05 / 05 / 2024

Kamu, 290 gayrimenkul satıyor

Kamu, 290 gayrimenkul satıyor

Bütçenin hedeflerin çok üstünde açık vermesi üzerine çare arayan Maliye, 2010'da 290 adet taşınmazı satarak 2,075 milyar lira gelir elde etmeyi hedefliyor



Bütçe gelirlerini artırmak isteyen Maliye, kamuya ait her türlü taşınmazın satışı için gerekli hazırlıkları tamamladı. 2010'da başlamak üzere 2 milyar 75 milyon lira değerinde 290 adet taşınmazın satışı gerçekleştirilecek. Bu kapsamda Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) görevlendirilirken satış için ilk devir milli emlak tarafından yapıldı. Yılbaşından itibaren ise tekel ve demiryolları başta olmak üzere kamunun birçok taşınmazının satışı İdare tarafından gerçekleştirecek.

Hazineye ait taşınmazların ekonomiye kazandırılması ve bu yolla elde edilecek gelirin ve oluşturulan istihdamın artırılması için gerekli düzenlemelerin yapıldığını belirten Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomideki verimlilik artışı ve yatırım ortamının iyileştirilmesini amaçladıklarını söyledi. Şimşek, Hazine'ye ait taşınmazların ekonomiye kazandırılması kapsamında 2003 yılından bugüne kadar satış, kira, irtifa, ecrimisil hakkı gibi işlemler neticesinde 5,9 milyar TL milli emlak geliri elde edildiğini bildirdi.

Maliye Bakanı Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı sunumda denetim ve yoklamalarda mobil cihazların kullanılmasına yönelik otomasyon uygulamalarının geliştirilmesinin planlandığını belirterek, şunları aktardı: "2009 Ocak-Eylül döneminde vergi inceleme elemanlarınca yapılan soruşturmalarda 45,9 milyar TL'lik matrah incelemeye tabi tutulmuş, 190,3 milyar lira matrah farkı tespit edilmiştir. Bu yıl içinde yapılan tahsilat öncesi ve sonrası uzlaşmalar sonucunda 617 milyon lirası vergi aslı ve cezası 344 milyon TL'si gecikme faizi olmak üzere toplam 961 milyon TL tahsilat yapılmıştır." Şimşek, elektronik teftiş yoluyla 2009 yılı Ekim ayı sonu itibarıyla 126,4 milyon TL matrah farkı bulunduğunu, 26,7 milyon liralık da vergi farkı tespit edildiğini kaydetti. Hazine lehine 284,1 milyon TL düzeltme oluştuğunu dile getirdi.

VEKİLLERLE DİYALOĞUM İYİ

Yastıkaltı ve yurtdışındaki birikimi ülke ekonomisine kazandırmayı amaçlayan Varlık Barışı'nda hasılat her geçen gün artıyor. Bakan Şimşek, yasanın yürürlük tarihinin yıl sonuna kadar uzatıldığını hatırlatarak 19 Kasım itibarıyla toplamda 22 milyar liralık bildirimde bulunulduğunu bildirdi. Şimşek'in verdiği bilgilere göre bu kapsamda 384,6 milyon TL'lik vergi tahsil edildi. Şimşek, gazetecilerin "AK Parti'nin Kızılcahamam'daki kampında milletvekilleri size ulaşamamaktan şikâyet etti." demesi üzerine, şu karşılığı verdi: "Milletvekilleriyle çok iyi bir diyalog içerisindeyiz. O konuda ciddi bir sorun yok. Maliye Bakanlığı genelde çok popüler olmaz. Çünkü gelen bütün talepleri karşılama imkanı yoktur."
Ercan Baysal/Zaman


Geri Dön