28 / 04 / 2024

Madımak Oteli'nin kamulaştırma bedeli özel idare hesabında

Madımak Oteli'nin kamulaştırma bedeli özel idare hesabında

Devlet Bakanı Faruk Çelik, "Madımak Oteli'nin kamulaştırma bedeli, bugün itibarıyla özel idare hesabına aktarıldı" dedi.

 



Çelik, "Cemevlerinin Hukuki Statüsü" ile ilgili oluşturulan komisyonun Hakimevinde gerçekleştirilen ilk toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin normalleşmesinin hızlandırılması çerçevesindeki çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

Bakan Çelik, öncelikli sorunların ele alınıp bunlara çözüm bulma gayreti içinde olduklarını söyledi.

Alevilerin talepleri konusunda da tüm sosyal kesimlerle toplantılar gerçekleştirdiklerini anlatan Faruk Çelik, konu ve talepler konusunda önemli bir noktaya gelindiğini ifade etti.

Bakan Çelik, 3-4 Haziran 2009'da başlayan Alevi Çalıştayları sürecinin 28-30 Ocakta gerçekleştirilen 7. Çalıştay ile sona erdiğini, ancak taraflarla çeşitli fırsatlarla görüşmelerinin devam ettiğini kaydetti.

Devlet Bakanı Çelik, taleplerin hayata geçirilmesi konusundaki çalışmaların da hızla ilerlediğini ifade ederek, "Madımak'ın kamulaştırılmasına karar verilmişti. Madımak Oteli'nin kamulaştırma bedeli, bugün itibarıyla özel idare hesabına aktarıldı" diye konuştu.

Çelik, bir gazetecinin kamulaştırma bedelinin ne kadar olduğunu sorması üzerine, "Kamulaştırma bedeli 4.5 milyon TL. Ayrıca, yeni bir şekil alacak tabii otel. Onunla ilgili de ilave kaynak tahsisi olacak" karşılığını verdi.

Bakan Çelik, bu konudaki kararlılıklarını vurgulamaları açısından gelişmenin önemine değinerek, "Taraflarla paylaştığımız konuların gereği yapılmaktadır" dedi.
AA

--

Sivas olaylarının yaşandığı Madımak Oteli'nin kamulaştırılması için gerekli ödeneğin, Sivas İl Özel İdaresi hesabına aktarıldığı bildirildi.

Alınan bilgiye göre, Madımak Oteli'nin istimlak yoluyla kamulaştırılması için ayrılan ödenek, Sivas İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği hesabına gönderildi.

Kamulaştırma ödeneğinin İl Özel İdaresi hesabına aktarılmasına karşın, otelin kamulaştırma bedeli ile ilgili kesin kararı mahkemenin vereceği bildirildi.

Mahkemenin otelin değerinin belirlenmesi konusunda bir komisyon oluşturacağını, bilir kişilerin otelin değerini belirleyeceğini ifade eden yetkililer, mahkemenin kararının ardından kamulaştırma bedelinin İl Özel İdaresi tarafından otelin varislerinin hesabına aktarılacağını ve kamulaştırma sürecinin tamamlanacağını kaydetti.

Mahkemenin kararını yaklaşık 3 ay içerisinde vermesinin tahmin edildiğini bildiren yetkililer, mahkemenin, otel için şu anda gönderilen rakamdan daha fazla bir fiyat tayin etmesi halinde, aradaki farkın da ilgili bakanlık tarafından karşılanacağını kaydetti.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Madımak için 4.5 milyon TL ayrıldı

Devlet Bakanı Faruk Çelik, Sivas'ta 35 aydının öldürüldüğü katliama sahne olan, Alevilerin müzeye dönüş-türülmesini istediği, Madımak Oteli'nin kamulaştırılması için 4.5 milyon TL tutarındaki bedelin dün itibarıyla İl Özel İdaresi'ne aktarıldığını açıkladı.

Çelik, `Cemevlerinin hukuki statüsü'nü belirlemek için oluşturulan komisyonun dünkü ilk toplantısında yaptığı konuşmada, 3-4 Haziran 2009 arasında gerçekleştirilen `Alevi Çalıştayları'nda Madımak Oteli'nin kamulaştırılmasına karar verildiğini anımsattıktan sonra şunları söyledi: "Madımak Oteli'nin kamulaştırma bedeli, özel idare hesabına aktarıldı. Kamulaştırma bedeli 4.5 milyon TL. Ayrıca, yeni bir şekil alacak otel. Onunla ilgili de ilave kaynak tahsisi olacak."

Geçen şubat Alevi yazar, siyasetçi ve kanaat önderleriyle bir araya geldiklerini hatırlatan Çelik, bu toplantının sonunda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitabında Aleviliğin ne şekilde yer alacağının ve cemevlerinin statüsünün mevzuata nasıl uyarlanacağının belirlenmesi amacıyla iki komisyon kurulmasına karar verildiğini aktardı. Eğitim komisyonunun çalışmalarına devam ettiğini belirten Çelik, dün de hukukçulardan oluşan komisyonun bir araya gelerek cemevlerinin statüsü hakkında çalışma yaptığını vurguladı. Çelik, "Buradan ortaya çıkan sonuç, tekrar konunun taraflarıyla paylaşılacak" diye konuştu.

Başkanlığını Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Okur'un yaptığı komisyonda Prof. Dr. Hüseyin Hatemi, Avukat Namık Sofuoğlu, Avukat Metin Tarhan ile Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürü Kenan Özdemir'in bulunacağını belirten Çelik, "Amacımız, üzüm yemek" dedi.

Çelik, toplantı sonrası gazetecilerin Madımak'la ilgili soruları üzerineyse "Bu insanlık ayıbını unutmadan, unutturmadan geleceğe insanlar dayanışma ve huzur içinde yer alırlar inancıyla bu çalışmayı gerçekleştirdik" diye konuştu. Bundan sonraki sürecin mal sahibiyle valilik arasında gelişeceğini bildiren Çelik, binadaki düzenlemeler için gerekli meblağ konusunda da destek sağlayacaklarını kaydetti. Madımak Oteli'nin düzenlemelerle birlikte 6.5 milyon TL'ye mal olacağı öğrenildi.
Radikal

Madımak Oteli için 4,5 milyon lira yatırıldı kamulaştırma için mahkeme kararı beklenecek  
 
1993'te 37 kişinin yakıldığı Madımak Oteli'nin kamulaştırılmasıyla ilgili dün bir adım daha atıldı. 4,5 milyon liralık bedel Sivas İl Özel İdaresi hesabına yatırıldı. Otelin kamulaştırılma süreci mahkeme sonucunda netleşecek. 

2 Temmuz 1993'te 37 kişinin yakılarak öldürüldüğü Madımak Oteli'nin kamulaştırılması için çalışmalar devam ediyor. Dün bu konuda önemli bir adım daha atıldı. Devlet Bakanı Faruk Çelik, Madımak Oteli'nin 4,5 milyon liralık kamulaştırma bedelini Sivas İl Özel İdaresi hesabına yatırdıklarını açıkladı. Ancak otelin kamulaştırılma süreci mahkeme sonucunda netlik kazanacak. Alevi önderleri ise gelişmelerden memnun.

