06 / 05 / 2024

Kamu işçilerinin maaş zammı ne kadar olacak? 2023 kamuda 700 bin işçiye maaş zammında son dakika! Sözleşme ne zaman?

Kamu işçilerinin maaş zammı ne kadar olacak? 2023 kamuda 700 bin işçiye maaş zammında son dakika! Sözleşme ne zaman?

700 bini aşkın işçiyi ilgilendiren 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmeleri tüm hızıyla devam ediyor. Peki kamu işçilerinin maaş zammı ne kadar olacak?



NTV'de yer alan habere göre; görüşmeler kapsamında, taban ücret artışı ve refah payının eklenmesinden sonra fa birinci altı ay için yüzde 45, ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylar için yüzde 5'er zam ve enflasyon farkı talep edildi. 

Bunlarla beraber, belediye ve il özel idare şirketlerindekileri de dahil tüm kamu işçilerine ilave tediye talebi de gündeme geldi. 

Kamu işçilerinin maaş zammı ne kadar olacak? 2023 kamuda 700 bin işçiye maaş zammında son dakika! Sözleşme ne zaman?

KAMU İŞÇİLERİNE TOPLU SÖZLEŞME 2023 NE ZAMAN? BELLİ OLDU MU? 

700 bini aşkın işçiyi ilgilendiren 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinde süreç hız kesmeden devam ederken, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ'in işçi kesimini ilgilendiren toplu sözleşme teklifini TÜHİS tarafına verdi. 

Bu kapsamda, kamuda 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren işçilerin maaşlarına zam ve toplu sözleşme tarihleri, TÜHİS'in teklifi değerlendirmesinden sonra resmen belli olacak. 

TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ'in daha önce sunduğu teklifte neler yer alıyordu? İşte o teklifte yer alanlar... 

Kamu işçilerinin maaş zammı ne kadar olacak? 2023 kamuda 700 bin işçiye maaş zammında son dakika! Sözleşme ne zaman?

Toplu iş sözleşmelerinin yürürlük başlangıç tarihinde aylık brüt çıplak ücretleri; 15 bin liradan düşük olan işçilerin aylık brüt çıplak ücretleri 15 bin liraya çekilecek. 

İşçilerin ücretlerinin birinci fıkradaki taban ücrete çekilmesinin ardından, tüm ücretlere yüzde 15 oranında refah payı eklenecek. 

a) Birinci Yıl Birinci Altı Ay Zammı: 

İşçilerin ücretleri (I) fıkradaki taban ücrete çekildikten ve (II) fıkradaki refah payı eklendikten sonra, , toplu iş sözleşmesinin yürürlük başlangıç tarihindeki (aylık/günlük/saatlik) brüt çıplak ücretlerine, yürürlük başlangıç tarihinden geçerli olacak şekilde birinci altı ay için yüzde 45 oranında zam uygulanacak. 

b) Birinci Yıl İkinci Altı Ay Zammı:

İşçilerin 01.07.2023 tarihinde aldıkları brüt çıplak ücretlerine (aylık/günlük/saatlik), birinci yıl ikinci altı ayının birinci gününden geçerli olacak şekilde TÜİK'in 2003—100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Türkiye Geneli, Haziran 2023 indeks sayısının Aralık 2022 indeks sayısına değişim oranını yüzde 5 fazlasında zam uygulanacak. 

c) İkinci Yıl Birinci Altı Ay Zammı:

İşçilerin 01.01.2024 tarihinde aldıkları brüt çıplak ücretlerine (aylık/günlük/saatlik), ikinci yıl birinci altı ayının birinci gününden geçerli olacak şekilde TÜİK'in 2003—100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Türkiye Geneli, Aralık 2023 indeks sayısının Haziran 2023 sayısına değişim oranının yüzde 5 fazlasında zam yapılacak. 

d) İkinci Yıl İkinci Altı Ay Zammı:

İşçilerin 01.07.2024 tarihinde aldıkları brüt çıplak ücretlerine (aylık/günlük/saatlik), ikinci yıl ikinci altı ayının birinci gününden geçerli olacak şekilde, TÜİK'in 2003—100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Türkiye Geneli, Haziran 2024 indeks sayısının Aralık 2023 sayısına değişim oranının yüzde 5 fazlası kadar zam uygulanacak. 

Kamu işçilerinin maaş zammı ne kadar olacak? 2023 kamuda 700 bin işçiye maaş zammında son dakika! Sözleşme ne zaman?

Toplu iş sözleşmelerinde 6772 sayılı kanuna göre ödenen ilave tediye, kapsamda olan tüm işçilere ödeniyor. İlave tediye haricinde, işçilere toplu iş sözleşmesi ile ödenen ikramiye gün sayısı 60 günden düşük olan iş yerlerinde ikramiye gün sayısı 60 güne tamamlanacak. 

Toplu iş sözleşmeleri çerçevesindeki işçilere; sosyal yardım olarak 2023 yılı için aylık net 2 bin 500 lira, 2024 yılı için de aylık net 3 bin 500 lira şeklinde ödenecek. 

Toplu iş sözleşmeleri kapsamında olan işçilere, her sene Mayıs'ta net 4 bin lira tutarında ek ödeme yapılıyor. Bu rakam, Toplu iş sözleşmeleri yükseltilerek verilir. İlk kez toplu iş sözleşmesi imzalanan işyerlerinde de aynı tutarda ödeme gerçekleştirilir. 

Kamu işyerlerinde haftalık çalışma süresi 40 saat şeklinde uygulanıyor. Fiili çalışmaya bağlı yapılan ödemeler (iş primi ile yemek ve yol yardımı vb.) aylığa çevrilerek düzenli şekilde verilir. 

Tüm işçilere çalıştıkları her tam sene çin 35 günlük ücret tutarında kıdem tazminatı ödemesi yapılır. Bir seneden artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme gerçekleştirilir. Mevcut uygulamanın bu rakamdan fazla olması halinde yüksek olan ödenir. 

Memur maaş zammı kaç lira olacak? Memur maaşlarında son dakika! Memura Temmuz’dan önce ara zam gelecek mi? 

Nisan 2023 destek ödemeleri için resmen son dakika müjdesi! Hesaplara tek tek yatırılan bu paraları hemen alın!

Altın fiyatlarında son dakika! Gram altın bugün ne kadar? Altın düştü mü yoksa yükseldi mi? 8 Nisan 2023 altın fiyatları


Geri Dön