29 / 04 / 2024

Kahramanmaraş depreminde yıkılan Adana'daki Ekim Apartmanı'nın yıkım nedeni ortaya çıktı!

Kahramanmaraş depreminde yıkılan Adana'daki Ekim Apartmanı'nın yıkım nedeni ortaya çıktı!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerden biri olan Adana'da Ekim Apartmanı'nın yıkılmasının ardından, binanın yıkılmasına nedeni ortaya çıktı. 



Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenen illerden biri olan  Adana  oldu. Adana'da Çukurova ilçesi Yurt Mahallesi'ndeki Ekim Apartmanı'nın yıkım nedeni ise görenleri hayrete düşürdü.

EKİM APARTMANI'NIN YIKIM NEDENİ!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerden biri olan Adana'da Ekim Apartmanı'nın yıkılmasının ardından, binanın yıkılmasına neden olan imalat hataları ve binada kullanılan betonun yapım tarihindeki standartları taşımadığı ortaya çıktı.

Ekim Apartmanı'nın tutuklanan müteahitleri Tamer Erginkoç ve Cem Akkaya ile tutuksuz Cüneyt Akkaya hakkında Adana Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesinde kurulan Deprem Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturma tamamlandı.

Savcılık tarafından hazırlanan ve Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, apartmanının yıkılmasına yönelik hazırlanan bilirkişi raporu'da yer aldı.

Yayımlanan raporda, yapı yükleriyle ilgili standartlar eşliğinde değerlendirilen apartmanın üzerine inşa edildiği zeminde, herhangi bir taşıma gücü veya oturma sorunu tespit edilmediği belirlendi.

Apartmanın depremde yıkılmasında zeminden kaynaklanan bir neden bulunmadığı ifade edilen raporda, "Binadan alınan beton ve çelik numunelerinin anılan binanın yapıldığı yılda yürürlükte olan 1975 deprem yönetmeliği yükümlülüklerini karşılamadığı, yapılan kusurlu imalattan Tamer Erginkoç, Cem Akkaya ve Cüneyt Akkaya'nın sorumlu olduğu kanaatine varılmıştır" açıklaması yer aldı.

İddianamede, bilirkişi raporu ve tüm dosya kapsamına göre sanıkların dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davrandıkları belirlendi.

Kahramanmaraş depreminde yıkılan Adana daki Ekim Apartmanı nın yıkım nedeni ortaya çıktı!

22 YIL HAPİS İSTENDİ!

Hazırlanan iddianamede, "Müteahhitler Tamer Erginkoç ve Cem Akkaya ile teknik uygulama sorumlusu inşaat mühendisi Cüneyt Akkaya'nın denetim görevini yerine getirmedikleri, binada kullanılan betonun, binanın yapım tarihindeki standartları karşılamadığı, beton kalitesinde yetersizlikler olduğu, öngörülebilen bu netice bakımından dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranan sanıkların 42 kişinin ölmesi ve yedi kişinin yaralanmasına neden oldukları ve 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma' suçundan cezalandırılmaları kamu adına iddia ve talep olunur" ifadeleri yer aldı.

Sanıkların 22 yıl altışar aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına ilerleyen günlerde başlanacak.

Yıkılan Ekim Apartmanı'nın müteahhitleri Cem Akkaya ve Tamer Erginkoç 16 Şubat'ta tutuklanmıştı. Cem Akkaya savcılıktaki konuşmasında, "Normalde diğer müteahhitler 6,5 torba çimento koyarken biz 7,5 torba koyduk. İnşaat yaklaşık 3 yıl kadar sürdü. Üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum" ifadelerini kullanmıştı. 
 

Akdeniz'de gece yarısı korkutan deprem! Detayları AFAD duyurdu: Çok sayıda ilde hissedildi

SON DAKİKA! Konya ve İzmir'in ardında şimdi de Erzurum’da deprem oldu! Türkiye sallanıyor!

Geri Dön