26 / 05 / 2024

Kağıthane'de fabrika arazileri rezidans oluyor

Kağıthane'de fabrika arazileri rezidans oluyor

Kağıthane deresi, kentsel dönüşümle eski şatafatına kavuşmaya başladı



TÜRKİYE'nin en önemli iş ve ticaret merkezlerini barındıran Mecidiyeköy-Levent-Maslak hattının birkaç kilometre paralelinde uzanan Kağıthane deresi, kentsel dönüşümle eski şatafatına kavuşmaya başladı. Eski fabrika binaları, imalathaneler ve depoların yerine plazalar, rezidanslar ve konut projeleri yükseliyor. Tekfen İnşaat, Ofispark projesinde metrekaresi 3500 dolardan ofis satıyor. Bazı konut projeleri teslim aşamasına geldi; Sur Yapı, DAP Yapı, Enyapı rezidans ve AVM projeleri için gün sayıyor.

İSTANBUL'un en merkezi lokasyonlarından birinde yer almasına rağmen 1960'lara kadar bir köy olan Kağıthane, bugün 450 bin nüfusu barındırıyor. Kağıthane'nin kalbinden geçen Kağıthane deresinin sağında ve solunda, hatta neredeyse dere yatağına sıfır noktada yıllar önce yapılan imalathane, depo ve fabrikalar yavaş yavaş kaldırılıyor yerlerine lüks konut projeleri, ofis blokları geliyor. Bu dönüşümü mercek altına alan Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Özel Projeler Departmanı değerleme uzmanı Ozan Kolcuoğlu; Kağıthane'yi "İstanbul'un yeni trend bölgesi" olarak niteliyor.

Değerleme uzmanı Ozan Kolcuoğlu, şu tespitleri yapıyor:

Konut alanları yamaçta
- Kağıthane'nin tarihsel gelişime bakarsak; yerleşimin, ilçe merkezinden başlayıp etrafa doğru yayılmadığını görürüz. Kağıthane, 1955'e kadar nüfusu 5 bini bile bulmayan bir köy durumundayken Şişli 1954'de Beyoğlu'ndan ayrılıp ilçe olunca, Kağıthane köyü de Şişli'ye bağlanmış.
- Kağıthane'de konutlar, ağırlıkla dere vadisinin yüksek bölümlerindeki yamaçlarda ve her biri tepe olarak adlandırılan Gültepe, Çeliktepe, Şirintepe, Harmantepe, Seyrantepe, Nurtepe, Örnektepe, Sanayi Mahallesi gibi gecekondu mahallelerinde gerçekleşmeye başlamıştır.
Sanayi bölgesi imajı
- Gültepe ve Çağlayan, İstanbul'un ilk gecekondu mahalleleri arasında. Vadi yatağındaki tepeler konutlarla çevrelenirken vadi yatağı ise fabrikalarca işgal edilmiş.
- Kağıthane deresinin Haliç'e döküldüğü yerden kuzeye doğru, Cendere ve Ayazağa'ya doğru tamamen bir fabrikalar bölgesi.
- Gayrimenkul piyasasındaki yeni trendlerle 'Kentsel Dönüşüm Projeleri' hayat kazanırken Kağıthane de eski sanayi bölgesi imajından sıyırılıyor. Kağıthane, İstanbul'un yeni iş merkezi bölgesi olma yolunda ilerlerken; Levent ve 4. Levent'te bazı plazalar da Kağıthane sınırları içinde yer alıyor.
Merkezi İş Alanı oldu
- Plazalarının gölgesinde gelişen, ulaşım altyapısı ve kent merkezine yakınlığının sağladığı avantajlarla Avrupa yakasının yeni 'Merkezi İş Alanı' haline gelen Kağıthane'de eski fabrika binaları birer birer lüks residence ve ofis projelerine dönüşüyor.
- Kağıthane, değer artış potansiyeli çok yüksek bir bölge olup Avrupa yakasında merkezde iş merkezi olabilecek bir bölge kalmadığı düşünüldüğünde Levent'e bir kaç km. uzaklıktaki geliştirmeye uygun büyüklükteki araziler barındıran ve kentsel dönüşüm sistemi içine alınan tek bölge.
- Yakın bir zamanda Kağıthane'nin kaliteli konut, ofis, alışveriş merkezi projeleri ile ticaret, kültür ve fuar merkezine dönüşeceği görülüyor.
 
Sucuk fabrikası yerine lüks konut
- KAĞITHANE deresi boyunda yer alan Polisan, Hasel Halı ve Ege Kimya fabrikaları yeni yerlerine taşındı; fabrikalardan geriye kalan araziler yeni ofis ve residence projeleri geliştirilmeye uygun.
- Kağıthane'de en büyük ofis projelerden biri 100 milyon dolarlık OfisPark... Tekfen-OZ Gayrimenkul, bu projede 14 bin 450 metrekare arsaya 55 bin 500 metrekare inşaat yapacak. Metrekare satış fiyatı 3500 dolar.
- Enyapı tarafından 10.000 m2 arazi üzerinde alışveriş merkezi (AVM) yapılması düşünülüyor.
İki kule yanyana
- Polisan'ın Kağıthane'deki eski boya fabrikasının olduğu 14 bin metrekare büyüklüğündeki arazide iki rezidans kulesi yapacak olan Dap Yapı, bu projeyle A sınıfına hitap etmeyi planlıyor.
- Dap Yapı ile Polisan'ın ortaklaşa proje geliştireceği eski Polisan Fabrikası'nın yanında kendi arsalarına Sinpaş GYO da ticari gayrimenkul projesi geliştirecek. Sinpaş Yapı Genel Müdürü Ahmet Çelik, "Bu arazi üzerinde 12 adet izbe yapı var, bunlarla anlaşmaya vardık" diyor.
- Beşler Sucuk'un 1950'li yıllardan buyana Kağıthane'de üretimine devam eden 15 dönüm üzerine kurulu fabrika arazisine rezidansa projesi planlanıyor.

AVM'ler peşpeşe geliyor
- Sur Yapı, Hayat Kimya'ya ait 13 bin 152 metrekare alana sahip arsa üzerinde inşa edeceği alışveriş merkezi için 75 bin 321 metrekare inşaat yapacak.
- Efektif Gayrimenkul; Kağıthane'de 2 parselden oluşan 10 bin 128 metrekare arsa üzerinde inşa ettiği Blox Haliç projesini, 2 etapta inşa ediyor. Projede 7 blok ve 154 daire bulunuyor.
 
İSKİ, Boğaz'ın suyunu dereye akıtacak
İstanbul'da Haliç körfezine dökülen bir dereyle, bunun vadisinde eski kağıt imalathanelerinin bulunması nedeni ile bu adı alan Kağıthane, müthiş bir projenin heyecanı yaşanıyor. Zamanında bu imalathaneler dışında; un değirmenleri ve baruthanelerin bulunduğu, düzlük kesimlerde ise Cirit oyunları ve ok atışı için talim sahaları bulunduğu bilinen Kağıthane'de eski Sadabad bahçe ve mesirelerinin yerine gelen mezbelelikler kalkmaya başladı. İSKİ'nin projesiyle, dönüşüm rüzgarı esen Kağıthane'de bu kez de Boğaz havası esecek: İstanbul Boğazı'ndan Kağıthane deresine su akışını sağlayacak tünel kazısı başladı. Kağıthane Deresi'ne sürekli su akışı sağlanacak proje ile dere suyu yenilenecek; Haliç'e sürekli temiz su gidecek. Boğaz'ın suları, inşa edilen tünelle Kağıthane Deresi'ne taşınacak. Tünelle günlük 260 bin metreküp deniz suyu Kağıthane Deresi'ne ulaştırılacak. Boğaz'dan Ayazağa'ya kadar gelecek deniz suyu, oradan terfi ettirilerek Kağıthane Deresi'ne akıtılacak. Boğaz suyunu Kağıthane Deresi ve Haliç'e getirecek projede inşaat Haziran 2011'de tamamlanacak ve 38 milyon TL'ye mal olacak.
 
Aydos eteklerinde uçak sesinden uzak havalimanı manzarası
İSTANBUL'un en hızlı gelişen konut bölgelerinden Kurtköy'de, 'hemen teslim' avantajı sunan projeler de var... Kibar Holding kuruluşu olan Assan Yapı'nın Kurtköy Yenişehir'de inşa ettiği Assan Kurtköy Konutları, Kurtköy'ün en yüksek ikinci konut yerleşim bandında bulunuyor ve batı cephesinde yemyeşil Aydos Tepesi, güney ve güneydoğu cephesinde Sabiha Gökçen Havalimanı ve Tuzla'nın uzak ufuklarına bakıyor. Manzarasının yanında konumu, tüm havayolu güzergâhındaki iniş kalkışları seyretme imkanı sunan proje, uçak sesine ise uzak. 10 bin metrekare arsa üzerinde, 4 blok ve 160 daireden oluşan projede 80 metrekare 2+1, 107 metrekare 2+1 ve 107 metrekare 3+1 daireler bulunuyor. Assan Kurtköy Konutları'nda 110 bin liradan başlayan fiyatlar, büyüklük ve konumuna göre 170 bin liraya kadar çıkıyor. Sabiha Gökçen Havalimanı'nın genişletilmesi ile konut projelerinin arkasının geleceği kesin olan Kurtköy'de, nitelikli projelerde metrekare fiyatları 2 bin liranın üzerine çıkarken; inşaatçılar "Önümüzdeki yıllarda Kurtköy'da mevcut fiyatlardan konut bulmak güçleşecek. Birçok yeni nitelikli projede metrekare fiyatları 2500-3000 lira aralığını da geçebilir" diyor.
 
Yatırım potansiyeli olan projeler öne çıkıyor
KURTKÖY Assan Konutları'nın pazarlamasını üstlenen RE/MAX Yıldız ofisinden Nükhet Alp ile Teoman Alp, "İstanbul'da konut müşterisi alırken kazanacağı projelere öncelik vermeye başladı. Alıcısını mutlu edecek konut projelerden birinin Assan Konutları olduğunu iddia ediyoruz. Durgunluk döneminde, Kurtköy'de üretimi tamamlanmış projeler arasında öne çıkan projelerden biri olan Assan Konutları, Sabiha Gökçen Havalimanı'na 5 dakika mesafede" diyor. Assan Konutları, Aydos Tepesi yamacından dolaşan yeşillikler içerisinde, bir orman yolu ile 10 dakikada Yakacık'a, oradan da E-5 ve Kartal'a erişme imkanı da tanıyor.
Ali Öztürk/Hürriyet Seri İlanlar


Geri Dön