02 / 05 / 2024

Depremlerin ekonomik faturası ağır olacak! İşte Türkiye ekonomisini bekleyen riskler!

Depremlerin ekonomik faturası ağır olacak! İşte Türkiye ekonomisini bekleyen riskler!

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ekonomi açısından nasıl bir fatura çıkaracağı merak konusu. Yıkılan konut ve iş yerlerinin yeniden inşasının getireceğinin maliyetin yanı sıra onbinlerce insanın hayatını yitirdiği depremlerin iş gücü, iş günü ve milli gelir açısından da faturası ağır olacak.



Kahramanmaraş merkezli depremlerin Türkiye ekonomisine olan maliyetinin 60 milyar doları aşabileceği tahmin ediliyor. İstanbul Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası’nın (İSMMMO) raporuna göre, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ın Pazarçık ve Elbistan ilçelerinde yaşanan ve toplam 10 şehrimizi derinden sarsan deprem felaketlerinin maliyetinin 55-60 milyar doları aşabileceği öngörülüyor.

Depremlerin ekonomik faturası ağır olacak! İşte Türkiye ekonomisini bekleyen riskler!

İSMMMO’nun raporunda, 164 bin binada 520 bin bağımsız bölümün yıkıldığı veya ağır hasar aldığı belirtilerek 10 bin liralık metrekare fiyatı üzerinden hesaplama yapıldığında altyapı da dahil konutların maliyetinin 40 milyar doların üzerine çıktığı belirtildi. Ayrıca bu rakama; araç, eşya, iş yeri, enkaz kaldırma masrafları da eklendiğinde sözkonusu maliyet 45 milyar doları aşıyor. Hesaplamalara; işgücü kaybı, iş günü kaybı, katma değer ve milli gelir kaybı da eklendiği zaman toplam maliyet 55 – 60 milyar dolara ulaşıyor. Raporda, hasarlı bina sayısının artması durumunda ekonomik maliyetinin daha da artabileceği kaydedildi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön