26 / 11 / 2024

Kahramanmaraş depremlerinin ekonomik hasarı 150 milyar dolar olarak öngörüldü!

Kahramanmaraş depremlerinin ekonomik hasarı 150 milyar dolar olarak öngörüldü!

Tarihin en ağır felaketlerinden birini 11 şehirde birde yaşayan  Türkiye’nin bölgede yeniden kalkınmayı 5 senede, 150 milyar dolarlık bir maliyetle yapabileceği öngörüldü. İşte ayrıntılar...




Sözcü Gazetesi'nden Sayıme Başçı'nın haberine göre; Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı tarafından hazırlanan, Burcu Aydın Özüdoğru imzalı raporda yer alan verilere göre; bölgenin yeniden kalkınma planının maliyeti 5 senelik bir sürede 150 milyar dolar civarına ulaşacak. 

Raporda yer verilen öngörülere göre; üstyapı ve altyapı inşaat, güçlendirme ve onarım maliyetlerinin de 88 milyar dolar seviyesinde olacağı belirtildi. Bu maliyetin yarısının kamu kaynaklarıyla finanse edilmesi tahmin edilirken, en büyük ikinci maliyet taşıt, demirbaş, stok ve tüketim malları kaynaklı kayıplar şeklinde belirtildi. Bu kalemin de büyüklüğü 35 milyar dolar şeklinde ifade edildi. 

Kahramanmaraş depremlerinin ekonomik hasarı 150 milyar dolar olarak öngörüldü!

Rapora göre, deprem kaynaklı toplam giderlerin ilk 3 sene içindeki senlik maliyetinin 30 ile 40 milyar dolar civarında olacağına ve ağırlıklı bölümünün kamu tarafından finanse edilmesi gerektiğine dikkat çekildi. 

Deprem kaynaklı harcamaların 5 senelik bir finansman planını gerektireceğine vurgu yapılan raporda, ilk senelerde milli gelire oranla yüzde 2.5- yüzde 3.5 bandında, toplamda ise yüzde 8 civarında bir ek finansman ihtiyacı oluşturacağı öngörüldü. 

Kahramanmaraş depremlerinin ekonomik hasarı 150 milyar dolar olarak öngörüldü!

Depremin 2023 bütçesine getireceği ek harcama ise 600 milyar Türk Lirası şeklinde hesaplanırken; yine depremin etkilediği nüfusa yapılacak barınma, bakım, eğitim ve istihdam gibi cari desteklerin 320 milyar lira seviyesinde olacağı tahmin edildi. 

Yalnızca geçici barınma desteklerinin bir senelik maliyetinin 78 milyar lira (4 milyar dolar) şeklinde öngörüldüğü raporda, " Ayrıca uzun vadede Türkiye'nin kalkınma modelini afetlere göre yeniden şekillendirmesinin yaratacağı finansman ihtiyacı da, kamu maliyesi üzerinde önümüzdeki 10 yıl boyunca kayda değer bir ek yük yaratacaktır" ifadelerine yer verildi. 

Kahramanmaraş depremlerinin ekonomik hasarı 150 milyar dolar olarak öngörüldü!

Raporda öne çıkan kısa vadeli ekonomik tedbirler ise "İstihdamın devamı için kısa çalışma ödeneği, İŞKUR ve KOSGEB destekleri hızlı ve etkin bir şekilde hayata geçirilmeli" denerek açıklandı. 

Aynı zamanda raporda, makro-finansal risklerin etkin yönetimi için para ve maliye politikasının, uluslararası kabul görmüş makul politikalara dönülmesi gerektiği belirtildi. 

Raporda, "Yeniden kurulacak şehirler Türkiye'nin tarım ve hayvancılık üretim potansiyeli gözetilerek planlanmalı. Yoksullukla mücadele etkin sürdürülmeli" açıklamasına yer verildi. 

AFAD İstanbul depreminde yüksek riskli ilçeleri mahalle mahalle sıraladı! Maltepe, Tuzla, Bağcılar, Bayrampaşa...

DASK'tan yeni uygulama! Hafif hasar gören konutların ödemeleri 72 saat içinde yapılacak!

Meclis'ten kritik İstanbul depremi tespitleri: Binaların yüzde 15'i risk altında! 7.5 büyüklüğünde deprem...


Geri Dön