17 / 05 / 2024

Kale ve Pratt&Whitney'den 60 milyon dolara fabrika!

Kale ve Pratt&Whitney'den 60 milyon dolara fabrika!

Kale Grubu ve ABD'li Pratt&Whitney tarafından Ege Serbest Bölgesi'nde yaptırılacak F-135 Uçak Motoru Fabrikası'nın temeli Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD Büyükelçisi Francis Ricciardione ve şirket yetkililerinin katılımıyla gerçekleşen tören ile atıldı



ABD 'nin  Ankara  Büyükelçisi Francis Ricciardone, 'Başkan Obama 'nın dediği gibi hedefimiz, ülkelerimiz arasındaki ittifakı, halklar arasındaki dostluğu yenilemektir' diye konuştu.

Kale Grubu ile ABD merkezli Pratt&Whitney tarafından Ege Serbest  Bölgesi 'nde yaptırılacak olan F-135 Uçak Motoru Fabrikasının temel atma töreninde  Türkçe konuşan Ricciardone, ABD ile Türkiye ticaret ilişkilerinin ne kadar parlak  olduğunun bu yatırımla ortaya çıktığını, ABD Başkanı Obama 'nın ziyaret ettiği ilk  ülkelerden birinin Türkiye, ilk liderlerden birinin de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül  olduğunu vurguladı. ABD 'nin Türkiye 'ye verdiği öneme dikkati çeken Ricciardone, şunları söyledi:

'Başkan Obama 'nın dediği gibi hedefimiz, ülkelerimiz arasındaki ittifakı, halklar arasındaki dostluğu yenilemektir. Ticaret ilişkilerimiz de dün  geçtikçe artıyor. En kısa zamanda ticaret ilişkilerimizin siyasi ve askeri  ortaklığımız seviyesine ve gücüne ulaşmasını bekliyorum. Her iki ülke de bunun  için çok hevesli ve kararlı. Bu ortaklık ilişkilerimizin yalnızca siyasi ve  askeri boyuttan çıkarak, ticarette de ne kadar ilerliyor olduğunun bir  göstergesidir. Umarım Pratt&Whitney diğer ABD 'li firmalara örnek olacaktır.'

Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Akyay, grup olarak  milli ve çok uluslu üretilen bazı ürünlerin değişmez oyuncusu olduklarını, Milli  Piyade Tüfeği 'nin tasarımını Makine Kimya Endüstrisi ile birlikte yaptıklarını,  Boeing, Airbus gibi dünyanın ileri gelen havacılık sektörlerine birinci seviye  kritik gövde ve kanat parçaları ürettiklerini anlattı. Türk Silahlı Kuvvetleri 'nin envanterine girmiş insansız hava araçlarını  ürettiklerini dile getiren Akyay, dünyanın önde gelen şirketlerinden  Pratt&Whitney 'in kendilerini seçmesinin manidar olduğunu söyledi.

Savunma sanayisinde dışa bağımlılığın tarihin en alt seviyelerine indiğini dile getiren Okyay, başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep  Tayyip Erdoğan olmak üzere bu konuda destek verenlere teşekkür etti. Okyay, Kale Grubu 'nun yüzde 51 ve dünya havacılık sektöründe motor  sanayisi devi olan Pratt&Whitney 'in yüzde 49 ortaklığıyla kurulacak tesisin 60  milyon dolara mal olacağını, 2012 'nin ikinci çeyreğinde faaliyete geçeceğini ve  20 bin metrekare kapalı alanda 5 yıl içerisinde 700 kişiyi istihdam edeceğini  belirtti. Pratt&Whitney Başkan Yardımcısı David Galuska da F-35 'in inanılmaz bir  uçak olduğunu, bu uçağın üzerinde F-135 motorunun bulunduğunu, Türkiye gibi  müttefiklerinin desteğini alamamaları halinde F-35 'in bu noktaya gelemeyeceğini söyledi. Galuska, ortak taarruz uçağı programının 8 ülkenin ortaklığıyla  gerçekleştirildiğini, bu projenin uluslararası ortaklığın en önemli projelerinden  biri olduğunu, Kale grubuyla yaptıkları işbirliğiyle bu ortaklığı  pekiştirdiklerini dile getirdi.

şžirketlerinin merkezinin ABD olduğunu, 54 milyar dolar değerinde yüksek teknoloji şirketi olduklarını, dünya genelinde 180 ülkede faaliyet  gösterdiklerini, toplam 208 bin kişi istihdam ettiklerini ifade eden Galuska,  'Bu yatırım Türkiye ile aramızdaki tarihi birlikteliği işaret ediyor' dedi. Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar ise Türkiye 'de yapılan bu  yatırımların, uluslararası rekabetçiliğe katkı sağlayan yatırımlar olduğunu,  fabrikaya ilk 5 yıl içerisinde 80 milyon dolarlık yatırım yapılacağını, takip  eden yıllardaysa iki ortağın 300 milyon dolarlık üretim hedeflediğini söyledi.

Açılış töreni öncesi şžaman Dans Grubu, halk müziği ezgileri eşliğinde  folklorik kreasyona sahip bir gösteri sundu.

AA


Geri Dön