Kağıt, karton ambalaj sektöründe 500 milyon dolarlık dev yatırım askıya alındı!
Seçim öncesi belirsizlikler nedeniyle uzun vadeli yatırımlar da askıya alındı. Kağıt, karton ambalaj sektöründe planlanan 500 milyon dolarlık fabrika yatırımının belirsiz ortam nedeniyle şimdilik ertelendiği belirtiliyor.Kısa vadeli sermaye hareketlerinin yanı sıra uzun vadeli yatırımlarda da yatırımcıların, 14 Mayıs Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerini beklediği, seçimlerden çıkacak sonuçlara göre şirket stratejilerine ve yatırım planlarına yön vereceği belirtiliyor
Seçim öncesinde yaşanan belirsiz ortam nedeniyle yerli ve yabancı yatırımcılar bekleme moduna geçti. Kısa vadeli sermaye hareketlerinin yanı sıra uzun vadeli yatırımlarda da yatırımcıların, 14 Mayıs Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerini beklediği, seçimlerden çıkacak sonuçlara göre şirket stratejilerine ve yatırım planlarına yön vereceği belirtiliyor.
Dünya Gazetesi’nden Nurdoğan Arslan Ergün’ün haberinde, yıllık 650 bin ton tüketiminin yüzde 35’ini yüzde 100 selülozdan karşılayan kağıt, karton ambalaj sektöründe, beklenen 500 milyon dolarlık selüloz kağıt fabrikası yatırımının askıya alındığı belirtildi. Haberde erteleme kararının yabancı yatırımcı kaynaklı olduğu ileri sürüldü.
YATIRIMCILAR BEKLEMEDE
Kağıt Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD) Başkanı Alican Duran, ocak ayında sektörde büyük bir yatırım hazırlığı içinde olduklarını duyurduklarını hatırlatarak yüzde 100 selülozdan yapılan karton ambalaj fabrikası için kolları sıvadıklarını, 500 milyon dolarlık bir yatırımla hayata geçirilecek bu tesisle 450 milyon dolarlık ithalatın önleneceğini kaydetti.
Ancak piyasalardaki belirsizlikler nedeniyle yatırım kararlarının askıya alındığını belirten Alican Duran, kendilerini çok heyecanlandıran bu proje için yabancı ortağın beklendiğini ifade etti. Türk karton ambalaj sektörünün yabancı yatırıma açık olduğunu ancak piyasadaki belirsizlik nedeniyle yabancının ‘izleme’ aşamasında olduğunu vurgulayan Alican Duran, Duran, özellikle Amerikalıların şu anda Avrupa’da önemli satın almalar yaptığını, yabancı yatırımcıyı yeniden Türkiye’ye çekmek için gerekli altyapının oluşturulmasının şart olduğunu savundu.
TÜRKİYE AVRUPA’DA İLERİ KONUMDA
Duran, ülkemizin yıllık 1 milyon ton üretim kapasitesiyle üretimde önemli bir konumda olduğunu vurgulayarak son 10 yıldır Avrupa’da sektörü Polonya ve Türkiye’nin yukarılara taşıdığını ifade etti. Sektörde yılda 650 bin ton karton tüketildiğini söyleyen Duran, bunun 250 bin tonunu yüzde 100 selülozdan oluştuğunu aktardı. Gerçekleştirilecek yeni yatırımla bu kapasiteyi 300-400 bin tonlara çıkarmanın mümkün olduğuna dikkat çeken Duran, sektörün ayrıca geri dönüşümden hammadde konusunda da çok kuvvetli olduğunu dile getirdi.
Duran, tüm sektörlerde yaşandığı gibi seçim sonrası izlenecek ekonomi politikalarına odaklandıklarının altını çizerek şu anda bütün ihracatçıların zararına çalıştığını ancak dünyanın artık rekabetçi bir pazar olduğunu, bu nedenle uzun çabalar sonucu kazanılan pazarları kaybedecek lükslerinin bulunmadığını vurguladı.