Ekonomi

Kahve tiryakilerine kötü haber! Kahveye zam geliyor!

Dünyanın önde gelen kahve üreticilerinden Brezilya ve Endonezya'da gerçekleştirilen araştırmalar, hava olaylarının kahve üretiminde verimi azalttığını gösterirken Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu, kahve üretiminde yaşanacak düşüşün etkisiyle fiyatların zamlanacağını ifade etti.

Gaziantep Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, El Nino ve La Nina hava olaylarının kahve üretimini negatif etkilediğini, asıl tehlikenin ise iklim değişikliği ile beraber kahve üretim alanlarının daralması olduğunu vurguladı.

Birleşmiş Milletler Gıda Örgütü (FAO) tarafından paylaşılan verilere göre, kahve, dünyada ticareti en çok gerçekleştirilen tropikal ürün ve 25 milyon hane, kahve üretiminden gelir sağlıyor. Brezilya, Vietnam ve Kolombiya en fazla kahve üreten ülkeler arasındayken, Avrupa Birliği (AB) üyeleri ve ABD kahvenin en fazla tüketildiği ülkeler olarak ön plana çıkıyor.

Birleşmiş Milletler Çevre Programınca UNEP iklim anomalisi olarak bilinen El Nino ve La Nina hava olaylarının iklim krizi ile beraber şiddetlenmesi bu ülkelerdeki kahve üretiminde dalgalanmalara sebep oluyor.

LA NİNA ÜRETİMİ DAHA OLUMSUZ ETKİLİYOR

Brezilya’da, Sao Paulo Devlet Üniversitesi akademisyenlerince yürütülen bir çalışmada, kahve üretiminde El Nino ve La Nina’nın etkili olduğu senelerde standart sapmalarda bazı değişimler yaşandığı görülürken, söz konusu hava olaylarının, bazı bölgelerdeki kahve üretimine ciddi etkilerinin olduğu gözlemlendi.

İlgili bölgelerde La Nina döneminde sağlanan ürün miktarı, El Nino döneminde alınan ürün miktarından hektar başına 325 kilogram daha az olarak gerçekleşti.

Robusto çekirdeğinin daha fazla üretildiği Endonezya’da, El Nino ve La Nina’nın bölgesel üretimi nasıl etkilediği üzerine gerçekleşen bir diğer çalışmada da benzer sonuçlara varıldı.

Endonezya IPB Üniversitesi (Institut Pertanian Bogor) akademisyenlerince 2021 yılında gerçekleştirilen çalışmada ülkenin en çok kahve üretilen 7 bölgesindeki üretim verileri, 1993 ve 2019 arasındaki çeşitli periyotlarda değerlendirildi.

Gerçekleşen çalışma sonucu La Nina ve El Nino’nun kahve üretim noktaları üzerinde çeşitli etkileri olduğu belirlendi. La Nina’nın bir bölge dışında diğer tüm bölgelerde verimliliği azalttığı saptanırken, El Nino’nun etkili olduğu dönemlerde üç bölgede düşüş belirlendi.

Şekeroğlu, konuya ilişkin olarak şunları söyledi:

“Bu durum kahve fiyatlarının hatırı sayılır bir biçimde yükseleceğini, Robustaya göre daha aromalı ve kaliteli olan Arabica kahvelerine erişimin zorlaşacağını göstermektedir. Artan fiyatlar neticesinde kahve harmanlarında Arabicaya göre düşük fiyatlı Robusta kahvelerinin oranının yükselmesi zaten alışılan kahve aromasını giderek ortadan kaldırıyor. Bu durumda kakule, muskat, vanilya ve tarçın gibi baharatlar veya çikolata benzeri eklemelerle aromalı kahvelerin tüketiciye sunulması piyasa oyuncularının geleceğe yönelik projeksiyonları arasında. Bunun yanı sıra, filtre kahve, espresso ve Türk kahvesi sevenleri ise ne yazık ki zor günler bekliyor.”

Şekeroğlu, kahvenin sürdürülebilirliği bakımından vatandaşların neler yapabileceğine yönelik, “Kahveye gereken değeri verip daha kontrollü tüketmek en doğrul yol gibi görünüyor. Fakat en etkili çözüm küresel ısınmayı engellemek olacak” dedi.

En düşük emekli maaşında flaş düzenleme! SSK ve Bağ-Kur emekli maaşları ne kadar artacak?

Başvurusunu eksiksiz yapanın hesabına 1.250 TL yatacak! Resmen açıklandı!

Benzin, motorin ve LPG şok karar! Duyanlar inanmıyor! Resmen kuyruklar oluşturacak!