bininin memur kadrosuna atanmasını sağlayacak 'sözleşmeliye kadro' düzenlemesi bu ay yasalaşacak.




Memur statüsüne geçecek kişilerin en önemli kazanımı iş güvencesi olacak. ancak bu en önemli değişiklik dışında 10 maddede özetlenebilecek farklılıklar da söz konusu olacak.

Memurlar çalışma sürelerine bağlı olarak kademe ve derece ilerlemesine tabi. Sözleşmeli personel de memurluğa geçtiğinde bu hakkı elde etmiş olacak.

Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları memurlara açıktır. Sözleşmeli personeller memuriyete geçtiklerinde bu fırsattan yararlanabilirler.

Memurların hizmetleri sözleşmenin süresi ile sınırlı değildir. Sözleşmeli personelin her yıl sözleşme yenileme stresinden de kurtulmuş olacak.

Sözleşmeli personel eski adıyla SSK'lı yeni adıyla 4/A'lıdır. Memurlar ise eski adıyla Emekli Sandığı mensubu yeni adıyla 4/C'lidirler. Sözleşmeli personelken memurluğa geçen bir kadının süt izni 1 yıl için günde 3 saate çıkar.

Yer değişikliği istendiğinde memurlarda eş durumu, sağlık durumu ve diğer mazeretlerde eşin kamu personeli olma şartı aranmazken, sözleşmeli personelde eşin kamu personeli olma şartı ve ilave koşullar aranmaktadır.

Memurların kullanmadıkları yıllık izin süreleri bir sonraki yıla aktarılabilirken, sözleşmeli personel ise yıl içerisinde kullanılmayan yıllık izin süreleri aktarılamıyor.

Memurlar muvafakat ile kurumlar arasında yer değişikliği yapabilirken sözleşmeli personel ise muvafakat ile kurumlar arası yer değişikliği yapamıyor.

Memurlara yabancı dil tazminatı ödenirken, sözleşmeli personelde yabancı dil tazminatı ödenmiyor.

Memurlara ödenen bazı kalemler Gelir Vergisi'nden istisna tutulurken sözleşmeli personelde ise bu istisnalar yok. Bu nedenle sözleşmeli personel bir üst vergi dilimine daha çabuk geçiyor ve eline geçen para azalıyor.

Memurlarda raporlu sürelere ilişkin çok düşük ücret kesintileri olurken, sözleşmeli personele raporunun ilk iki günü için ücret ödenmez ve raporlu olduğu günlere ilişkin kesinti yapılır.

SSK'LI ÖLÜM AYLIĞI ALIR

Anne ya da babası Emekli Sandığı mensubu olan kadın, kadroya geçip memur olarak emekli olursa ölüm aylığı alamaz ancak aynı durumdaki kadın SSK'dan emekli olursa hem kendi emekli aylığını hem de anne ya da babasından ölüm aylığını alabilir. Emeklilik tarihi yakın oylan sözleşmeli kadın bu nedenle kadroya geçmeyi tercih etmeyebilir.

EMEKLİLİKTE PRİM FARKI

Sözleşmeli personel statüsünden memur statüsüne geçecek kişilerin  emeklilik şartları da değişecek.1999 sonrası sözleşmeli personel olan SSK'lı çalışanlar kadroya geçtikten sonra 25 yıl hizmet süresi, kadın 58, erkek 60 yaş şartına tabi olacak. Sözleşmelilerde ise 7000 gün veya 7200 günü doldurduklarında emekli olabilecekken kadroya geçiş sonrası 25  yıllık hizmet süresini yani 9000 günü doldurmayı bekleyecekler. Diğer taraftan 8 Eylül 1999 ve öncesinde ilk kez SSK'lı olan kişiler emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) kapsamında yapılacak düzenlemeyi beklemek isteyebilirler ve bu nedenle kadroya geçmek yerine emekli olmayı da tercih edebilir.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön