Kağıthane'de dönüşüm kapsamında 3 bin inşaat sürüyor!
Revize edilen planları ve ulaşım yatırımları ile Kağıthane'nin cazibesi arttı. Bölgede 3 bin inşaat sürüyor. 110 bin birim de dönüşüm çalışmaları kapsamında yenilendi.
GELİŞEN Bölgeler Zirvesi'nde konuşan Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, 1999 depremini Kağıthane'de yaşayan bili olarak göreve gelir gelmez deprem odaklı çalışmalara başladıklarını söyledi. Sağlıksız yapı stokunu yenileme için planları revize ettiklerini belirten Başkan Kılıç, "Şehrin 1/1000 ve 1/5000'lik planları hazırlandı. Bu planlara göre konum olarak İstanbul'un ortasında yer alan Kağıthane'nin bir sanayi alanı değil; eğitim, bilişim, yönetim ve yerleşim alanı olması kararlaştırıldı. İmar planlarının tamamlayan ilk belediye olduk. Planların detaylarına belediyenin web sitesinden ulaşılıyor. Böylece süreç şeffaflaştı. Her vatandaş akıllı telefondan dahi kendi alanında ne inşaat hakkı var görüyor" dedi.
VATANDAŞI DİNLİYORUZ
Doğru bir yenileme ve dönüşüm süreci için belediye ve vatandaş arasında güven ilişkisinin en temel kural olduğunu belirten Kılıç, "Vatandaşın güven duyması için makam odasına 2 kamera koyduk. Web sitemizden 24 saat odamızı izleyebilirler. Belediyenin girişinde de makam odasını sürekli gösteren bir ekran var. Makam odasının kapısını da kaldırdık. Vatandaşa 'Yanımıza direk gelebilirsiniz dedik." Sabah 8'de görevimizin başındayız. Vatandaş geliyor, sorunlarım ve taleplerini anlatıyor. Biz buranın sahibi değiliz. Vatandaş onlara hizmet edelim diye bize burayı emanet etti" diye konuştu.
TÜNEL İLE BÖLGENİN KADERİ DEĞİŞTİ
Geçmişte Kağıthane için 'şehrin dışında' ve 'gecekondu bölgesi' şeklinde bir algı olduğunu belirten Başkan Kılıç bu algıyı yıkmak için çalıştıklarını söyledi. Hem şehrin merkezinde hem de tarihi bir bölgede olduklarını belirten Kılıç, "Tarihi yapılan restore ederek sürece başladık. Dolmabahçe Kağıthane Tüneli önemli bir adım oldu. Planlar bölgeyi cazip hale getirdi ama ulaşım yatırımları ile kaderi değişti. Yatırımcılar da gelince Kağıthane cazibe merkezi haline geldi. Şimdi bölgede 3 bin faal inşaat var, 110 bine yakın bağımsız bölüm yenilendi" dedi.
Kağıthane'nin konumu ile önde olduğunu belirten DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya. "Kağıthane İstanbul'un kalbı. Gelecekte yıldızı daha da parlayacak. Markalı konut üreticileri önemli projeler geliştiriyor. Bu yatırımlar tamamlandıkça değeri daha da yükselecek" dedi. Şirketlerinin bölgede eski bir sucuk fabrikası arsasında 'DKY On' adı ile proje geliştirdiğini belirten Dumankaya, "Bölge İstanbul'da ikinci Nişantaşı olacak. Bizde 'şehirde yasam' konsepti ile proje geliştirdik. Geniş sosyal ve paylaşım alanlan olan, komşuluk ilişkilerine katkı sağlayan bir proje olacak. Bu konseptle hem Kağıthane'de hem de İstanbul'da farklı lokasyonlarda yeni yatırımlar da planlıyoruz" dedi. Ali Dumankaya, bölgede fabrika alanlarının dönüşümü sürecinin hızlı ilerlemesine karşın vatandaşla yapılan anlaşmalarla ilerleyen noktalarda sorunlar olduğunu söyledi. 3 yıldır Çeliktepe bölgesinde kentsel dönüşüm projesi için beklediklerini, hak sahipleriyle ortak noktada buluşamadıklarını belirten Dumankaya. "Kentsel dönüşümde attan, eşekten düşmüş gibi olduk. Zor ve zahmetli bir süre. Bu noktada belediye öncülüğünde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı desteği ile bir hamle yapılmalı ve süreç hızlanmak. Vatandaşla uzlaşma sorunu bizi yavaşlatıyor" dedi. Bölgeyi yabancı yatırımcılara da tanıttıklarını belirten DKY İnşaat Genel Müdürü Tevfik Türel. Başkan Kılıçtan iki konuda destek istedi ve şunları söyledi; "Bölgeye gelen yabancıların dikkatini çeken iki önemli husus var. Biri trafik düzeninin tam oturmaması biri de yollarda terk edilen araçlar. Bu konuda bir iyileştirme olursa yabana yatırımcı çekme anlamında önemli yol kat etmiş oluruz."
BÖLGENİN GELECEĞİNE İNANDIK
İNŞAAT sektörünü ekonominin dinamosu olarak gören Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, Türk ekonomisine katkı sağlamaktan onur duyduklarını söyledi. Yatırımcılar için belediyelerin yaklaşımın ve stratejilerinin büyük önem taşıdığına dikkat çeken İnanç Kabadayı, Kağıthane Beledyesi'nin gayrimenkul yatırımcılarına önemli destek sağladığını ifade etti. Kağıthane'de 'Kordon İstanbul' projesini inşa ettiklerini dile getiren İnanç Kabadayı, "Geleceğim görerek ve Kağıthane'ye inanarak yatırım kararı aldık. Kağıthane, Maslak. Taksim, Beşiktaş gibi ticaretin kalbi olan bölgelere yakınlığı ile öne çıkarken hem iş dünyası için önemi artıyor, hem de yaşam alanı olarak gelişim gösteriyor" dedi. İstanbul'da en önemli sorunun sosyal donatı alanları yetersizliği ve yeşil alan azlığı olduğunu dile getiren
İnanç Kabadayı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hayata geçireceği Cendere Deresi projesine dikkat çekti. 8 kilometrelik dere yolu boyunca yapılacak çalışma ile İstanbul'un önemli bir sosyalleşme alanı kazanacağını belirten Kabadayı, "Dünyanın farklı noktalarında bunun örneklerini görüyoruz. İnsanlar gün boyu dere hattında zaman geçiriyor. Kağıthane'de yapılacak projeyle de yeşil alanlar, yürüme ve bisiklet yolları yapılacak ve bölge bambaşka bir görünüme kavuşacak" dedi.
ŞİRKETLER MERKEZLERİNİ TAŞIYOR
Kağıthane çöküntü alanları haline gelirdi. Öte yandan dönüşüm kapsamında yeşil alan kamuya açık alanlar da oluşturuyoruz. İstanbul'da havası en temiz ilçe olduk. Öncesi en kirli bölgeydik. Doğru planlama ile fabrikaların yarattığı olumsuz etkiler de ortadan kalktı. Hem sanayici kazandık hem de bölgeyi yaşanabilir hale getirdik" dedi.
KAĞITHANE'YE 2 YENİ METRO HATTI GELİYOR
Kağıthane'nin değerinin yeni yapılacak ulaşım yatırımları ile artacağını ifade eden Başkan Kılıç, "Mecidiyekoy-Mahmutbet metro çalışması sürüyor. Gayrettepe ile 3. havalimanı metro hattı çalışmaları da bir yıla biter. Kağıthane merkezde 2 metro hattı aynı dönemde buluşacak. Bir de Hasdal ile Ümraniye arasında yapılacak 3 katlı Büyük İstanbul Tüneli projesi var. Tüm bu yatırımlar Kağıthane'nin gelişim sürece önemli katkı sağlayacak" dedi.
YEŞİL KORİDOR
İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi, Cendere Deresi'ne özel bir proje yapacak. Güney Kore'de bir projeden esinlenerek hayata geçecek proje ile Cendere, içinden temiz suların aktığı, çeşitli bitkilerle bezenmiş yeşil bir ekolojik alana dönüştürülecek. Kağıthane ilçesinin iki yakasının modern bir kent meydanı ve yeşil bir park eşliğinde baştan başa kat edilebilmesi için dere seviyesinde yapılacak olan yaya ve araç geçiş köprüleriyle kentsel mekanın sürekliliği sağlanacak. Bisiklet ve yürüyüş yolları da bulunacak proje ile İstanbul'a yeni bir turistik çekim alam kazandırılarak kesintisiz bir yeşil koridor ortaya çıkartılacak. Fazlı Kılıç, proje detaylarının İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacağını belirtti.
BÖLGEYE büyük yatırım getiren ilk firmalardan olduklarını belirten Ferko Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökçe Meriçten, "Bu kadar merkezi olup da kıymeti bu zamana kadar bilinmeyen bir yer var mı bilmiyorum. Ulaşım akslarına yakınlığı ile öne çıkan bölge hem konut hem de ofis geliştiricileri için önemli bir adres. Bizim şirket ofisimiz de Kağıthane'de. Konumu ile Maslak Levent hattına yakın ve en iyi alternatif. Yerli ve yabancı önemli firmalar merkezlerini Kağıthane'ye taşıyor. Geçmişte ulaşım sorunları nedeni ile firmalar tereddüt ediyordu. Simdi yeni metro hatları yatırımcıların önünü açtı" dedi. Bölgenin yeni yapı stoku ile de bir adım önde olduğunu belirten Meriçten. Maslak'taki binaların bir kısmının ömrünü tamamlandığını, oysa Kağıthane'de günümüz ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde gerekli altyapıya sahip binalar yapıldığım söyledi. Kağıthane Metro Cash&Carry ve Papirüs Plaza projeleri ile bölgeye yatırım yaptıklarını belirten Meriçten, 105 bin metrekare inşaat alanına sahip 'Ferko Line' projesinde de çalışmaların sürdüğünü ifade etti. Meriçten bu projede 173 odalı Four Polnts by Sheraton olacağına da dikkat çekti.
MODERN YAPILAR HAYATA GEÇİYOR
GELİŞEN Bölgeler Zirvesi'ne katılamayan, ancak görüşlerim yazılı olarak ileten Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, "Kağıthane bölgesi 1950'li yıllarda başlayan göç hareketinin yoğun etkisinde kalan bir ilçemiz oldu. Önü alınamayan kaçak yapılaşma ve yetersiz şehir planlaması nedeniyle çarpık kentleşme gerçeği ile karsı karsıya kalındı. Söz konusu dönemlerde Kağıthane ayrıca fabrika ve imalathanelerin merkezi haline de gelmişti. Bölge 2000'li yıllara kadar çarpık yapılaşmaya maruz kaldı. 2000'li yıllarla birlikte şehircilik anlamında yüz değiştirmeye başladı. Fabrikaların ve imalathanelerin bölgeden çıkması ile birlikte şehir planlamalarının da etkisiyle Kağıthane modern yapılara kavuşmaya başladı" dedi. Kağıthane'nin dönüşüm projelerinin en etkin ve aktif olarak yürütüldüğü bölgelerden biri haline geldiğim belirten Elmas. "Kağıthane Belediyesi'nin 2004 yılı itibariyle şehir planları üzerine yoğunlaşması, merkezi noktalarda bulunan sanayi alanlarının dış kısma taşıması, ada bazlı dönüşüme teşvik edilen uygulamalar geliştirmesi gibi çalışmalar Kağıthane'nin gelişim sürecine katkı sağladı. Kağıthane söz konusu uygulamalar ile günümüzde en çok yatırım yapılan bölgelerin arasına girmeyi basardı. Öte yandan kamu yatırımları, devam eden altyapı, üstyapı ve ulaşım projelerinin de bölge özelinde yoğunlaşması Kağıthane bölgesinin öne çıkmasına yardımcı oluyor ve değerini artırıyor" diye konuştu.
Hürriyet