04 / 05 / 2024

Kale Grubu, sertifikalı fayans ustası yetiştirecek

Kale Grubu, sertifikalı fayans ustası yetiştirecek

İnşaat malzemeleri ve yapı sektörünün önde gelen oyuncularından Kale Grubu, 'kaliteli usta' atağına kalktı



Gruba bağlı Dr. İbrahim Bodur Kale Seramik Eğitim, Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı, işini iyi yapan usta yetiştirmek için meslek kursları açtı. Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte hazırlanan kurslarda, 50 ilde toplam 1.250 sertifikalı fayans ustası yetiştirilecek.  
  
Şirket, bundan sonra Kale Seramik ürünlerini kullanmak isteyen müşterilerine, yetiştirdiği sertifikalı ustaları önerecek. Böylece kalitesiz işçilikten kaynaklanan sorunların ve eleştirilerin ortadan kaldırılması hedefleniyor.

Kale Grubu'nun meslek kurslarına katılan sertifikalı fayans ustaları, stajlarını köy okullarının tuvaletlerini yenileyerek yapacak. Bu çerçevede ilk onarım, Kayseri'nin Talas ilçesine bağlı Kuruköprü köyü ilkokulunda gerçekleştirildi. Böylece öğrenciler, sıhhi bir tuvalete sahip oldu. 2015 yılına kadar toplam 50 köy okulunun tuvaletleri yenilecek. Proje hakkında bilgi veren Kale Grup Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, kurdukları vakıf aracılığıyla işsizleri meslek sahibi yapmayı ve böylece inşaat sektörünün nitelikli eleman sıkıntısına çare olmayı hedeflediklerini söyledi.

Ustalarla ilgili en çok gelen şikâyetler

RANDEVULARINA zamanında gelmiyorlar. Bu da işinden izin alan ev sahiplerinin mağdur olmasına yol açıyor.

YAPTIKLARI işlerde sonradan problem çıktığında gelip tamir etmiyorlar.

GEREKSİZ ve fazladan malzeme aldırıyorlar. Bunların büyük bölümü kullanılmıyor.

İŞLERİNİ özenle yapmıyorlar; örneğin fayansta renk uyuşmazlıkları ortaya çıkabiliyor.

PİYASADA iş ve fiyat standardı yok. Herkes farklı ücretle ve iş standardıyla çalışıyor. 
 
Kenan Mehmetzade/Zaman

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Kale Grubu'ndan gençlere meslek, okullara destek

Kale Grubu, 50 köy okulunun tuvaletini yenilemek ve bin 250 genci meslek sahibi yapmak amacıyla "İlk İşim Okullarda Değişim" projesinin startını verdi. Projenin maliyeti 2.5 milyon TL.
 
Dr. İbrahim Bodur Kaleseramik Eğitim, Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı (KSV), "İlk İşim Okullarda Değişim" adlı sosyal sorumluluk projesinin ilk adımını Kayseri'de attı. Kale Grubu ve Türkiye Seramik Federasyonu (SERFED) Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, "İlk İşim Okullarda Değişim" projesi ile 2015 yılına kadar bin 250 kişinin meslek sahibi yapılmasını ve 50 köy okulu tuvaletinin yenilenmesini hedeflediklerini söyledi.
Proje için düzenlenen törende konuşan Okyay, Türkiye'nin en büyük sorunlarının başında işsizliğin geldiğini vurgulayarak, yoğun iş gücü kullanan sektörlerin başında gelen inşaat sektöründe yapılacak meslek edindirme çalışmalarının desteklenmesinin, işsizliğin yaratacağı sosyal huzursuzluğu önleyeceğini ifade etti. Küresel kriz ile birlikte işsizliğin, üzerinde durulması gereken asıl mesele haline geldiğini dile getiren Okyay, "Mart ayında işsizlik oranı yüzde 15,8 olarak açıklandı. Bu rakamla, 4 çalışabilecek insandan biri işsiz. Bu nedenle vakfımız inşaat sektörüne nitelikli eleman kazandırmak amacıyla kurslar açmaktadır" dedi.
 
Engellilere kurs
Okyay, yürütülen kurslarla işsiz gençleri, AB kriterlerine uygun, kalifiye ve bilgili iş gücü haline dönüştürdüklerini anlattı. KSV'nin kurulduğu 1991 yılında 4 üniversite öğrencisiyle başlayan burs faaliyetlerinin, 2008 yılında 300'leri aştığını dile getiren Okyay, vakfın çalışmalarıyla gençlere aydınlık bir gelecek bırakmayı hedeflediklerini ifade etti. Okyay, KSV'nin bugüne kadar yaptığı meslek edindirme kursları ile 3 bin 766 işsiz genci meslek sahibi yaptıkları bilgisini verdi.
Okyay, 2015 yılına kadar sürecek projenin maliyetinin toplam 2.5 milyon TL olacağını açıkladı. Proje içerisinde "Giderken Sizden de Bir Şeyler Taşıyalım İstedik" sloganıyla başlatılan ek proje ile bayilerinin ve şirket çalışanlarının da köy okullarındaki ihtiyaç sahibi çocuklara kitap, kırtasiye malzemesi, kıyafet gibi yardımlar yaptıklarını anlatan Okyay, bu kurslardan mezun olan kursiyerleri, istihdam etmeleri için bayilerine tavsiye ettiklerini ifade etti.
Kale Grubu'nun markaları Çanakkale Seramik, Kalebodur, Kalekim, Kalecolor ve Kale'nin sponsorluğunda gerçekleştirilen "İlk İşim Okullarda Değişim" projesi kapsamında 20 engelli işsiz genç için düzenlenen "Seramik Yer ve Duvar Karosu Kaplamacılığı Kursu"nun ardından gerçekleşen staj çalışması, Kayseri Talas Kuruköprü İlköğretim Okulu'nda yapılarak, okulun tuvaletleri yenilendi.
 
Seramikte ihracat pazarları daraldı
Türkiye Seramik Federasyonu (SERFED) Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, inşaat sektörünün kriz döneminde daralmasıyla, seramik sektörünün de yüzde 40 oranında daraldığını açıkladı. Geçen yılın temmuz ayından itibaren krizin sektördeki etkilerini şiddetli bir şekilde artırdığını kaydeden Okyay, "Krizin sektörümüze etkisinin bu kadar büyük olacağını tahmin etmiyorduk. Avrupa ve Amerika ülkeleri bizim için iyi pazarlardı ancak oralardaki ani daralmaları başka pazarlardan telafi etmemiz kolay değil" dedi. Okyay, Sanayi Bakanlığı'nın da bir anlamda Ar-Ge Bakanlığı'na dönüşmesi gerektiğinin altını çizdi. Konutlara getirilen KDV indiriminin süresinin uzatılmadığını hatırlatan Okyay, bu indirimlerin sektöre hiç bir katkı sağlamadığını ifade etti.
Gamze Tüfekçi/Referans


Geri Dön