26 / 11 / 2024

Kahramanmaraş depremlerinin büyüklüğü 7,8 ila 7,9 civarında! 5 metreye varan yer değiştirmeler yaşandı! 

Kahramanmaraş depremlerinin büyüklüğü 7,8 ila 7,9 civarında! 5 metreye varan yer değiştirmeler yaşandı! 

SAÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Murat Utkucu, Kahramanmaraş depremleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. İşte ayrıntılar...




Ulaştıkları sonuçla ilgili konuşan SAÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Murat Utkucu, "Bir kere bu deprem kırığının yaklaşık olarak 350 kilometre olduğunu gördük. Bu önemli bir gözlem, depremin büyüklüğünün 7,8 - 7,9 olduğunu arazi gözlemleriyle doğrulamış oluyoruz" açıklamasında bulundu ve fay hattı boyunca 4,5 - 5 metreye varan sol yanal ötelemeler ile yer değiştirmeler gördüklerinin altını çizdi. 

Bunların hesaba katıldığında depremin 7,8 ila 7,9 civarı büyüklüğe sahip olduğunu tahmin ettiklerine dikkat çeken Murat Utkucu, Kahramanmaraş sismik boşluğunun 1513'ten beri deprem üretmediğini, bu depremde yalnızca Kahramanmaraş sismik boşluğunun kırılmadığına vurgu yaparak, 1822 Antakya depremiyle kırılan fay ile Erkenek fayının da kırıldığını gördüklerini dile getirdi. 

Kahramanmaraş depremlerinin büyüklüğü 7,8 ila 7,9 civarında! 5 metreye varan yer değiştirmeler yaşandı! 

Geçmişte üç depremi ayrı ayrı üreten bu fay segmentlerinin son depremle aynı anda kırıldığına, bu sebeple bu şekilde büyük bir felaketle karşı karşıya kalındığına dikkat çeken Prof. Dr. Murat Utkucu, açıklamasında "Bu depremin Anadolu coğrafyasının en büyük depremlerinden biri olduğunu arazi gözlemleriyle de ortaya koymuş olduk. Tarihte bu aralıklarla depremler olmuş, biz buna deprem çifti diyoruz" ifadelerine yer verdi. 

Utkucu, iki depremin peş peşe meydana gelmesinden çok ikinci depremde kırılan fayın sürpriz olduğunun altını çizdi ve birinci şoku atlatmadan ikinci şokun da gelmesinin kuvvet olarak farklılık yarattığını aktardı. 

Kahramanmaraş depremlerinin büyüklüğü 7,8 ila 7,9 civarında! 5 metreye varan yer değiştirmeler yaşandı! 

Deprem bölgesinde çok sayıda artçının olduğunun ve bunların süreceğinin altını çizen Utkucu, "20 Şubat'ta Hatay'da meydana gelen 6,4'lük deprem de sismolojik olarak klasik bir artçı deprem. Üstelik biz gerilmesini modelledik ve rapor olarak da yayımladık. Artçı depremin meydana geldiği faya birinci deprem tarafından gerilme yüklenmiş. Dolayısıyla artçı deprem olmanın tüm özelliklerini taşıyor" dedi ve artçı bir deprem olduğunu ancak farklı bir fayda yaşandığını da belirtti. 

Utkucu, Pazarcık merkezli ilk depremin, 1999'da Gölcük ve Düzce'de yaşanan iki depremin enerjisinin toplamından üç kat fazla olduğuna dikkat çekti. 

Hatay'daki 6,4'lük depremin, ilk depremin yüzde 1'i bile olmadığının altını çizen Murat Utkucu, "Bu da onun artçı deprem olarak nitelendirilmesi için bir kanıt. İkinci olan Elbistan depremi 7,7 büyüklüğünde. Diğeriyle yarısı kadar bir sismik momente sahip. Dolayısıyla ayrı bir ana şok olarak değerlendirebilir" diyerek bunun da bir deprem çifti olduğunu belirtti. 

Depremin etkilerinin onlarca sene sürebileceğini dile getiren SAÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Murat Utkucu, "Doğu Anadolu Fay Zonu ile Kuzey Anadolu Fay Zonunun etkileşimi elbette vardır. Çalışmalarımız da bunu gösteriyor" diyerek bu etkileşimin nasıl olduğu konusunda da çalıştıklarını aktardı. 

"Geçen yüzyılda Kuzey Anadolu Fay Zonu çok aktifti. 7'den büyük 8 deprem üretti. Birbirleriyle bir ilişki var" diyen Utkucu, birisinin çalışırken diğerinin beklediğini vurguladı. 

Kahramanmaraş depremlerinin büyüklüğü 7,8 ila 7,9 civarında! 5 metreye varan yer değiştirmeler yaşandı! 

Utkucu, deprem bölgesinde fay hattının ortasından geçtiği pek çok yerleşim gördüğüne dikkat çekti ve "Fay, Adıyaman Gölbaşı'nın şehir merkezini çaprazlama kesiyor. Fayın geçtiği yerde sanki silgiyle oradaki binaları silmişsin gibi bir hal var. Bu da faylar üzerine yerleşim yapmamanın önemini gösteriyor. Fay zonundan uzaklaştıkça yıkım azalıyor" açıklamasında bulundu. 

"Fayın üzerinden 100 metre ileri gidiyorsun gözle görünür bir fark var, yıkım şekli bile değişiyor" ediyen Utkucu, açıklamasında uzaklaştıkça yıkımın şiddeti ve miktarının azaldığını, faylar üzerinde yerleşimden kaçınılması gerektiğini belirtti. 

Depremzedelere 18 yıl vade ve 0 faizle yeni konut imkanı!

DEÜ'den yeni rapor: Hasarlı binalarda beton ve donatı malzeme kalitesi ile işçilik son derece yetersiz!

İstanbul'da acil durumda girilemeyen 9 bin 73 sokak var! Büyük depremde 91 bin bina ağır hasar görecek! Korkutan senaryo


Geri Dön