Alevi Çalıştayları'nda oluşturulması kararlaştırılan 'Cemevlerinin Statüsünü Belirleme Hukuk Komisyonu' dün ilk toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan Devlet Bakanı Faruk Çelik, Madımak Oteli'nin 4,5 milyon liralık kamulaştırma bedelini il özel idare hesabına yatırdıklarını açıkladı. Alevilerin taleplerinin karşılanması konusunda çalışmaların hızla ilerlediğini ifade eden Çelik şöyle devam etti: "Taraflarla yaptığımız görüşmelerdeki konuların gereği yerine getirilmektedir. Bunların en önemlilerinden biri Madımak Oteli. 4,5 milyon liralık kamulaştırma harcamasının yanı sıra ayrıca otele yeni bir şekil verilecek, tadilat olacak. Bununla ilgili de ilave kaynak ayrılacak. Bizim amacımız üzüm yemektir." Türkiye'nin normalleştirilmesi için çalışmalarını hızlandırdıklarını belirten Bakan Çelik, öncelikli sorunları ele alarak çözmeye çalıştıklarını anlattı. Alevi açılımı sürecine değinen Çelik, Alevilerin talepleriyle ilgili birçok sosyal kesimle birlikte toplanıp görüş alışverişinde bulunduklarını, isteklerin yerine getirilmesi hususunda ciddi bir noktaya gelindiğini ifade etti. Bu arada, kamulaştırılan Madımak Oteli'nin kütüphane yapılacağı, bir bölümünde de 2 Temmuz 1993 olaylarıyla ilgili köşe bulunacağı öğrenildi.

Madımak Oteli'nin kamulaştırılması için Sivas İl Özel İdaresi hesabına yatırılan kaynak, kamulaştırma sürecini değiştirmeyecek. Otelin devlete geçebilmesi için mahkeme süreci beklenecek. Daha önce yapılan görüşmelerde otel için ilk olarak Özel İdare uzmanları, 4 milyon 500 bin lira değer biçmiş mal sahipleri ise 16 milyon 500 bin lira istemişti. Görüşmeler sırasında Özel İdare uzmanları fiyatı 5 milyon 500 bin liraya çıkartırken, mal sahipleri de 12 milyon liraya inmişti. Ancak gelinen noktada taraflar fiyatta anlaşamayarak mahkeme yoluna gidildi. Mahkeme süreci halen devam ediyor. Sivas Asliye Hukuk Mahkemesi'nin atayacağı bilirkişi tarafından belirlenecek paranın mal sahiplerinin hesabına aktarılmasının ardından otel ancak kamulaştırılabilecek. Mal sahiplerinin, mahkemenin vereceği karara da itiraz etme hakkı bulunuyor.

Sosyal gerilimi düşürür

DOĞAN BERMEK (Alevi Vakıfları Federasyonu Başkanı):

Devlet atılması gereken bir adımı attı. Madımak sadece Alevi sorunu değil, bir insanlık sorunudur. Orada canını kaybedenlerin yarısı Alevi olmayan insanlardır. Madımak'la Alevi sorunları ne aşılır ne de çözülür ama Alevi sorunları için varsa yoksa Madımak diyenlerin sesi kesilir. Herkes için faydalı bir iştir. Sosyal gerilimi düşürür. Başbağlar'da da böyle bir şey yapılsa seviniriz.

Olumlu bir gelişme

ÖZDEMİR ÖZDEMİR (Türkmen Alevi Bektaşi Derneği Bşk.):

Madımak'ın kamusallaştırılmasını olumlu görüyoruz ama müze olmasına olumlu bakmıyoruz. Orada yaşanan vahşeti kimsenin kabul etmesi mümkün değil. Birileri sürekli Madımak'ta toplanıp müze olması için insanları birilerine karşı kinlendiriyorlardı. Müze olursa işlenmiş bir vahşeti oraya gidenler sürekli yaşayacak, bu da kötü.

Sonuçtan memnunuz

FERMANİ ALTUN (Dünya Ehlibeyt Vakfı Başkanı):

Madımak'ın kamulaştırılmasını istiyorduk ve sonuçtan memnunuz. Maraş, Çorum, Malatya gibi olayları derin güçlerin yaptığı artık ortaya çıktı. Madımak'ın müze olması durumunda kimsenin rencide olmasına gerek kalmadı.
Zaman/Ahmet Dinç- İsmail Yıldız


Geri Dön