02 / 05 / 2024

Konutta tercihler ikinci ele kaydı! İnsanlar 'Fiyatlar daha da yükselirse ev alamam' korkusunda!

Konutta tercihler ikinci ele kaydı! İnsanlar 'Fiyatlar daha da yükselirse ev alamam' korkusunda!

Kredi musluklarının kısılması ve faizlerin artmasıyla konutta talep ikinci ele kaydı. Senetli, eş-dosttan borç, araç takası, peşin gibi seçeneklerle koşulları zorlayanlar, “Fiyatlar daha da çıkarsa konut alamam” diyerek ikinci el konutlara yöneldi. 2024'ün başından bu yana satışları 55 binden 71 bin



Bankalar tarafından kredi musluklarının kısılmasından sonra gayrimenkulde talep ikinci ele kaydi. Banka kredisi haricindeki mevcut tasarrufları, senet, eş-dosttan borç, otomobil takası gibi farklı ödeme seçenekleriyle koşulları zorlamaya başlayan vatandaşlar, ‘fiyatlar daha da çıkar ve ev alamam’ telaşıyla ikinci el konut satışlarında hareketlenmeye neden oldu. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre; senenin başından bu güne ilk 3 aylık konut satışlarına bakıldığında; ikinci el konut satışlarında, düzenli bir artış grafiği yakalandı. Bu senenin Ocak ayında 55 bin 45, şubatta 65 bin 308 ve mart ayında 70 bin 995 adet ikinci el konut satışı yapıldı. 

Dünya'dan Hamide Hangül'ün haberine göre; bu yıl Mart ayında toplam konut satışlarından yüzde 67,4 payın sahibi oldu. Söz konusu ikince el konut satışlarının payı 2013-2019 yılları arısında, yüzde 54,3 ile yüzde 62,1 seviyelerinde değişiyordu. 

Konutta tercihler ikinci ele kaydı! İnsanlar Fiyatlar daha da yükselirse ev alamam korkusunda!

Daralan kredi kanalları ve artan faizler ise ipotekli konut satışlarında sert düşüşe neden oldu. Geçtiğimiz senenin Mart ayında yüzde 24 seviyesinde olan ipoteklilerin toplam satış içindeki payı, bu yıl mart ayında yüzde 12,2’ye düştü. Firma bünyesinde ödeme yönetmeleri ve senetli satışlara ek olarak, altın, döviz, peşin gibi birikimlerle konut satın almaya yönelim yüzde 88’e ulaştı. 

Türkiye genelinde konut satışları mart ayında 100 bin barajını geride bırakmasına rağmen, bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 0,1 düştü ve 105 bin 394 oldu. İstanbul 19 bin 40 konut satışı ve yüzde 18,1’lik oranla en yüksek payın sahibi olurken, mega kenti 9 bin 523 konut satışı ve yüzde 9,0 pay ile Ankara, 6 bin 413 konut satışı ve yüzde 6,1 pay ile  İzmir  takip etti. 

Bu yılın Ocak-Mart döneminde yapılan ipotekli konut satışlarının 6 bin 569’u ilk el satış olarak gerçekleşti. 

Konutta tercihler ikinci ele kaydı! İnsanlar Fiyatlar daha da yükselirse ev alamam korkusunda!

Karmar AŞ. İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş, rakamların, kredi musluğunun daralması ve kredi oranlarının artması sebebiyle sektörün satış konusunda kendi formüllerini ürettiğini gösterdiğine dikkat çekti. 

"Gerçekten konuta oturum için ihtiyacı bulunanlar, firma bünyesindeki finansman dışında kalan bölüm için de ya eş dosttan para bulunuyor ya da döviz ve altın tasarrufu varsa onu bozdurabiliyor" diye konuşan Emrullah Yedikardeş, sıfır konutların payının yüzde 32,6 ile son 3 ayın en yüksek seviyede olsa da aslında son bir buçuk yıldır sıfır konutların satıştaki payının hemen hemen bu seviyelerde olduğuna, ufak düşüş ufak çıkışlarla ayı tamamladığına dikkat çekti. 

Yedikardeş, söz konusu açıklamasında "Sıfır konutlarda gerçek anlamlı bir artışın olabilmesi için kredi oranlarının alımı destekleyecek düzeyde gerilemesi ve bankaların kredi vermekte daha iştahlı olması gerekli" ifadelerini kullandı. 

Konut satışları düşse de talep devam ediyor!

1957 yılında Beşiktaş, Arnavutköy Mahallesi'ndeki arsa 840 liraya satılık!

Konut piyasasında son dakika! Büyük firmalar zarar ediyor, orta ve küçük firmalar ayakta kalmaya çalışıyor!


 


Geri Dön