Kamuda tasarruf lojmanla başlıyor! Lojmanlara satış sinyali geldi!
200-250 bin arasında olduğu belirtilen lojmanların bütçeye kaynak sağlaması ile ilgili planlamalar açıklandı. İşte ayrıntılar...
Son zamanlarda kamuda tasarruf konusu sık sık gündem oluyor. Artık, kamuda tasarruf programı kapsamında lojmanlar kaleminin daha da ön plana çıkması bekleniyor.
Bu kapsamda lojman kaleminin gideri düşürmekle kalmayacağı ve bütçeye ciddi kaynak girişi de sunacağı belirtiliyor.
Dünya Gazetesi köşe yazarı Ferit Barış Parlak, bugünkü köşesinde lojmanlardan gelir elde edilmesini kaleme aldı. Ferit Barış Parlak, "Sayısı 200-250 bin arasında belirtilen lojman ve lojmanların yer aldığı arsaların kira/satışı için değerlerinin tespitiyle işe başlanacak… Lojman arsalarında kamu-özel ortaklığıyla proje geliştirilmesi de gündemde olacak" açıklamasında bulundu.
Ferit Barış Parlak, portföyde aylık kira değeri 50 bin lirayı aşan, fakat bin TL” kira ve “300 TL” ısıtma/soğutma bedeli ödenerek ikamet edilen (Tadilat giderleri de kurumlar tarafından karşılanan…) mülklerin de bulunduğunu söyledi.
Üzerinde 10 daire yer alan ancak arsa değerinin 300 milyon lirayı geçtiği, alınan kira ücretinin site giderlerini karşılamadığı mülklerin de olduğu ifade ediliyor.
Parlak, arz/talep dengesizliği sebebiyle kira fiyatlarının uçuk rakamlara yükseldiği bazı bölgelerde kullanılmayan/viraneye dönen/kısıtlı kullanılan (14 dairenin 3’ü kullanılıyor) mülklerin de olduğuna dikkat çekti.
Dünya Gazetesi köşe yazarı Ferit Barış Parlak, lojmanlar haricinde ödemesi kurumlar tarafından yapılan kiralamaların, çeşitli sebeplerle lojmanda yaşamak istemeyenlerin kirasını ya da kirasının belirli kısmını karşılayan kurumların olduğunu da belirtti ve "2019'da 10 senesini tamamlamış lojmanların satışına başlanmasının ardından, “yenileme” adı altında lojman alımını sürdüren ve kamu tarafından alımı yapılmış, 2024'te teslim alınıp, lojman olarak kullanılacak konutlar da mevcut" ifadelerine yer verdi.
Uzmanına göre, “Lojmanlar… Emsali baz alınıp kiraya verildiğinde, aylık 10 milyar liraya yakın ek gelir sunulabilir. Artı şekilde, tadilat/yakıt/bakım giderlerini azaltır. Ayrıca, lojmanlar ve/veya arsaları emsali dikkate alınrak satıldığında 100 milyar dolara yakın gelir elde edilebilir."
Ayrıca, arsalarda kamu-özel ortaklığıyla 1 milyonun üzerinde konut inşa edilebileceğinin altı çiziliyor.
Ferit Barış Parlak, "Konut ihtiyacının ve fiyatının sosyal dengeyi bozduğu; alım gücünü eritip, enflasyonu tetiklediği; konut sahibi-kiracı gerginliğini/dava sayısını daha da yükselteceği beklentisinin alevlendiği süreçte “lojman taşıyla, birkaç kuş vurulabilir…” Tabi ki, her vatandaşın üzerinde hakkı olan bu kamu malı, rant sağlamaya aracılık da yapabilir. Hangisinin seçileceği yaşanıp görülecek" açıklamasında bulundu.
Kira artışında kuzu pirzola artış oranını baz alan ev sahibi ağızları açık bıraktı!
,Konutta tercihler ikinci ele kaydı! İnsanlar 'Fiyatlar daha da yükselirse ev alamam' korkusunda!
Konut satışları düşse de talep devam ediyor!