27 / 04 / 2024

Kahramanmaraş depremlerinin ekonomik faturası ağır olacak! 150 milyar dolarlık finansmana ihtiyaç var!

Kahramanmaraş depremlerinin ekonomik faturası ağır olacak! 150 milyar dolarlık finansmana ihtiyaç var!

Kahramanmaraş depremlerinin Türkiye ekonomisine faturası ağır olacak. Yıkılan şehirlerin yeniden kurulması, konutların yapımı, depremzedelere sunulacak geçici barınma, iş ve istihdam destekleri nedeniyle 150 milyar dolarlık bir finansmana ihtiyaç duyulacağı tahmin ediliyor.



Kahramanmaraş merkezli depremlerin faturası ve Türkiye ekonomisine maliyetinin ne olacağına ilişkin bugüne kadar çeşitli tahminler ileri sürüldü. Bazı uzmanlar ekonomiye maliyetinin 40 milyar dolar civarında olacağını belirtirken, bazıları ise 80 milyar doları aşabileceğini öngördü.

 Kahramanmaraş depremlerinin ekonomik faturası ağır olacak! 150 milyar dolarlık finansmana ihtiyaç var!

TEPAV Ekonomik ve Yapısal Politikalar Merkezi Direktörü Burcu Aydın Özüdoğru’ya göre depremin yarattığı finansman ihtiyacı 150 milyar doları bulacak. Dünya Gazetesi köşe yazarı Levent Akbay, bugünkü köşesinde Özüdoğru’nun tespitlerine yer verdi. Depremin yarattığı finansman ihtiyacının 150 milyar dolar olduğunu belirten Özüdoğru, yıkılan şehirlerin yeniden inşasının ise 5 yılı bulacağını tahmin ediyor.

TEPAV Ekonomik ve Yapısal Politikalar Merkezi Direktörü Burcu Aydın Özüdoğru’nun hazırladığı rapora göre, deprem bölgesinde yer alan 650 bin bağımsız birim yıkık ya da acil yıkılması gerekiyor. 170 bin birimin orta hasarlı olduğuna ve 1.4 milyon birimin de az hasarlı olduğuna değinen Özüdoğru, bölgedeki 11 ilde yapı stokunun yüzde 40’ının çeşitli düzeylerde hasar aldığını ya da yıkıldığını tahmin ettiklerini dile getirdi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön