28 / 12 / 2024

Kahramanmaraş'ta atık pamuktan duvar yapıldı!

Kahramanmaraş'ta atık pamuktan duvar yapıldı!

Kahraman Maraş Ekonomisinden önemli bir yere sahip olan tekstil fabrikalarından çıkan atıl durumdaki kül ve pamuk atıkları, inşaat sektöründe Doç. Dr. Hanifi Binici eliyle inşaat duvarı oldu



Kahraman Maraş Ekonomisinden önemli bir yere sahip olan tekstil fabrikalarından çıkan atıl durumdaki kül ve pamuk atıkları, inşaat sektöründe duvar oldu. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hanifi Binici tarafından hazırlanan proje ile kömür külü ve pamuk atığından yüksek kalitede yapı malzemesi üretildi.

Doç. Binici, yaptığı açıklamada, amaçlarının atıl durumdaki kül ve pamuk atıklarının ekonomiye kazandırmak olduğunu söyleyerek çalışmaya lisans öğrencisi Buğra Çömez ile başladıklarını hatırlattı. Binici, yaptıkları işlemleri anlatarak yalıtım konusunda üstün özellikli malzemeler elde ettiklerini anlatarak, Önce pamuk atığı ve küllerin yalıtım elemanı üretiminde katkı maddesi olarak kullanılmasını araştırdık. Farklı oranlarda dört karışım yaptık. Üretilen panellerin ve blokların ısı yalıtımı gibi birçok mühendislik özellikleri araştırdık. Bütün araştırmalarımızı standartlarına göre yaptık. Atık kömür külü ve pamuk atıkları ile desteklenmiş blok ve panellerin üstün mühendislik özellikleri olduğunu gördük. Sonuçta söz konusu kül ve pamuk atıklarının yalıtım malzemesi üretiminde kullanılabileceğini ortaya koyduk" dedi.

Kahramanmaraşın tekstil merkezi olduğunu ve her yıl tonlarca atığın çöpe gittiğini kaydeden Binici, elde edilen yapı malzemesinin yüksek kalitede olduğunu ifade etti. Türkiyede milyonlarca ton uçucu külün termik santrallerde yan ürün olarak ortaya çıktığını anlatan Binici, "Bu miktarın çok az kısmı çimento üretiminde, baraj enjeksiyonlarında ve tuğla üretiminde kullanılmaktadır. Oysa endüstriyel atık olan uçucu küllerin birçok ülkede değişik ve yaygın kullanım alanları vardır. Dolayısıyla çöpe giden bu küllerin değerlendirilmesi gerekiyor. Bizim çalışmamızda da kül ve pamuk atığını bir araya getirdik ve yapı malzemesi ortaya çıkarttık" diye konuştu.

 


Geri Dön