27 / 04 / 2024

Kamulaştırma bedeli ödenmeyecek mi?

Kamulaştırma bedeli ödenmeyecek mi?

Kamulaştırma, kamu yararının gerektirdiği hallerde taşınmaz değerinin sahibine ödenmesi ile yapılıyordu. Peki, yeni kabul edilen torba yasa kamulaştırma esasları ne diyor? Kamulaştırma bedeli ödenmeyecek mi?



Kamulaştırma bedeli ödenmeyecek mi?

Kamulaştırma, kamu yararının gerektirdiği hallerde gerçek ve özel hukuk tüzelkişilerinin mülkiyetinde bulunan taşınmaz malların devlet tarafından alınması işlemi olarak ifade ediliyor. 


Söz konusu kamulaştırma işlemi ile ilgili yasal esaslara,  8 Kasım 1983 tarihinde 18215 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu'nda yer veriliyor. 


Kanun, kamu yararının gerektirdiği hallerde gerçek ve özel hukuk tüzelkişilerinin mülkiyetinde bulunan taşınmaz malların, Devlet ve kamu tüzelkişilerince kamulaştırılmasında yapılacak işlemleri, kamulaştırma bedelinin hesaplanmasını, taşınmaz malın ve irtifak hakkının idare adına tescilini, kullanılmayan taşınmaz malın geri alınmasını, idareler arasında taşınmaz malların devir işlemlerini, karşılıklı hak ve yükümlülükler ile bunlara dayalı uyuşmazlıkların çözüm usul ve yöntemlerini düzenliyor.


Ancak hazırlanan Torba Yasası'nda kamulaştırma işlemlerine dair esaslara da yer veriliyor. Ağustos 2014'te TBMM Genel Kurul'da, "Torba Kanun Tasarısı"nın 102. ve 106. maddelerini kapsayan 5. bölümü kabul edildi. Bu bölümde yer alan esaslara göre artık kamulaştırma bedeli ödenmeyecek mi?


Kabul edilen maddelere göre; devlet vatandaşın taşınmaz malının üzerinden geçirdiği köprü için artık kamulaştırma bedeli ödemeyecek.


Ayrıca arsalarının üzerinden teleferik hattı, altından metro geçirilmesi halinde de kamulaştırma bedeli ödenmeyecek. Taşınmazı kamulaştırılan vatandaş, devletin kamu adına yatırım yaptığı bu gayrimenkullerini artık yeni şekliyle kullanmak zorunda kalacak. 


Kamulaştırılan taşınmazın geri alınması!



Geri Dön