29 / 04 / 2024

Kamu İhale Kurumu'ndan müteahhitlere destek!

Kamu İhale Kurumu'ndan müteahhitlere destek!

'Kabul eksikleri çıkabilir' diye idarelerin içeride bıraktığı hakedişle ilgili olarak Kamu İhale Kurumu, hakedişin yüzde 10'luk kısmının idare tarafından tutulmasını sağlayacak



Müteahhitlik sektörünün yıllardır şikayet ettiği, idarelerin 'işin kabülü sırasında bazı eksiklikleri çıkabilir' düşüncesiyle hakedişin yüzde 10'luk kısmını içerde tuttuğu dönemler sona eriyor. Kamu İhale Kurumu (KİK), müteahhitlerin 'Kabul eksikleri çıkabilir' diye idareler tarafından istihkaklarından kesilen ödenmeyip içeride tutulan ve yüzde 10'lara varan hakediş miktarının yarattığı zararı önleyecek bir çalışma yapıyor.

RAHATLATICI BİR DÜZENLEME

KİK'in, işin belli bir noktasına kadar hakedişin yüzde 10'luk tutarının idare tarafından tutulmasından yana olduğu belirtiliyor. KİK uzmanları, yaptıkları düzenlemede bu oranı tamamen kaldırmadıklarını, müteahhitleri biraz daha rahatlatıcı yönde bir düzenleme yaptıklarını belirttiler. Uzmanlar şu bilgiyi verdiler: 'Yüzde 3 ve yüzde 10 konusunu uzun zamandır tartışıyoruz. Müteahhitlerin işle ilgili teminatları var. İleride bu oranda kesmek yerine, teminat olarak almak üzerine de bir çalışma olabilir. şžimdilik ne şekilde kesilebileceği ile ilgili düzenleme yaptık. Oranın uygulanma şeklini belli bir disiplin altına aldık. şžöyle ki; işin belli bir noktasına kadar, yüzde 10'luk kısmı tutulacak. Her hakedişte yeşil deftere geçen imalatların yüzde 10'luk kısmı tutularak ödemeler yapılacak.' KİK'in fiyat farkı kararnamesi ile ilgili olarak Maliye Bakanlığı ile görüşeceği de öğrenildi.
Yeni şžafak/CAHİT SARAçOĞLU


Geri Dön